بر آنیم تا در این مجال، قطعاتی کوتاه و بلند از کتاب وحی را با نگاهی گزیده، پیشکش طالبان حق و جوینگان حقیقت کنیم.

مجله شبانه باشگاه خبرنگاران؛
سوره 63. منافقون آیه 9  
یآ أَیهَا الَّذِینَ آمَنُواْ لَاتُلْهِکمْ أَمْوَالُکمْ وَلَا  أَوْلاَدُکمْ عِن ذِکرِ اللَّهِ وَمَن یفْعَلْ ذَ لِک فَأُوْلَئِک هُمُ الْخَاسِرُونَ
ای کسانی‌که ایمان آورده‌اید! اموال و اولادتان شما را از یاد خدا غافل نسازد و کسانی که چنین کنند، آنان همان زیانکارانند.


چون یکی از عوامل نفاق، علاقه زیاد به دنیاست، این آیه به مؤمنان هشدار می‌دهد که اموال و اولاد، شما را غافل نکند.( تفسیر نمونه)


عوامل غفلت از یاد خدا
عوامل بازدارنده از یاد خدا بسیار است، ولی مهم‌ترین آنها، اموال و اولاد است که این آیه به آنها اشاره نموده است. «لاتلهکم اموالکم و اولادکم عن ذکر اللّه»
شراب و قمار نیز مانع یاد خداست. «یصدّکم عن ذکر اللّه»( مائده، 91)
تجارت و داد و ستد نیز می‌تواند از موانع باشد. لذا قرآن از کسانی‌که داد و ستد، آنان را از یاد خدا باز نداشته ستایش کرده است. «رجال لاتلهیهم تجارة و لابیع عن ذکر اللّه»( نور، 37)
تکاثر و فزون‌طلبی از عوامل بازدارنده است. «الهاکم التکاثر»( تکاثر، 1)
آرزوهای طولانی نیز مانع یاد خداست. «یلههم الامل»( حجر، 3)
رفاه‌زدگی از عوامل دیگر غفلت است. «متّعتهم و آبائهم حتی نسوا الذّکر»( فرقان، 18)
البتّه علاقه به دنیا آنگاه خطرناک است که انسان، دنیا را مقدمه آخرت نبینید و هدفش در تمام کارها، دنیا باشد. «فاعرض عن من تولّی عن ذکرنا و لم یرد الاّ الحیاة الدنیا»( نجم، 29) از کسی که از یاد ما اعراض کرده و جز زندگی دنیا اراده‌ای ندارد، دوری کن.
روشن است که غفلت از یاد خدا، سبب هم‌نشینی با شیطان شده: «و من یعشُ عن ذکر الرّحمن نقیض له شیطانا فهو له قرین»( زخرف، 36) و انسان را به عذاب شدید و فزاینده‌ای گرفتار می‌سازد. «و من یعرض عن ذکر ربّه یسلکه عذاباً صَعَداً»( جنّ، 17)
آنچه خطرناک است غفلت از یاد خداست، نام بردن از اموال و اولاد، به خاطر آن است که این دو قوی‌ترین عامل غفلت هستند.
«ذکر اللّه» شامل همه‌گونه ذکر و یاد خدا می‌شود، امّا بارزترین ذکر خدا، نماز است که باید مراقب بود رسیدگی به اموال و اولاد انسان را از نماز بازندارد.
شاید دلیل مانع بودن مال و فرزند، جلوه‌های ظاهری آنهاست که انسان را از خدا غافل می‌سازد. «المال و البنون زینة الحیاة الدنیا»( کهف، 46)

قرآن، مال و فرزند را مایه فتنه و آزمایش دانسته: «واعلموا انّما اموالکم و اولادکم فتنة»( انفال، 28) و می‌فرماید: «و ما اموالکم و لا اولادکم بالّتی تقرّبکم عندنا زلفی»( سبأ، 37) مال و فرزند، عامل قرب شما به خداوند نیستند.
 
* برای آن که مؤمنان را موعظه کنید و آنان بپذیرند، به آنان شخصیت دهید. «یا ایها الّذین آمنوا...»
* لازمه ایمان، برتری دادن یاد خدا بر مال و فرزند است. «یا ایها الّذین آمنوا لاتلهکم اموالکم...»
* مال و فرزند، کم یا زیادش، می‌تواند مانع یاد خدا باشد. «اموالکم... اولادکم»
*خسارت واقعی، غفلت از یاد خدا است. «فاولئک هم الخاسرون» (از دست دادن مال و فرزند، خسارت جزئی است، ولی غفلت از خالق خسارت کلی است.)
برای مشاهده مجله شبانه اینجا کلیک کنید
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
آخرین اخبار