لوریت وی در خصوص اختلاف ایران با آمریکا در مذاکرات هستهایگفت:" البته گشایشهایی در این زمینه صورت گرفته اما موضوع اصلی غنیسازی و تعداد سانتریفیوژها نیست بلکه موضوع مهم استقلال ایران است."
لوریت در خصوص هدف آمریکا در مذاکرات هستهای ایران گفت: "ایران به شدت به استقلال هستهای خود ارزش میدهد. برای این کشور استقلال از قدرتهای بیگانه مهم است و آنها برنامههای هستهای صلح آمیز را به عنوان بخشی از استقلال خودمیداند .پس نیازی به از بین بردن زیر ساخت های فعلی هستهای که دارای 10000 هزار سانتریفیوژ فعال است را نمیبینند."
وی افزود :"آمریکا عکس این قضیه را خواستار است. البته آمریکا به نسبت 10 سال اخیر که با مشت بر روی میز میکوبید، تغییر موضع داده و با حفظ نمادین برنامههای هستهای ایران موافقت کرده است، اما ایران میخواهد در این زمینه مستقل باشد. این که اوباما، رییس جمهور آمریکا از ماه ژانویه امسال از تکرار جمله همه گزینهها روی میز است، خودداری کرده است جالب است و 2 دلیل دارد.»
این تحلیلگر امریکایی در خصوص حذف عبارت "همه گزینهها روی میز است" در سخنان اوباما گفت:" دلیل نخست این است که برای ادامه مسیر مذاکرات هستهای، اوباما گزینه حمله نظامی را به عنوان لفظی تهاجمی از روی میز برداشت. اما دومین نکته و واقعیت اصلی این است که رهبری عالی ایران، و تحلیلگران سیاسی و امنیتی این کشور طی چند سال اخیر و با شکست نظامی آمریکا در عراق و افغانستان، لیبی و سوریه متوجه شدند که آمریکا در واقع گزینه حمله نظامی روی میز ندارد."
وی ادامه داد:« اختلاف اساسی این است که آیا باید ایران به جامعه بینالملل وابسته باشد یا این که مستقل گردد؟ این موضوع وابسته به زمان نیست بلکه نوع ذهنیت است."
وی همچنین در زمینه اختلاف تهران با واشنگتن در زمینه مدت زمان توافق هستهای گفت:" آمریکا خواستار توافق 10 تا 20 ساله است. البته ایرانیها به چنین موردی رضایت نخواهند داد. آنها به نیازهای واقعی خود تمرکز دارند. آنها به سوخت هستهای نیاز دارند. ایرانیها به نیاز واقعی خود به سوخت هستهای بر مبنای فنی و برنامههای عملی مینگرند. اما آمریکا در این رابطه به قدرت نفوذ خود و حفظ ترتیب امنیتی مورد نظرش در خاورمیانه تمرکز دارد.
لوریت اظهار داشت:"بیان اصطلاح گریز هستهای ایران از سوی آمریکا به هدف محدود ساختن ایران در تعقیب برنامههای هستهای و کاستن از استقلال این کشور در ادامه برنامههای هستهای بومی و مستقلش است. اگر آمریکا و به اصطلاح متحدینش خواهان رفع این مسئله بودند یک شبه نیز قادر به حل موارد مبهم بودند. آمریکا قادر است یک شبه ماجرای گسترش سلاح هستهای را حل کند اما در اصل آمریکا خواستار محدود سازی و مهار قدرت ایران و جلوگیری از افزایش قدرت این کشور به ویژه در خاورمیانه است."
وی در ادامه گفت: "نسبت به حصول توافق هستهای در امروز یا 4 ماه بعد خوشبین نیستم. "
لوریت افزود:" ماه سپتامبر در مجمع عمومی سازمان ملل متحد روحانی، رییس جمهور ایران و اوباما با هم دیدار خواهند کرد اما این برای توافق هستهای نیست بلکه ایجاد فضای بیشتر برای طولانیتر شدن مذاکرات تا انتخابات کنگره آمریکا است."
این دیپلمات سابق امریکایی همچنین درباره حمله یکجانبه رژیم صهیونییستی علیه تاسیسات هستهای ایران گفت:" ایرانیها میبینند که اسرائیل قادر به شکست حماس در غزه نیست. اسرائیلیها توان فنی برای بمباران تاسیسات هستهای ایران ندارند."
وی در زمینه افول قدرت آمریکا در 10 سال گذشته بین کرد:" طی 10 سال اخیر جهان دگرگون شده است. در 10 سال قبل صحبت از جامعه بین الملل تنها با حضور آمریکا، اسرائیل، فرانسه و انگلیس بود اما آمریکا امروزه شاهد حضور روسیه و چین است و آنها باید در میز هر مذاکرهای از جله مذاکرات هستهای ایران و دیگر موارد حضور یابند."
لوریت در پایان خواهان ادامه الگوی "نیکسون" در قبال چین و اجرای آن در عادی سازی روابط با ایران و تغییر راهبرد آمریکا و سلطه این کشور در خاورمیانه به توازن قدرت در منطقه و شناخت و تعامل با قدرتهای اصلی منطقه شد.
انتهای پیام/