به گزارش
گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران به نقل از پایگاه اطلاعرسانی وزارت نیرو (پاون)، "خسرو ارتقایی" در نشست مشترک با اعضای شورای اطلاعرسانی استانداری تهران، اظهار داشت: براساس برنامهریزیهای انجامشده، پیشبینی میشود که با اجرای طرح احیا و تعادلبخشی منابع آب زیرزمینی، حدود دوهزار حلقه چاه غیرمجاز در سطح استان تهران پر و مسلوبالمنفعه شود.
ارتقایی با بیان اینکه طرح احیا و تعادلبخشی آبهای زیرزمینی برای استان تهران و شرکت آب منطقهای تهران از اهمیت بالایی برخوردار است، تصریح کرد: قرار است افزونبر بستن چاههای غیرمجاز، 30 گروه گشت و بازرسی در سطح استان فعال شود و یکهزار دستگاه کنتور هوشمند نیز در چاههای مجاز و در مناطقی که بیشتر از حد مجاز برداشت آب دارند، نصب شود.
وی با بیان اینکه جایگزینی پساب با چاههای کشاورزی نیز در دستورکار شرکت آب منطقهای تهران قرار دارد، گفت: تلاش میشود چاههای کشاورزی در مناطقی که امکان آن وجود داشته باشد، با پسابهای موجود جایگزین شود ضمن آنکه برنامهریزی شده است حدود 40 میلیون مترمکعب جهت تغذیه مصنوعی دشت ورامین از محل پساب تامین شود.
ارتقایی یادآور شد: تمام دشتهای استان تهران با مشکلات کسری آبخوان و فرونشست مواجه هستند اما در طرح احیا و تعادلبخشی منابع آب زیرزمینی قرار است بر روی دشتهای ورامین، پاکدشت، تهران، کرج و هومند-آبسرد برنامهریزی بیشتری صورت گیرد چراکه این سه دشت درمقایسه با سایر دشتها از مشکلات کمآبی بیشتری رنج میبرند.
مدیرعامل شرکت آب منطقهای تهران همچنین تصریح کرد: هماکنون میزان فرونشست در دشتهای استان تهران بین 16 تا 36 سانتیمتر در سال و کسری آبخوان نیز در دشت ورامین دو متر و در دشت هومند-آبسرد که دشت کوچکتری است، در حدود پنج متر است.
ارتقایی با بیان اینکه در این طرح اطلاعرسانی و آگاهسازی مردم و کشاورزان بسیار حایز اهمیت است، گفت: باید از ظرفیتهای موجود بهویژه صدا و سیما، خبرگزاریها و روزنامهها در جهت آگاهسازی مردم و کشاورزان درباره عدم حفر چاههای غیرمجاز و اضافه برداشت از چاههای مجاز و هرگونه اقدامی که به منابع آبی استان خسارت وارد شود، استفاده کرد.
وی اضافه کرد: اگر کشاورزان آگاه شوند که حفر چاه غیرمجاز و یا اضافه برداشت از چاههای پروانهدار در حریم چاه مجاز، ضرر به آنان خواهد زد و درواقع آبی است که متخلفان از منابع مشترک سوءاستفاده و بهرهبرداری میکنند، بهطور قطع اجازه برداشت و یا حفر چاه جدید و غیرمجاز را نخواهند داد.
ارتقایی با بیان اینکه در کشور ما قیمت آب بسیار ارزان است و به همین دلیل ذینفعان برای آن ارزش و احترامی قایل نیستند، گفت: آب کالایی بسیار ارزانقیمت در کشور ما بهشمار میرود؛ بهعنوان مثال، در قیمت تمامشده تولید یک نوع میوه، آب پایینترین جایگاه را دارد اما نهادههای دیگر ارزش و اثرگذاری بسیار زیادی دارند و درواقع قیمت و تعرفه آب هیچ نقشی در تعیین قیمت تمامشده محصول ندارد.
وی ادامه داد: به همین دلیل، کشاورزان آب را بدون هیچ کنترل و حساب و کتابی مصرف میکنند و آب که محدودیت بسیار زیادی دارد، در بسیاری از استانها بهویژه تهران بهصورت غرقآبی مصرف میشود؛ بنابراین باید در حوزههای مختلف ازجمله کشاورزی، شرب و صنعت مدیریت مصرف آب همواره در دستورکار باشد.
ارتقایی مدیریت آب در کشور از زمان پیروزی انقلاب اسلامی تاکنون را به چهار دهه تقسیم کرد و گفت: دهه نخست، دههای است که بیشترین نرخ حفر چاههای غیرمجاز و برداشت از منابع آبی به چشم میخورد و بیشترین مجوزها برای برداشت از منابع زیرزمینی صادر شده است؛ دهه دوم دههای است که رویکرد وزارت نیرو بیشتر به سمت مهار آب و احداث سد در کشور است؛ دهه سوم به سمت نظام تخصیص آب حرکت کردهایم و در دهه چهارم که هماکنون در آن بهسر میبریم، مدیریت منابع آب و برنامهها و طرحهای غیرسازهای موردتوجه قرار گرفته است.
مدیرعامل شرکت آب منطقهای تهران سپس با اشاره به اهمیت احداث تصفیهخانه ششم تهران، گفت: این تصفیهخانه بزرگترین تصفیهخانه کشور است و نیمی از جمعیت تهران را در صورت بهرهبرداری کامل زیرپوشش خود قرار خواهد داد.
ارتقایی ظرفیت نهایی تصفیهخانه تهران را 15 مترمکعب آب در ثانیه ذکر کرد و گفت: هماکنون نیاز آب و مصرف آب تهران حدود 33 مترمکعب در ثانیه است. این تصفیهخانه در دو مدول 7.5 مترمکعب در ثانیه ساخته میشود و در آینده دو تصفیهخانه قدیمی تهران یعنی جلالیه و کن برای تصفیه آب سدطالقان و شرایط اضطراری استفاده خواهند شد.
وی یادآور شد: هماکنون آب از سامانه غربی تهران (سدهای امیرکبیر و طالقان) به آبگیر بیلقان میرسد و از آن جا توسط چهار خط انتقال قدیمی به تصفیهخانههای کن و جلالیه منتقل میشود که با توجه به ساخت تونل جدید انتقال 30 کیلومتری آب از سد تنظیمی امیرکبیر به تصفیهخانه ششم تهران، این تونل جایگزین خطوط قدیمی خواهد شد.
ارتقایی به وضعیت منابع آبی استان تهران نیز اشاره و بیان کرد: از ابتدای سال آبی جاری (مهرماه 93) تاکنون، 255 میلیمتر بارش در تهران ثبت شده است که این میزان درمقایسه با سال گذشته وضعیت بهتری دارد اما درمقایسه با دوره بلندمدت کاهش نشان میدهد؛ درواقع استان تهران همچنان با وضعیت کمآبی روبرو است و خشکسالی دو سال گذشته از نظر ما در سالجاری نیز ادامه پیدا کرده است که البته امیدواریم در ادامه سال آبی، بارشهای بیشتری را شاهد باشیم و ذخایر سدهای پنجگانه نیز به شرایط ترسالی و مطلوب که هماکنون افزونبر 260 میلیون مترمکعب عقب هستیم، نزدیکتر شود.
وی درباره میزان مصرف آب در تهران، گفت: متوسط میزان مصرف آب در شهر تهران 33 مترمکعب در ثانیه است که به لحاظ حجمی معادل یک میلیارد و 100 میلیون مترمکعب در سال است؛ آب آشامیدنی تهران ازطریق پنج سد و همچنین چاههای زیرزمینی تامین میشود که درصد برداشت آب برای تامین میزان مصرفی تهران در شرایط طبیعی بهصورت 70 درصد از ذخایر سدها و 30 درصد از چاهها است.
مدیرعامل شرکت آب منطقهای تهران با اشاره به بروز خشکسالی طی سالهای اخیر و کاهش ذخیره سدها، تاکید کرد: سال گذشته میزان برداشت آب از منابع پشت سد برای تامین آب مصرفی تهران به 55 درصد و برداشت از چاهها به 45 درصد رسید.
انتهای پیام/