به گزارش
خبرنگار رادیو تلویزیون باشگاه خبرنگاران؛ هنر از دیرباز جزئی جدا ناپذیر و لاینفک از زندگی انسانها را تشکیل میدهد که تاثیر آن بر روح زندگی انکار ناپذیر است.
هنر با فرهنگ یک ملت در آمیخته است و فرهنگ هویت یک ملت را به بارزترین وجه هویدا میسازد. ایران به عنوان کشوری با فرهنگ اصیل و ماندگار از ادوار گذشته تا به اکنون سردمدار چشم اندازهای وسیع از اشکال منحصر به فرد هنر بوده است که در این میان هنرهای نمایشی و بالواقع نمایشی که ذاتاً برگرفته از جوهره ی زندگی است از جذاب ترین و تاریخی ترین نمونههای قابل ذکر هنر است که به شیوه های هنرمندانه و با زبان بیان و یا زبان حرکت و بدن و یا توام با هم به خلق اثری خارق العاده منجر میشود.
یقیناً دربطن هر اثر نمایشی تفکری قابل درنگ پنهان است که هنرمند با زیبایی هر چه تمام و با همه حواس خود آن را القا میکند. به این ترتیب می کوشد ابعادی نو از بینش و اندیشه را از پس این شخصیت پیچیده وجودی کشف کند.
هنر نمایش در قالبهای بسیاری به عرصه ظهور می رسد و میتوان گفت که در این میان رادیو به عنوان یک رسانه مردمی و پرطرفدار که از قدمت زیادی نیز برخوردار است، در تبیین هنر و نمایش بسیار موفق عمل کرده است.
گواه این بیان عملکرد موفق و پیشرفت سریع و رو به جلو شبکه رادیویی است که به حیطه نمایش اختصاص داده شده است. شبکه رادیویی نمایش با وجود آنکه مدتی از تاسیس آن نمی گذرد، اما با برنامه سازی موفق و چیدمانی مناسب از برنامههای متنوع و بهره گیری از هنرمندان برجسته در عرصه نمایش و تئاتر در جایگاه بسیار خوبی قرار گرفته است.
نمایشهای رادیویی بدون تردید سخت ترین گونه نمایشی برای اجرا است ، چرا که هنرمند فقط با بهره گیری از عنصر بیان و به عبارتی با دست و پایی بسته، بسیار هنرمندانه شنونده را به تونلی از ماورای تصویر وارد می کند و مخاطب با تصویر سازی ذهنی خود به خلق شخصیتهای نمایشی که شنیده است می پردازد واین خود لذتی فراتر از مشاهده را در شنونده القا میکند.
از این رو است که علاوه بر مخاطبان همیشگی تئاتری خود تعداد زیادی از عموم مردم علاقمند به هنرهای نمایشی همواره پیگیر و دنباله رو برنامههای آن هستند . به عنوان مثال برنامههای موفق و پرطرفداری همچون کارنامه، استودیو 8، پرانتز باز و نمایشهای برگرفته از آثار ایرانی و مدرن غربی که بسیار موفق عمل کرده است.
"صدر الدین شجره" نویسنده، کارگردان و بازیگر رادیو در گفتگو با
خبرنگار رادیو تلویزیون باشگاه خبرنگاران در یک جمله نمایش رادیویی را سخت تر از کار تصویری توصیف کرده و گفت: در رادیو برخلاف کار تصویری که چندین وسیله برای خلق یک اثر به بازیگر کمک می کند تنها عنصر صدا و بیان وجود دارد واین کار بازیگر را به مراتب سخت تر میکند.
شجره در خصوص جذابیت یک اثر نمایشی عنوان کرد: با توجه به اینکه مخاطب قاعدتاً به چشم نوازی یک اثر توجه خاصی دارد ویک کار تصویری هر دو ویژگی شنیداری و دیداری را دارد، ممکن است برایش جذاب تر به نظر برسد، در صورتی که مخاطبی که فقط به محتوای یک اثر می اندیشد و می خواهد درگیر جریانهای فرهنگی آن شود، رادیو برای او جذابیتی خاص تر و ویژه تر دارد.
این نویسنده و بازیگر رادیو با اشاره به متن مناسب به عنوان عنصر پررنگ در رادیو بیان کرد: یک بازیگر خوب با استفاده ازیک متن مناسب و استاندارد می تواند بازدهی خوبی را داشته باشد.
شجره با اشاره به توجه خاص خود به تولید آثار نمایش ایرانی گفت: چیزی که در حدود صد حکایت باستان ایرانی قدیمی به شکل روایی- نمایشی در رادیو نمایش کار شده است.
این کارگردان رادیویی با اشاره به طیف مخاطبان عامه وخاص رادیو اظهار داشت: با توجه به تعداد زیادی از مخاطبان عام رادیو، مانند افرادی که درحال سفر یا رانندگی یا افرادی که در حین فعالیتهای روزمره خود به رادیو نمایش گوش می دهند، لزوم ساخت نمایشهای عامه پذیر ایجاد می شود و به این ترتیب علاوه بر تولید نمایشهایی برای مخاطبان خاص از آثار شکسپیر تا آثار مدرن ترین نمایش نامه نویسان، به ساخت آثاری ساده تر نیز پرداخت میشود.
شجره خاطر نشان کرد: رادیو نمایش در سطح بسیار خوبی قرار دارد و در مقایسه با رادیو کشورهایی پیشرفته که در حیطه نمایش فعالیت می کنند بسیار حرفهای و کار آمد است.
انتهای پیام/ اس