به گزارش خبرنگار اقتصادی باشگاه خبرنگاران، فلاحتیان معاون وزیر نیرو در امور برق و انرژی در جمع خبرنگاران با بیان اینکه براساس لایحه بودجه سال 94، عوارض برق به هیچ عنوان افزایش نیافته است، گفت: در سالجاری از تمام مشترکان به جز مشترکان کشاورزی و روستایی بهازای هر کیلوواتساعت 30 ریال برای توسعه انرژیهای تجدیدپذیر و برقرسانی روستایی دریافت میشد که این رقم در سال 94 نیز در قانون بودجه لحاظ شده و تغییری نداشته است.
وی اظهار داشت: همچنین بهمنظور بیمه کردن مشترکان برق در برابر آتشسوزی، در بودجه 94 برای برق 500 ریال و برای گاز نیز 1000 ریال همانند سال 93 در نظر گرفته شده است.
وی درباره موضوع صادرات برق توسط وزارت نفت، با بیان اینکه هرگونه اقدامی در حوزه تولید، انتقال و توزیع برق باید با هماهنگی وزارت نیرو باشد، گفت: درباره موضوعهای مطرحشده در زمینه صادرات برق توسط سایر وزارتخانهها، هیچگونه هماهنگی با وزارت نیرو صورت نگرفته است.
معاون وزیر نیرو با تاکید بر اینکه ما مخالفتی برای صادرات برق توسط بخش خصوصی نداریم، گفت: بخش خصوصی میتواند با خرید سوخت از وزارت نفت، نسبت به احداث نیروگاه و صادرات آن اقدام کند اما ساخت نیروگاه و انتقال آن ازطریق شبکه سراسری باید حتما با هماهنگی وزارت نیرو باشد.
وی یادآور شد: با اعلام نرخ سوخت این نوع نیروگاهها از سوی دولت یا وزارت نفت، بخش خصوصی میتواند نسبت به محاسبه نرخ برق تولیدی و بازاریابی آن اقدام کند.
معاون وزیر نیرو با اشاره به پیشبینیهای صورتگرفته درباره پیک مصرف برق در سال 94، گفت: براساس یک سناریو، اگر پیک مصرف برق تابستان 92 به 52 هزار مگاوات برسد، پاسخگویی به این میزان بار کار بسیار دشواری است اما اگر بار بین 50 تا 51 هزار مگاوات مدیریت شده و مدیریت تقاضا صورت بگیرد، خاموشی نخواهیم داشت.
وی ابراز امیدواری کرد: با برنامهریزیهای صورتگرفته و همکاری مردم در صرفهجویی مصرف برق، خاموشی نداشته باشیم اما اگر مصارف بیرویه ادامه داشته و صرفهجویی صورت نگیرد، امکان مواجهه با خاموشی وجود دارد.
وی یادآور شد: اگر مردم در سال 94 درمقایسه با سالجاری، 10 درصد صرفهجویی کرده و از لوازم پرمصرف استفاده نکنند، خاموشی نخواهیم داشت.
وی ظرفیت نیروگاههای برقآبی در کشور را 10 هزار و 800 مگاوات اعلام کرد و گفت: میزان تولید برق از واحدهای برقآبی در سال 93 رکورد زد و امسال از این لحاظ سال بینظیری بوده است اما با توجه به محدودیت شدید منابع آبی، استفاده از نیروگاههای برقآبی در سال 94 همانند سال 93 در هالهای از ابهام قرار دارد و بستگی به میزان بارندگیها دارد.
وی از کمبود اعتبار حدود 10 هزار میلیارد تومانی صنعت برق در سالجاری خبر داد و گفت: امسال در بخش جاری 3540 میلیارد تومان و در بخش سرمایهای 6300 میلیارد تومان کسری اعتبار داریم.
وی درباره بدهیهای وزارت نیرو در بخش برق، گفت: 50 درصد از بدهیهای ما به بانکها بهدلیل دریافت وام و انتشار اوراق مشارکت برای ساخت نیروگاهها است که این نیروگاهها بهعنوان دارایی بابت رد دیون واگذار شده است.
وی تصریح کرد: از آنجا که این نیروگاهها در جهت پرداخت بدهی دولت واگذار شدهاند، با هماهنگی بهعمل آمده این بخش از بدهیها به دولت واگذار میشود.
فلاحتیان اظهار داشت: در ابتدای دولت، مجموع بدهیهای وزارت نیرو 20 هزار میلیارد تومان بود که ما سعی کردیم بدهیها افزایش نیابد اما این بدهیها تا پایان امسال بین 22 تا 23 هزار میلیارد تومان برآورد شده است که با برنامهریزیهای صورتگرفته با همکاری دولت و مجلس ساماندهی میشود.
وی افزود: اگر دولت مابهالتفاوت فروش نرخ تکلیفی برق با قیمت تمامشده آن طی پنج سال گذشته را پرداخت کند و بدهی بانکی به دولت منتقل شود، ما بدهی نخواهیم داشت.
وی درباره وضعیت صادرات برق، گفت: پارسال 11.7 میلیارد کیلوواتساعت برق صادر و حدود 3.7 میلیارد کیلوواتساعت برق وارد کردیم اما امسال با توجه به مسایل موجود در عراق و منطقه، صادرات برق درمجموع 10 درصد کاهش یافته است.
وی افزود: در زمان حاضر، از دو کشور ترکمنستان و ارمنستان بهطور متوسط 600 مگاوات برق وارد میکنیم و به بقیه کشورها صادر میکنیم.
وی از ارایه پیشنهادی به جمهوری آذربایجان برای واردات برق و جبران کسری برق در تابستان خبر داد و گفت: اگر توافق با این کشور حاصل شود، حداکثر 500 مگاوات از این کشور تامین میکنیم.
وی افزود: با توجه به نرخ فروش برق در کشور بهطور متوسط 50 تومان و واردات برق با نرخ سوخت بینالمللی، واردات برق بهجز در مواقع اجتنابناپذیر اقتصادی نیست و راهبرد ما صادرات برق و واردات برق در شرایط موردنیاز است.
وی درباره صادرات برق در سال آینده گفت: ما قراردادهایی با کشورهای خارجی داریم که متعهد به آنها هستیم و برای ما نیز از نظر اقتصادی بسیار حایز اهمیت است. همچنین صادرات برق را تا زمانی که در داخل کمبود نداشته باشیم، انجام میدهیم.
وی با استقبال از ورود بخش خصوصی برای استحصال گار فلر جهت احداث نیروگاههای تولید پراکنده، گفت: ارزش این گازها چهار میلیارد دلار است که استفاده از آنها کمک به محیط زیست و اقتصاد کشور است ما بهشدت از این اقدام حمایت میکنیم و برق تولیدی آنها را میخریم.
معاون وزیر نیرو درباره آخرین وضعیت اجرای طرح کاهش تلفات در کشور، گفت: براساس تعهد صنعت برق، کاهش تلفات برق از 15 به 10 درصد هدفگذاری خوب و بزرگی است و تاکنون خلاقیتها و ابتکارهای زیادی در این زمینه بهعمل آمده است.
وی از پیگیری وزارت نیرو برای واگذاری انشعابهای موقت به سکونتگاههای غیررسمی و استفادهکنندگان غیرمجاز برق خبر داد و گفت: چهار تا پنج درصد از تلفات برق مربوط به این دسته از استفادهکنندگان برق است .
وی خاطرنشان کرد: در زمان حاضر نمیتوانیم به سکونتگاههای
غیررسمی انشعاب برق دهیم اما با دریافت مجوز میتوانیم به این دسته از افراد انشعاب
برق داده و پول برق را دریافت کنیم
.