برخی از محققان معتقدند این ذرات می‌توانند اسرار زیادی را درباره ماده سیاه افشا کنند. ماده تاریک در حدود ۲۷ درصد از جهان را تشکیل می‌دهد.

به گزارش خبرنگار علمی باشگاه خبرنگاران؛ محققان دانشگاه ویسکانسن مدیسن آمریکا نرم افزاری تولید کردند که گوشی هوشمند را به یک آشکارساز اشعه کیهانی تبدیل می‌کند.


تصویری هنری از نفوذ پرتوهای پر انرژی کیهانی به جو زمین 

محققان می‌گویند بر خلاف آشکارسازهای عظیم و چندین میلیون دلاری موجود در آزمایشگاه ها، امکان تبدیل گوشی هوشمند را به یک آشکارساز جیبی ذرات اشعه کیهانی فراهم می‌کند. برای این کار کافی است دو برنامه به نام‌های DECO و data logger را نصب کرده و روی لنز دوربین گوشی را با تکه ای چسب نواری بپوشانید تا از خروج ذرات نور از آن جلوگیری کنید. 

سازندگان این برنامه معتقدند که با انجام این کار، گوشی تلفن همراه به یک آشکارساز ذرات پرانرژی تبدیل می شود که در آن از همان اصولی استفاده شده که در آشکار سازهای غول پیکر استفاده می شود. تشعشعات کیهانی هنوز هم یکی از اسرار ناشناخته فضا هستند. حجم زیادی از این تشعشعات در فضای اطراف ما وجود دارد و متخصصان علم نجوم معتقدند، این تشعشعات حاصل نیروهای عظیم کیهانی مانند سیاهچاله ها و طوفان های فضایی هستند. 


تصویری از محیط نرم افزار اندروید "جذب اشعه کیهان" 

امواج اشعه کیهانی در برخورد با جو زمین دچار شکست می‌شود. زمانی که این اشعه به سطح زمین می‌رسد، حجم زیادی از ذرات پرانرژی آزاد می‌شود که اغلب پروتون هستند. اما معمولا انواع مختلفی از ذرات زیر اتمی شامل الکترون‌ها و ذرات سنگینی متشکل از نوترون و پروتون در بین آن ها وجود دارد. 

برخی از محققان معتقدند این ذرات می‌توانند اسرار زیادی را درباره ماده سیاه افشا کنند. ماده تاریک در حدود ۲۷ درصد از جهان را تشکیل می‌دهد. یکی از ذرات موجود در اشعه کیهانی، ذره ای موسوم به "موآن" است. برنامه DECO با استفاده از تراشه‌های سیلیکونی موجود در دوربین گوشی‌های تلفن همراه، توانایی تشخیص این ذره را دارد. 

دوربین‌های دیجیتالی از طریق ثبت ذرات نوری که به آن ها برخورد می کنند، تصویر محیط را ضبط می کنند. اما ذرات موآن در زمان برخورد به سیلیکون، یک سیگنال الکتریکی تولید می‌کنند. این سیگنال به شکل یک اثر پیکسلی در دوربین بر جای می ماند. برنامه DECO به گونه ای طراحی شده است که در هرچند ثانیه، یک تصویر از دوربین تهیه کرده و آن را برای یافتن هرگونه اثر پیکسلی، اسکن می کند. در صورت یافتن اثر پیکسلی، تصویر ذخیره و توسط برنامه data logger ثبت می شود. ذرات موآن تعامل چندانی با محیط اطراف ندارند و می توانند از دیوارها و سقف خانه ها عبور کنند. بنابراین یک گوشی تلفن همراه مجهز به DECO در هر جایی قادر است اشعه کیهانی را شناسایی کند. 

برنامه‌های تلفن همراه در مقایسه با آشکار سازهای بزرگ و توانمند، از دقت و حساسیت کافی برخوردار نیستند. اما DECO کاربردهای آموزشی زیادی دارد. درحال حاضر برنامه های لازم برای تبدیل گوشی تلفن به یک آشکارساز، فقط برای سیستم عامل اندروید در دسترس هستند. مهمترین کاربرد این دستاورد، حفظ سلامتی فضانوردان است.


انتهای پیام/
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۱
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
صبا
۱۷:۴۰ ۱۴ آذر ۱۳۹۹
وا ی خیلی بده باید جولیو این مواد را باید بگیریم