به گزارش گروه بین الملل باشگاه خبرنگاران جوان، وب سایت بی بی سی در گزارشی به بررسی شرایط حاکم بر مذاکرات هسته ای ایران و شش قدرت جهانی پرداخت. در این مطلب آمده است: با گذشت یک سال و نیم از مذاکرات فشرده ایران و گروه 1+5، اکنون این مذاکرات به مرحله ای رسیده است که شکست آن چندان قابل قبول نیست. چرا که از زمان آغاز مذاکرات هسته ای پیشرفت های بسیاری حاصل شده است. بنابراین هیچ یک از مذاکره کنندگان تمایل ندارد مذاکراتی را که اکنون وارد شانزدهمین روز می شود بدون حصول توافق جامع هسته ای ترک کنند.
مذاکرات هسته ای که از حدود دو هفته پیش آغاز شده است با ضرب الاجل روز دوشنبه برای سومین بار تمدید شد. به ادعای نویسنده این مطلب، حصول توافقی که در ازای لغو تحریم های هسته ای ایران، این کشور را از دست یابی به جنگ افزار هسته ای باز دارد در گذشته غیر ممکن بود؛ اما اکنون تبدیل به امری دست یافتنی شده است. تمدید پی در پی مذاکرات هسته ای نیز حکایت از آن دارد هیچ یک از مذاکره کنندگان خواهان حصول" توافقی بد" نیست.
لوران فابیوس – وزیر امور خارجه فرانسه – فرصت باقی مانده را به 100 متر پایانی یک ماراتن تشبیه کرد. وی اظهار داشت اکنون که همه چیز آماده است، زمان آن رسیده تصمیم نهایی اتخاذ شود. مذاکره کنندگان دیگر نیز نظرات مشابهی دارند. این موضوع گواه آنست دشوارترین تصمیمات باقی مانده از اهمیت ویژه سیاسی برخوردار است.
یکی از اختلافات عمیق گروه 1+5 و ایران در خصوص "تسلیحات متعارف" است. تحریم تسلیحاتی ایران که از مندرجات قطعنامه های شورای امنیت سازمان ملل بوده است، در سال 2006 (1385) تصویب شد.
ایران خواستار لغو تحریم های تسلیحاتی است. این درحالیست که اعضای گروه 1+5 در این خصوص با یکدیگر اختلاف نظر دارند. کشورهای غربی مخالف لغو تحریم های تسلیحاتی ایران هستند. چرا که به ادعای آنها در صورت لغو تحریم های تسلیحاتی، این کشور به خرید و فروش سلاح مبادرت خواهد کرد. در این میان، چین و روسیه از خواسته ایران مبنی بر لغو تحریم های تسلیحاتی حمایت کرده اند. سرگئی لاوروف – وزیر امور خارجه روسیه – در حساب توییتر خود نوشت لغو تحریم تسلیحاتی ایران باید جزو اولین تحریم هایی باشد که از ایران برداشته می شود.
این موضوع که در این مرحله حساس از مذاکرات سربرآورده است، در صورت مطرح شدن در کنگره آمریکا می تواند به شکست توافق بیانجامد.
این موضوع حتی باعث برخورد لفظی میان محمد جواد ظریف – وزیر امور خارجه ایران – و فدریکا موگرینی -- مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا — شد. به دلیل اختلاف نظر بر سر رفع تحریم های تسلیحاتی، موگرینی حرف از ترک مذاکرات می زند که ظریف در پاسخ به آن با فریاد می گوید: "هیچوقت یک ایرانی را تهدید نکن."
حال باید دید در ساعاتی که احتمال می رود آخرین ساعات مذاکرات باشد، چه تصمیماتی اتخاذ خواهد شد.
انتهای پیام/