به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران،به نقل از روزنامه جوان بالاخره وزارت خارجه دست به کار شد و سفیر پاکستان را احضار کرد تا مدیر کل غرب آسیای این وزارتخانه مراتب اعتراض و ناخرسندی ایران نسبت به استفاده و تردد گروههای تروریستی واشرار از خاک پاکستان برای حمله علیه نیروهای ایران را به اطلاع سفیر برساند و از او درخواست کند تا با پیگیری جدی و انجام اقدامات لازم مانع تکرار این قبیل حوادث بشود.
جناب سفیر پاکستان هم با ابراز تأسف از کشته و مجروح شدن مرزبانهای ایرانی اطمینان داد که مراتب نگرانی و ناخرسندی ایران را به دولت متبوعش منتقل و موضوع را پیگیری خواهد کرد.
این احضار و پاسخ درست بر طبق عرف دیپلماتیک انجام شده که از عهده وزارتخارجه برمیآید و همین مقدار متعارف لفظی هم دیر انجام شد و لازم بود وقتی که چهار مرزبان نیروی انتظامی در مرز سراوان با حمله تروریستها به شهادت رسیدند، وزارت خارجه سفیر پاکستان را احضار کند.
گذشته از احضار سفیر باید پرسید این وزارتخانه در قبال فعالیت تروریستها در مرز جنوب شرقی چه کرده، به خصوص اینکه خاک پاکستان از مدتها پیش مبدل به موطن تروریستها شده و با استقرار در آن سوی مرز است که برنامههای خود را ساماندهی میکنند. حادثه دلخراش حمله این تروریستها به یک پایگاه مرزی در شامگاه 17 بهمن سال گذشته را به یاد بیاوریم که منجر به اسارت پنج مرزبان ایرانی شد.
وزارت خارجه همین برنامه احضار سفیر را انجام داد و حتی قرار شد کمیته مشترکی برای رسیدگی به امور مرزی تشکیل بشود. هر چند مرزبانهای اسیر با تلاش مقامات دولتی و محلی آزاد شدند اما باید پرسید کار این کمیته مشترک به کجا رسید، چون به نظر میرسد که وضعیت مرز تغییری نکرده و تروریستها همچنان با امنیت در خاک پاکستان مستقر هستند.
این سؤال و مسئله به خصوص با توجه به شرایط فعلی اهمیت خاصی دارد و همین شرایط است که باید مورد توجه مسئولان قرار بگیرد تا امنیت مرزهای شرقی با جدیت بیشتری پیگیری بشود. گروه تروریستی داعش در عراق و سوریه بحران جهانی ایجاد کرده و نباید مجالی به گروههای مشابه آن در منطقه داد تا مجالی برای شرارت داشته باشند و نسخه داعش را در منطقه توسعه دهند. این گروه تروریستی مستقر در خاک پاکستان هم از همین جنس است و به همین دلیل، باید همان نوع برخورد قاطع در برابر داعش را در مورد این گروه انجام داد.
مسئله اصلی در اقدام قاطع علیه این گروه تروریستی در توجه به دو نکته اساسی است: مسئولیت دولت پاکستان و دوم حقوق مشروع ایران. بدون تردید، دولت پاکستان در قبال اعمال تروریستی این گروه مسئول است و این مسئولیت به دلیل استقرار تروریستها در خاک این کشور متوجه دولت پاکستان است.
بنا بر این، دولت پاکستان باید به وظیفه خود بر مبنای حقوق و تعهدات شناخته شده بینالمللی عمل کند و به تروریستها اجازه ندهد تا از خاک خود علیه ایران استفاده بکنند. باید توجه داشت که دولت افغانستان بارها پاکستان را متهم به حمایت از تروریستها کرده و نباید اجازه داد تا پرونده این اتهامات قطورتر شود و به مرزهای پاکستان با ایران کشیده شود. جنبه دیگر در حقوق مشروع ایران است که حق دفاع مشروع در صدر هر حق و قاعده بینالمللی است.
حق دفاع مشروع اصل بدیهی مورد قبول جامعه جهانی است که به هر کشوری اجازه میدهد برای دفع تعرض از خود دفاع کند ولو اینکه لازم باشد این تعرض در خاک کشور همسایه تعقیب و سرکوب شود. بنابر این، کوتاهی دولت پاکستان در تأمین امنیت مرزی، خود به خود چنین حقی را برای ایران ایجاد میکند تا تروریستها نتوانند به راحتی از خاک پاکستان به عنوان پایگاهی امن استفاده بکنند.
حالا که ماجرای ناامنی در مرزهای جنوب شرقی دنبالهدار شده باید تکلیف قضیه را مشخص کرد تا یا دولت پاکستان به تعهد بینالمللی خود عمل کند یا آن که حق دفاع مشروع ایران را بپذیرد و نگذارد خاکشبیش از این در اختیار تروریستها باشد. از آنجایی که پدیده شوم تروریست در این اوضاع کل منطقه را به آشوب کشیده، تعیین تکلیف این قضیه اهمیت ویژهای پیدا کرده و از این جهت دیگر نباید به احضارهای دیپلماتیک و ابراز نگرانیهای لفظی بسنده کرد بلکه باید اقدامی جدی و قاطع انجام داد تا این معضل در مرز جنوب شرقی کشور به نحو اصولی حل شود.
انتهای پیام/ز