تشکیل دولت جمهوری میرزا کوچک خان در گیلان، به خاک سپاری پیکر مطهر امام خمینی (ره)، فرود آمدن اولین سفینه بر سطح ماه، تصویب قانون اجباری نظام وظیفه در ایران و ... از مهم‌ترین رخدادهای تاریخی امروز است.

به گزارش مجله شبانه باشگاه خبرنگاران، امروز 16 خرداد 1393 خورشیدی برابر با 8 شعبان 1435 هجری و 6 ژوئن 2014 میلادی است. مهمترین رخدادهای تاریخی امروز از این قرار است:

تشکیل دولت موقت جمهوری توسط "میرزا کوچک خان جنگلی" در گیلان (1299 ش)
در جریان نهضت جنگل به رهبری میرزا کوچک‌خان، نیروهای ارتش سرخ روسیه به بندر انزلی وارد شدند و در آنجا اردو زدند. در این میان، جنگلی‌ها به دعوت میرزا احمدخان اشتری، حاکم رشت، راهی این شهر شدند. میرزا احمدخان، خود نزد میرزا کوچک رفت و وی را برای به دست گرفتن زمام امور، به رشت فراخواند. میرزا نیز پذیرفت و در 14 خرداد 1299 ش، وارد این شهر شد. چند روز پس از ورود میرزا به رشت، وی حکومت موقت انقلابی و شورای نظامی انقلاب را در گیلان تشکیل داد و حکومت جمهوری را اعلام کرد.

در اعلامیه‌ای که جمهوری را مطرح ساخت اصول انقلاب سرخ گیلان بیان شده بود: "جمعیت انقلاب سرخ ایران، اصول سلطنت را مُلغی کرده، جمهوری را رسماً اعلان می‌نماید؛ حکومت موقت جمهوری، حفاظت جان و مالِ عموم اهالی را به عهده می‌گیرد؛ هر نوع معاهده و قراردادی که به ضرر ایران، قدیماً و جدیداً با هر دولتی شده، لغو و باطل می‌شناسد؛ حکومت موقت جمهوری، همه اقوام بشر را یکی دانسته، تساوی حقوق درباره آنان قائل و حفظ شعائر اسلامی را از فرایض می‌داند." این جمهوری بر اثر درگیری‌های شدید و مداوم با حکومت مرکزی دیری نپایید و با شهادت میرزا در 11 آذر 1300، فروپاشید.

رحلت عالم دینی و فقیه بزرگوار آیت اللَّه "سید ریحان اللَّه بروجردی" (1289 ش)
آیت‌اللَّه سیدریحان اللَّه بروجردی کشفی در حدود سال 1229 ش (1266 ق) به دنیا آمد و علوم مقدماتی را در بروجرد فرا گرفت. وی برای تکمیل تحصیلات خود به شهرهای اصفهان و نجف رفت و پس از سال‌ها علم‌اندوزی، به مدارج بالایی دست یافت. سید ریحان‌اللَّه بروجردی از آن پس ساکن تهران شد و مرجع خاص و عام گردید. وی علاوه بر علوم فقه و اصول و حدیث، در ادبیات و رجال و تراجم نیز احاطه کامل داشت و در حلقه درس ایشان، دانشوران فرهیخته‌ای پرورش یافتند. این عالم ربانی آثاری به رشته تحریر درآورد که ریحانُ القلوب در اخلاق، فواکه الفُقها در فقه و شموسُ الطّالعَه در شرح زیارت جامعه از آن جمله‌اند. همچنین از ایشان کتابخانه‌ای برجای مانده که از نظر کمیت و کیفیت، از بزرگ‌ترین کتابخانه‌های آن روز تهران به شمار می‌رفت. سید ریحان‌اللَّه بروجردی سرانجام در 16 خرداد 1289 ش در شصت سالگی به لقاء اللَّه پیوست.

ارتحال فقیه اصولی و مفسر قرآن آیت اللَّه "محمدباقر ملکی میانِجی" (1377 ش)
آیت‌اللَّه شیخ محمدباقر ملکی میانِجی در سال 1285 ش به دنیا آمد و پس از فراگیری دروس مقدماتی راهی مشهد شد. وی در مشهد از محضر درس استادانی همچون شیخ هاشم قزوینی، شیخ مجتبی قزوینی، میرزا محمد آقازاده خراسانی و میرزا مهدی غروی اصفهانی، سطوح عالی، فلسفه، کلام، خارج فقه و اصول عقاید و معارف اسلامی را آموخت و از میرزای غروی درجه اجتهاد گرفت که آن اجازه‌نامه مورد تأیید آیت‌اللَّه سید محمد حجت کوه کمرهای نیز قرار گرفت. ایشان سالیانی در قم به درس و بحث و تدریس خارج اصول و تعلیم تفسیر نیز اشتغال داشت و مورد توجه آیت‌اللَّه بروجردی واقع شد. از این فقیه بزرگوار تالیفات متعددی بر جای مانده که بدایع الکلام فی تفسیر آیات الاحکام، تفسیر فاتحه الکتاب، تفسیر قرآن کریم در 6 جلد، همگی در تفسیر و نیز "الرّشاد" در توحید و معاد و تقریرات درس میرزا مهدی غروی از آن جمله‌اند. آیت‌اللَّه ملکی میانِجی سرانجام در 16 خرداد 1377 ش برابر با دهم صفر 1419 ق به لقاءاللَّه پیوست.

در ساعت 13/30، کریستین میشل، نماینده کمیته بین المللی صلیب سرخ پس از ورود به همدان، از تمام قسمت‌های ندامتگاه همدان بازدید و با دو نفر از زندانیان ضد امنیتی صحبت کرد. (1357 ش)
زندانیان در این گفتگو درباره زندانی بودن با قاچاقچیان هروئین و انتقال آن‌ها به زندان عادی به خاطر بازدید نماینده صلیب سرخ، بی کیفیتی غذا، شکنجه‌ها، وضع نامتناسب حمام و دستشویی و...صحبت کردند. خبرنامه اتحاد نیروهای جبهه ملی در دوازدهمین شماره خود با اشاره به اقدام صلیب سرخ که از زندان‌های سیاسی ایران دیدن کرد، اعلام نمود که رژیم مانند گذشته از حیله کثیفی استفاده کرد و به جابجا نمودن زندانیان سیاسی به میان زندانیان عادی دست زد.

تولد "ابن رومیه" محدّث و گیاه شناس مسلمان (561 ق)
ابوالعباس احمدبن محمد اِشبیلی معروف به ابن رومیه محدث، گیاه‌شناس و داروشناس مسلمان در شهر اشبیلیه، پایتخت مسلمانان در اندلس به دنیا آمد. پس از تحصیلات مقدماتی، از دانشمندان و محدثان بزرگ عصر خود، حدیث فراگرفت و همزمان با تحصیل علوم دینی، به پژوهش در علم گیاه‌شناسی نیز همّت گماشت. ابن‌رومیه علاوه بر مطالعه و شناخت ویژگی‌های گیاهان و انجام سفرهای تحقیقاتی در این زمینه، کتاب‌هایی نیز تألیف کرد که مقاله فی ترکیبِ الادویه و تفسیر اسماءِ الادویةِ المفرده از آن جمله‌اند. وفات ابن رومیه در سال 637 ق در 76 سالگی واقع شد.

به خاک سپاری پیکر مطهر امام خمینی (ره) در گلزار شهدای بهشت زهرا (1368 ش)
پس از انتقال بدن پاک حضرت امام خمینی (ره) به مصلای تهران، انبوه جمعیت به سمت مصلی حرکت کردند و با رهبر عالیقدر خود وداع نمودند. سرانجام در یک همایش تاریخی و بی نظیر از صبح شانزدهم خرداد 68، با حضور چند میلیونی امت عزادار، مراسم نماز بر پیکر حضرت امام، به امامت آیت‌اللَّه العظمی گلپایگانی برگزار شد. پس از آن، ملت مسلمان و عزادار ایران با غم و اندوه وصف ناشدنی به دنبال پیکر مراد خویش تا بهشت زهرا حرکت کردند و آن را مشایعت نمودند.

حضور گسترده مردم سوگوار به حدی بود که مراسم تدفین امام، چندین مرتبه به تعویق افتاد و سرانجام در ساعت 16/30 دقیقه روز شانزدهم خرداد 1368 در میان ناله و اندوه عزاداران خمینی، پیکر روح خدا در کنار شهیدان آرمید. امروزه، مرقد مطهر آن قائد کبیر، در کنار تربت پاک شهدا، زیارت‌گاه عاشقان حضرت روح اللَّه و میعادگاهی برای تجمع دوستداران ولایت و انقلاب اسلامی است.

روز ملی "سوئد"
کشور پادشاهی سوئد با 449/964 کیلومتر مربع مساحت در شمال اروپا در کنار دریای بالتیک و در همسایگی کشورهای نروژ، فنلاند و دانمارک واقع شده است. جمعیت آن در حدود نه میلیون نفر که حدود 90 درصد از نژاد سوئدی و پیرو مذهب پروتستان و دارای زبان رسمی سوئدی می‌باشند. هم‌چنین پیش‌بینی می‌شود که جمعیت نروژ تا سال 2025 م بیش از 9 میلیون نفر خواهد بود. پایتخت سوئد، استکهلم و دیگر شهرهای آن یوته بوری، مالمو و اوپسالا و دارای واحد پول کرون است. نظام سیاسی حاکم در سوئد مشروطه سلطنتی است و مقام سلطنت بیشتر تشریفاتی است. سوئد یکی از پیشرفته‌ترین و ثروت‌مندترین کشورهای جهان به شمار می‌آید. ماشین آلات و محصولات صنعتی از عمده‌ترین اقلام صادراتی سوئد است. این کشور صنعتی دارای قدمت تاریخی بوده و روز 6 ژوئن سال‌روز تأسیس سلسله پادشاهی واسا در سال 1523 م به عنوان روز ملی این کشور نام‌گذاری شده است.

محاصره بیت‌المقدس توسط صلیبی‌ها (1099 م)
بعد از اجلاسیه کلِرمون در 28 نوامبر 1095 و سرآغاز جنگ‌های صلیبی، سرانجام سپاهیان صلیبی پس از چهار سال راهپیمایی به قصد تصرف سرزمین‌های شام، در 6 ژوئن 1099 م بیت المقدس را محاصره کرده و سرانجام در نیمه ژوئیه همان سال، این شهر را به تصرف خود درآوردند. البته مسلمانان، چاه‌های آب اطراف شهر را مسموم نموده و یا پُر کرده بودند. اما صلیبیون با کمک برج‌های بلند چوبی که ساخته بودند، وارد شهر شدند و به هرگونه جنایتی که توانستند، دست زدند که قتل، غارت اموال، آتش زدن اماکن، ویرانی و تخریب، بخشی از آن بود. صلیبی‌ها هر که را یافتند، حتی کودکان شیرخواره را یا در آتش سوزاندند و یا با شمشیر کشتند. در این میانه نه مسجد و نه کنیسه محل امنی به حساب نمی‌آمد. به صورتی که مورخان نگاشتنه‌اند، در اولین روز تصرف این شهر، بیش از 12 هزار نفر کشته شدند و به این ترتیب اولین مرحله از جنگ‌های صلیبی به پایان رسید.

آغاز حمله بزرگ متفقین علیه آلمان نازی با گشایش جبهه دوم در فرانسه (1944 م)
سحرگاه روز ششم ژوئن سال 1944 م، با پیاده شدن نخستین واحدهای سربازان امریکایی، انگلیسی و کانادایی به فرماندهی ژنرال آیزنهاور در سواحل فرانسه، جبهه دوم جنگ در اروپا گشوده شد. قبل از پیاده شدن این نیروها، 2400 هواپیمای بمب‌افکن امریکایی و انگلیسی، مواضع نیروهای آلمانی و خطوط ارتباطی آن‌ها را در طول سواحل فرانسه و پشت جبهه را بمباران کردند. با پیشروی سریع نیروهای متفقین در این جبهه، نیروهای آلمانی شکست‌های متعددی خوردند. هم‌چنین با پیاده شدن نیروهای متفقین درجنوب فرانسه و بلژیک، آزادی شهرهای پاریس و بروکسل و...، و نیز قیام مسلحانه مردم مناطق تحت اشغال آلمان و پیوستن آن‌ها به متفقین، در نهایت با ورود نیروهای متفقین به خاک آلمان، ضربات کوبنده‌ای بر نازی‌ها وارد آمد که توان برخاستن را از آن‌ها گرفت. این عملیات گرچه یکی از وسیع‌ترین حملاتی بود که تاریخ به خود دیده است و موفقیت متفقین نشانگر تدارک وسیع و برنامه‌ریزی دقیق آن‌هاست، اما از سوی دیگر عدم حضور مارشال رومل فرمانده نیروهای آلمانی، دخالت مستقیم هیتلر و ارائه نقشه‌های جنگی فاقد اندیشه نظامی، باعث شد تا علی‌رغم مقاومت پراکنده نیروهای آلمان، شکست ارتش نازی در این جبهه و در نتیجه، در کل جنگ رقم خورد.

فرود آمدن اولین سفینه فضایی بدون سرنشین بر سطح ماه (1966 م)
با شدت گرفتن رقابت فضایی بین امریکا و شوروی برای گردش به دور زمین، از سال 1966 م، دور تازه‌ای از این مسابقه برای تسخیر فضا برای دستیابی به کره ماه آغاز شد. در این میان در ابتدا نخستین سفینه فضایی شوروی در چهارم آوریل 1966 م به دور ماه گردش کرد و عکس‌هایی از کره ماه به زمین ارسال نمود. این مسئله باعث بیشتر شدن رقابت دو ابرقدرت شد تا اینکه دو ماه بعد، در ششم ژوئن 1966 م یک سفینه امریکایی بدون سرنشین، برای اولین بار بر روی کره ماه فرود آمد و اطلاعاتی از سطح آن به زمین مخابره کرد. با اینکه از آغاز عصر تسخیر فضا، تقدم فناوری با روس‌ها بود، ولی از سال 1968 م به بعد، امریکایی‌ها به طور محسوسی در این مسابقه پیش افتادند به طوری که در 21 ژوئیه 1969 م برای اولین بار، یک امریکایی بر روی کره ماه فرود آمد و در آن راهپیمایی کرد.

حمله نیروهای رژیم صهیونیستی به جنوب لبنان و اشغال این منطقه (1982 م)
امضای قرارداد ننگین کمپ دیوید باعث ایجاد تفرقه و اختلافات در بین کشورهای عرب گردید. در نهایت نیروهای رژیم نژادپرست اسرائیل در روز ششم ژوئن 1982 م، به این بهانه که لبنان به مرز عملیات تروریستی علیه اسرائیل تبدیل شده و امنیت رژیم اشغال‌گر قدس را به خطر انداخته است، به آن کشور حمله بردند. هم‌چنین در این روز اردوگاه‌های فلسطینی‌ها در بیروت که در محاصره نیروهای اسرائیلی قرار گرفته بود مورد حمله فالانژهای مسیحی لبنان قرار گرفت. نیروهای متجاوز اسرائیلی تا سال 1985 م در بیروت ماندند و پس ازتخلیه بیروت، در جنوب لبنان مستقر شدند. در طول سالیان حضور نیروهای رژیم صهیونیستی، حملات پی در پی استشهادی و وارد آمدن تلفات جانی و مالی بسیار به آنان توسط جان برکفان حزب اللَّه لبنان، ارتش رژیم صهیونیستی را در بن‌بستی طاقت فرسا قرار داد. از این رو، نیروهای اشغال‌گر صهیونیستی پس از هجده سال اشغال منطقه جنوب لبنان، در 25 مه سال 2000 م، این ناحیه را با ذلت ترک کردند و بدین ترتیب کذب افسانه شکست ناپذیری رژیم اسرائیل بر همگان آشکار شد.

تصویب قانون اجباری نظام وظیفه در ایران (1304 ش)
نظام وظیفه یا خدمت اجباری افراد در ارتش از قدیم وجود داشته و در یونان و روم معمول بوده است هر چند در تاریخ معاصر، برای اولین بار در انقلاب فرانسه، قانونی شد. در ایران در شانزدهم خرداد ماه سال 1304 ش قانون خدمت نظام اجباری، مشتمل بر سی و شش ماده به تصویب مجلس شورای ملی رسید.

به موجب ماده اول این قانون، کلیه اتباعِ ذکور ایران اعم از ساکنان شهرها، روستاها، ایلات و عشایر و همچنین کسانی که در خارج از کشور اقامت دارند، از آغاز سن بیست و یک سالگی مکلّف به خدمت سربازی می‌باشند. این قانون پس از تصویب در همان زمان اجرا نگردید ولی در سالیان بعد، به مورد اجرا گذاشته شد.
برای مشاهده مجله شبانه اینجا کلیک کنید
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
آخرین اخبار