به گزارش خبرنگار میراث فرهنگی باشگاه خبرنگاران؛ جهان نما یک دهکده ییلاقی در جنوب شهرستان کردکوی استان گلستان است. این منطقه منحصربه فرد در میان رشته کوه های البرز قرار دارد که بر فراز ارتفاع آن می توان دشت گرگان و دریا را نظاره کرد. چشماندازهای زیبا و در عین حال ناشناخته این روستا در همه فصول پذیرای گردشگران زیادی است.
این منطقه توریستی، به دلیل داشتم چشم اندازهای زیبا و مشرف به تمام نقاط جلگه ای از جمله کردکوی، گرگان، خلیج گرگان، میان کاله، بندر ترکمن و سایر روستاها، طبیعت زیبا، برخورداری از آب و هوای مناسب از جمله مناطق جالب و منحصر به فرد کشور است.همچنین این دهکده ییلاقی در داخل منطقه حفاظت شده قرار دارد. دهکده با برخورداری از طبیعت و چشم اندازهای زیبا، جنگل های پهن برگ و سوزنی برگ، جانوران وحشی از منابع اکوتوریستی با ارزش استان گلستان است.
یکی از جاذبه های زیبای دهکده ییلاقی جهان نما مکانی است درشمال این دهکده که به چکل آتشان معروف است. وجود چشمه های فراوان، وسعت دشت، درکنار گل ها و گیاهان دارویی و جنگلی و کوهستانی زیبایی خاصی به این دهکده بخشیده است.
منطقه حفاظت شده "جهان نما" در استان گلستان با چشماندازهای زیبا و در عین حال ناشناخته میتواند در همه فصول پذیرای ایرانگردان و گردشگران باشد. این منطقه با وسعتی بیش از ۳۰هزار هكتار در جنوب شرقی شهرستان كردكوی در ارتفاعی بین ۶۰۰ تا سه هزار و ۸۶متری از سطح دریا واقع شده است.
وجود دهكدههای ییلاقی قدیمی، آثار تاریخی و باستانی، وضعیت جغرافیایی و آب و هوایی، وجود كوه، رودخانه، چشمه، انواع وحوش و پرندگان كمیاب و نوع پوشش گیاهی از جمله جاذبههای این منطقه است.
"مزدك دریابیگی" در دانشنامه گلستان درباره منطقه نوشته است: در این منطقه كه خود در قالب دشت جهان نما قرار دارد دهكدههای ییلاقی قدیمی وجود دارد كه از جمله دو روستای كفشگیری و سعدآباد است. كفشگیری محله و سعدآبادمحله در شمال غربی منطقه حفاظت شده جهان نما هنوز دارای منازلی با معماری سنتی است.
شغل مردم روستاهای منطقه عمدتا دامداری وكشاورزی بوده و گلیم، پاپیچهای سنتی و وسایل تزئینی كوچك از جمله صنایع دستی آنان به شمار میرود. همچنین وجود برج ۳۵متری رادكان معروف به "میل رادكان" درحاشیه این منطقه ارزش گردشگری آن را دو چندان كرده است. این منطقه كه در جنوب شهرستان كردكوی واقع است، گفته میشود مدفن یكی از اسپهبدان خاندان باوند طبرستان به نام ابوجعفر محمدبن وندرین باوندی است.
آثار باستانی زیادی نیز در روستاهای حاجیآباد، چهارباغ، شاهكوه، چمن ساور، زیارت و دیگر محدودههای منطقه حفاظت شده جهان نما جود دارد. از نظر وضعیت جغرافیایی بیشتر منطقه جهان نما كوهستانی بوده و ارتفاع منطقه آن از ۶۰۰متر در مرز شمالی اطراف شصت كلا تا سه هزار و ۸۶متر در كوه تل انبار در شرق منطقه و جنوب روستای زیارت میباشد. كوههای معروف این منطقه دوكالی درغرب، شاهپسند، كالت و چلستان در مركز، زبله، تلمبار و لنده كوه در شرق بوده و درههای مهم آن شامل مغزی در غرب ، جلینك بلینگ در جنوب، سفیددره در مركز و تركت در شمال است.
با وجود كوهستانی بودن این منطقه چشمههای زیادی در آن وجود دارد كه از جمله نخودچشمه، سرخ چشمه، پیرزن چشمه، شربت، تول بنه، سوته، مازوكش، والدیگاه، امام وردی، چهارسرا، چشمههای اطراف محلات جلینگ بلینگ، حاجی آباد، مرادچشمه، تاجین چشمه و چشمه آبگرم زیارت است.
همچنین رودخانههایی دراین منطقه جاری است كه از جمله میتوان به چهارباغ در جنوب اشاره كرد كه در ادامه مسیر به نام رادكان وارد استان مازندران میشود، رودخانه فصلی سفیددره نیز در مركز این منطقه قرار دارد. در درون منطقه حفاظت شده جهان نما آبشار زیارت وجود دارد كه در حدود پنج كیلومتری روستای زیارت و در شمال شرقی این منطقه است.
جهاننما در طبقه بندی جغرافیایی گیاهی ایران جز بخش فرعی هیركان قرار گرفته كه این بخش جنگلهای شمال كشور را در برگرفته است. پوشش گیاهی منطقه شامل درختان پهن برگ، درختچه و بوتهزار است. مهمترین گونههای گیاهی آن سرخدار، ارس، سروكوهی، پیرو، مازو،راش، ممرز، آلوچه، زرشك، آزاد، بید، هفت كول، نمدار، سیاهتلو وگونههای علفی وبوتهای گل گاوزبان، سریش، فستوك، یونجه، گل قاصد، مریم گلی، شكرتیغال، اسپرس بوتهای، چوبك و درمنه است.
منطقه تركت و پیرامون آن در منطقه حفاظت شده جهان نما بهترین زیستگاه حیات وحش ازجمله مرال، شوكا، خرس و گرگ است. این منطقه به دلیل شرایط خاص دارای حیات وحش غنی شامل گونههای كمیاب و درمعرض خطر است كه برخی گونههای مهم آن خرس قهوهای، روباه، شوكا، خوك وحشی، گربه جنگلی. سیاه گوش و پلنگ است. پرندگان بومی و مهاجر این منطقه نیز از دیگر زیبایی ها بوده كه از جمله انواع دلیجه، عقاب، سارگیه، قرقی، كبك، تیهو، بلدرچین، قرقاول، كركس، هما، كبوتر جنگلی، شاهین، فاخته و توكا است.
از سوی دیگر براساس آمارهای ارایه شده متوسط بارندگی در منطقه جهان نما حدود ۴۴۰میلی متر اعلام شده است. براین اساس زمستان این منطقه سرد و در تابستان هوای مطبوع و خنكی دارد و وجود مه در فصول مختلف به خصوص تابستان یكی از عوامل تلطیف هوای است. گفتنی است میل رادكان، جاده شاه عباسی، شهر باستانی تمیشه، امامزاده روشنآباد، ابراهیم و چهاركوه، دهكدههای ییلاقی درازنو و جهان نما و پارك جنگلی امام رضا(ع) از دیگر مناطق گردشگری شهرستان كردكوی است.
بخش شمال این شهرستان از زمینهای جلگهای هموار با شیب ملایم تشكیل شده و به زمینهای بندرتركمن، رودخانه قرهسو و خلیج گرگان منتهی میشود. بخش جنوبی آن نیز از ارتفاعات البرز شرقی تشكیل شده كه حداكثر ارتفاع آن از سطح دریا در برخی از مناطق به سه هزار و ۵۰۰متر میرسد.
تابستان های روستای جهان نما به همان اندازه شلوغ و پر رونق است که زمستان هایش خالی از سکنه می شود! روستایی که با آب و هوای خنک و دلنشینی که دارد، لقب روستای ییلاقی گلستان را گرفته و درست به همین دلیل است که با سرمای استخوان سوز زمستانی اش، جمعیت را در فصل سرما از خود بیرون می راند.
بام جهان نما را باید در 60 کیلومتری جنوب شرقی شهر کردکوی و 85 کیلومتری گرگان دید. جایی درست در دامنه کوه جهان نما که 3هزار و 86 متر از سطح دریا ارتفاع دارد و این به معنی آن است که قدم زدن در جهان نما، درست مثل قدم زدن در پشت بام گلستان خواهد بود!
برای رفتن به دهکده جهان نما می توانید از مسیر کردکوی به سمت پارک جنگلی کردکوی روستای درازنو و رادکان و حاجی آباد و دهکده ییلاقی جهان نما بروید. این جاده 70 کیلومتر است که 30 کیلومتر آن خاکی است و بهتر است با ماشین مخصوص بروید. یک راه دیگر هم از دامغان دارد: دامغان- چشمه علی- دیباج– چمن ساور– حاجی آباد
انتهای پیام/