به گزارش
حوزه بورس گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان به نقل از روابط عمومی و امور بین الملل بورس کالای ایران، در این دوره آموزشی که در سالن کنفرانس جهاد کشاورزی شهرستان تربت حیدریه و با حضور جمعی از تولیدکنندگان، فعالان، واسطهها و صادرکنندگان زعفران کشور برگزار شد، «علی نیا» مدیر جهاد کشاورزی شهرستان تربت حیدریه با اعلام اینکه سطح زیر کشت زعفران در شهرستان تربت حیدریه و بخشهای تابع آن، حدود یک سوم زعفران استان خراسان رضوی است، گفت: این محصول اثر قابل ملاحظهای بر معیشت و اشتغال این شهرستان دارد و 95 درصد معیشت روستاییهای این شهرستان به زعفران وابسته است.
مدیر جهاد کشاورزی شهرستان تربت حیدریه همچنین با اشاره به اینکه رساندن قیمت زعفران به قیمت واقعی آن از مهمترین موضوعات بخش کشاورزی کشور است، ابراز امیدواری کرد که با معاملات این کالا در بورس کالای ایران مشکلات زعفران کاران مرتفع شود.
بر اساس این گزارش، در ادامه این نشست «جواد فلاح» رییس اداره مطالعات سنجش و ریسک بورس کالای ایران ضمن تشکر از مسئولین جهاد کشاورزی شهرستان تربت حیدریه، تولیدکنندگان، فعالان، واسطهها و صادرکنندگان زعفران به خاطر برگزاری این جلسه گفت: به دلیل ساختار سنتی بازار محصولات کشاورزی، بخش کشاورزی کشور از خدمات و ابزارهای بورس کالای ایران محروم مانده بود، تا اینکه در سه سال اخیر بورس کالای ایران تلاش عمدهای را برای توسعهی معاملات محصولات کشاورزی به کار گرفت.
به گفتهی «فلاح» حاصل این تلاشها ایجاد زیرساختها و ابزارهایی است که امیدواریم فعالان بخش کشاورزی با استفاده از آنها بتوانند به توسعهی اقتصاد ملی کمک بیشتری کند. یکی از ابزارهای ایجاد شده در بورس کالای ایران گواهی سپرده کالایی (قبض انبار) به عنوان یک ورقهبهادار با قابلیت معامله در بازار ثانویه است. بر این اساس، بورس کالای ایران با پذیرش انبار و اخذ تضامین لازم از انبارها، به انبارهای پذیرش شده اجازه صدور قبض انبار را میدهد. قبض انبار صادر شده توسط انبار توسط صاحب کالا و از طریق بیش از 70 شرکت کارگزاری عضو بورس کالای ایران قابل عرضه در بورس کالای ایران خواهد بود.
وی اضافه کرد: بورس کالای ایران براساس مذاکراتی که با بانکها داشته است، امکان اخذ وامهای کوتاهمدت با پشتوانه قبض انبار برای کشاورزان را فراهم خواهد کرد تا کشاورزان با اخذ وامهای کوتاهمدت در زمان برداشت محصول، نیاز مالی کوتاهمدت خود را رفع کرده، مجبور به فروش محصول در فصل برداشت نباشند.
لذا کشاورزان در صورت استفاده از این روش خواهند توانست زعفران تولیدی خود را هر زمان که احساس کردند قیمت کالا منطقی است به بازار عرضه کنند و مانع از افزایش عرضه در زمان برداشت محصول و کاهش غیر منطقی قیمتها در بازار خواهند شد.
رئیس اداره مطالعات و سنجش ریسک بورس کالای ایران در ادامه گفت : در صورتی که کشاورزان بتوانند محصولی با استانداردهای قابل قبول در بازارهای جهانی را به انبار پذیرش شده توسط بورس تحویل دهند، کشاورزان میتوانند بدون واسطه و مستقیم کالای تولیدی خود را از طریق تالار صادراتی بورس کالای ایران به فروش برسانند.
به گفته «فلاح»، معاملات قراردادهای سلف یکی دیگر از ابزارهایی است که بورس میتواند در اختیار فعالان بخش کشاورزی قرار دهد. براساس تفاهمنامهای که بورس کالای ایران با صندوق ضمانت سرمایهگذاری تعاون امضاء کرده است، کشاورزان با تشکیل تعاونی میتوانند به صندوق مراجعه نمایند و صندوق با اخذ تضامینی نظیر سند زمین به کشاورز اعتبار دهد و بورس براساس اعتباری که صندوق داده است به کشاورزان اجازه دهد محصول خود را قبل از برداشت به صورت سلف از طریق بورس به فروش برسانند.
در پایان این نشست و پس از برگزاری جلسه پرسش و پاسخ، مقرر شد کمیتهای با حضور نمایندگان کشاورزان، تجار، جهاد کشاورزی، سازمان تعاون روستایی، پژوهشکده زعفران و بورس کالای ایران تشکیل شود تا با بررسی کارشناسی ابعاد مختلف مساله، مقدمات استفاده از بستر بورس کالای ایران برای معاملات زعفران فراهم شود.
انتهای پیام/