گفتنی است، این بیماری به عنوان یک بیماری شغلی محسوب میشود و در افرادی که ارتباط نزدیکی با دامها دارند مانند دامداران، قصابها، کارگران کشتارگاهها، دامپزشکان شیوع بیشتری دارد همچنین شیوع آن در مردان بیشتر از زنان است.
بیماری اینگونه ظاهر شود
تب مالت بیشتر با نارسایی هایی در دستگاه تناسلی، در انسان بروز میکند، همچنین عوارضی نظیر تعریق، ضعف، تب، بیحالی بسیار شدید و کاهش وزن را در پی خواهد داشت. به گونه ای که در موارد شدید باعث از کار افتادگی بیمار از فعالیتهای روزمره میشود.
چگونگی انتقال تب مالت
همانطور که به آن اشاره شد، این بیماری مشترک بین انسان و دام است. در نتیجه در اثر بیماری های دامی مانند سقط جنین دام، دام های آلوده که دچار کاهش وزن و شیر نشدهاند، منتقل میشود.
توصیه میشود از تماس مستقیم با جنین سقط شده اجتناب شود و در هنگام کار با دامها از پوشش مناسبی و وسایل حفاظتی استفاده شود.
انواع بیماریزای تب مالت را بشناسید
تب مالت را اولین بار دانشمندی به نام دیوید بروس کشف کرد، این بیماری بیشتر از گاو، گوسفند و بزهای آلوده به انسان منتقل میشوند و مهمترین راه ورود آن به بدن از دستگاه گوارش است و انتقال انسان به انسان این بیماری جز در مواردی نادر همچون انتقال خون به پیوند مغز استخوان، انتقال از شیر مادر،رخ نمیدهد.
این بیماری گونههای بسیاری دارد که موجب بیماری زایی میشود و به سبب همین تعدد گونههاست که ریشه کنی آن اجرایی نیست.
در همین راستا علیرضا باهنر استاد اپیدمیولوژی دانشگاه تهران تصریح کرد: هماکنون برخی گونههای جدید از این بیماری هم کشف نشده است که میتواند برای انسانها هم بیمارزا باشد.
وی در ادامه افزود: ریشه کنی این بیماری کار بسیار دشواری است و حتی در کشورهای پیشرفته هم به مرز حذف بیماری رسیدهاند و نه ریشه کنی آن.
باهنر همچنین درباره روند بیماری در ایران و برنامههای انجام شده برای مبارزه با آن گفت: راههای تشخیص و پیشگیری بیماری در کشور شناخته میشود و با انجام اقداماتی مستمر می توان به آمار کشورهای پیشرفته که به مرز حذف بیماری رسیدهاند، دست یافت.
باهنر در خصوص برنامه عملی در این طرح هم گفت: باید برنامههای مربوط به جمعیت دامی منسجم تر و علمیتر شود که در نتیجه آن برنامههای مربوط به جمعیت انسانی هم آموزشهای لازم را ببینند، مردم از فرآوردههای غیر مطمئن استفاده نکنند، اشخاصی که با دام در ارتباط هستند، رعایت موازین بهداشتی را داشته باشند، دامها را ایمن کنند.
در این مسیر مسولان امر بهداشت محیط نیز تاثیر بسزایی دارند به ویژه در بازرسی از اماکنی که فرآوردههای سنتی عرضه میکنند چرا که هر روزه شمار اینگونه مغازهها و محصولات که بعضا با نام ارگانیک نام برده میشوند رو به افزایش است.
برنامههای انجام شده در کنترل تب مالت
تب مالت بیماری است که بیشتر از نظر جنبههای انسانی و اثرات اقتصادی که دامها بر وضعیت شغلی افراد دارند مد نظر است و به همین جهت تاکنون اقدامات کنترل شونده برای مهار بیمار در حال انجام است.
در همین راستا کریم امیری معاون دفتر بهداشت و مدیریت بیماری های دامی سازمان دامپزشکی کشور گفت: برای مبارزه با بروسلوز دامی باید عامل انتقال را که از طریق مستقیم و یا از راه فرآوردههای دامی آلوده .
راههای درمان و پیشگیری از بیماری
این بیماری از راههای مختلف منتقل میشود اما راه اصلی بیماریزایی آن از طریق پوست،بافت ملتحمه، گوارش است که ناشی از فرآوردههای لبنی است.
بنابراین توصیه می شود شیر و فرآوردههای لبنی جوشانده شود و حتیالامکان از انواع پاستوریزه استفاده شود.
گفتنی است، چنانچه روشهای کنترلی رعایت نشود نیاز به درمانهای دارویی ضرورت مییابد که معمولا در بازهی زمانی هر سه ماه موارد مزمن بیمار درمان میشود و در شرایط حاد حتی تا 6 ماه مصرف دارو به طول میانجامد.
در پایان توجه به این نکته قابل ملاحظه است که متاسفانه روند ابتلا به بیماری در حال افزایش است به گونهای که آمارها میزان ابتلای 21000 نفر را نشان می دهد که نسبت چهار سال گذشته تقریبا دو برابر است بنابراین با انجام حمایت ها و اعتبارات لازم و آگاهی بخشی به کمک رسانهها میتوان میزان بروز بیماری را کاهش داد.
گزارش از آتوسا دولتیاری
انتهای پیام/