"احمد آریایینژاد" نماینده مردم همدان و ملایر در مجلس، در گفتگو با
خبرنگار پارلمانی باشگاه خبرنگاران، با اشاره به گسترش آفت"مگسهای سفید" در تهران، اظهار داشت: این موضوع که سلامت مردم را تحتالشعاع خود قرار داده، میطلبد که هر چه سریعتر در جلسات آتی کمیسیون بهداشت مورد بررسی قرار بگیرد.
عضو کمیسیون بهداشت مجلس از حضور "معصومه ابتکار" رئیس سازمان محیط زیست به کمیسیون متبوع خود خبر داد و گفت: در جلسه هفته آینده کمیسیون بهداشت، رئیس سازمان محیط زیست حضور خواهد یافت تا با ابتکار عمل خود، تدابیر لازم را برای دفع این آفت به کار گیرد.
لازم به ذکر است، مگس سفید یا سفیدبالک حشراتی در خانواده سفیدبالکان (Aleyrodidae) هستند و بیش از ۱۵۵۰ گونه از این خانواده توصیف شده است.
سفیدبالکها از آفات مهم و پلیفاژ برای طیف وسیعی از محصولات کشاورزی مهم در بسیاری از نقاط جهان به ویژه در مناطق گرمسیری و نیمه گرمسیری و به ویژه در شرایط گلخانهای بر روی گیاهان زینتی و محصولات گلخانهای در جمعیتهای خیلی بالا دیده میشوند.
اندازه سفیدبالکها کوچک و سطح بدن و بالهای آنها به وسیله پودر سفید رنگی پوشیده شده است، در ظاهر این حشرات همانندی زیادی به یک پروانه کوچک دارند، اما در مقیاس کوچکتر، حشرات کامل این خانواده فعال بوده و میتوانند آزادانه به اطراف پرواز کنند و عموماً در زیر برگ گیاهان و در حال تغذیه از شیره گیاهان مشاهده میشوند.
از نظر دگردیسی، حشرات این خانواده با سایر خانوادههای راسته نیمبالان به جز شپشکهای نر تفاوت دارند. در این حشرات پوره سن اول فعال است ولی پورههای سنین دو، سه و چهار در روی گیاهان ثابت هستند و همانند شپشکها به نظر میرسند.
پورهها با حشرات کامل از شیره گیاهان تغذیه میکنند و همانند شتهها ناقل بیماریهای ویروسی مختلف هستند. در سفیدبالکها بخشی از رشد بال خارجی و بخشی دیگر از رشد داخلی میباشد که به آن دگردیسی بینابین گویند.
این حشرات همانند شتهها تولید مقادیر زیادی عسلک میکنند که این عسلک در گیاهان باعث جذب گرد و خاک و مخصوصاً رشد قارچهای گَندروی میگردد. این عامل سبب کاهش مشتری محصولات گیاهان زینتی و گیاهان گلخانهای در بازار میشود.
سفیدبالکها همانند شتهها از توانایی بسیار بالایی در تولید مثل برخوردارند و جمعیت خود را در مدت زمان کوتاهی بسیار افزایش میدهند.
از دلایل مهم طغیان این حشره در محیط شهری تغییرات اکو سیستم است؛ یعنی حشرات شکارگر از جمله زنبورها (که مگس سفید را شکار میکنند) از بین میروند، در نتیجه مگسهای سفید افزایش مییابند.
بررسیها نشان میدهد افزایش جمعیت مگس سفید با از بین رفتن پارازیتهای حشره به دلیل سمپاشیهای بیرویه و مبارزه شیمیایی با آفات در اطراف شهر تهران و در سطح شهر و برخی مناطق مانند منطقه شش ایجاد شده است.
مسئولان محیط زیست، با آنکه از بیخطر بودن این حشرات برای انسان خبر دادهاند ولی، از شهروندان خواستهاند تا مراقب باشند، مگسهای سفید در چشم و دهان آنها نرود.
در تهران نیز اداره محیط زیست طبیعی استان تهران در نامهای اخطار داده تا اقدامات لازم نسبت به شناسایی منبع و راهکارهای کنترل این آفت هر چه سریعتر انجام شود.
با وجود ادعای مسئولان بر بیخطر بودن این آفت، شهرداری تهران اقدام به مبارزه مکانیکی با آنها کرده و بنابر خبری بهتاریخ ۲۹ شهریور ۱۳۹۳ رئیس سازمان پارکها و فضای سبز شهرداری تهران در گفتگویی مدعی شد که " دیگر مگسها در سطح شهر نیستند".
انتهای پیام/