به گزارش خبرنگار
حوزه بهداشت و درمان گروه علمی پزشکی باشگاه خبرنگاران جوان؛ این روزها بعد از فوت افراد مشهور توسط بیماری سرطان بحث درباره این بیماری و علل بروز آن در بین مردم و پزشکان حسابی داغ شده است. بروز انواع سرطانها با سبک زندگی ما کاملا در ارتباط است. رژیم غذایی، سیگار و مواد مخدر، ورزش نکردن میتواند زمینه بروز انواع بیماریها از جمله سرطان باشند.
ژنها تاثیر خاص خود را در بروز سرطانها دارند و داشتن سابقهی خانوادگی در ابتلا به سرطان میتواند افراد آن خانواده را هم در معرض بیماری سرطان قرار دهد، اما سبک زندگی ما حتی بیشتر از ژنها با انواع سرطانها در ارتباط است و نمیتوان گفت کسی که سابقه سرطان در خانواده و فامیل نداشته باشد به سرطان مبتلا نمیشود و یا کسی که سابقه در خانوادهاش دارد حتما به سرطان مبتلا میشود.
اگر به تازگی متوجه شدهاید لباسهایتان دیگر اندازهتان نیست یا پایتان به سختی در کفش میرود، حتما آن را نشانه یک بیماری جدی بدانید، بسیاری از بیماریها با توجه به تغییراتی که در بدن اتفاق میافتد، قابل تشخیص هستند، برای مثال محققان به تازگی متوجه شدهاند افزایش سایز دامن در خانمها میتواند، نشاندهنده خطر ابتلای آنها به سرطان سینه باشد که بعضی از این تغییرات کاملا واضح و مشخص هستند اما بعضی دیگر به صورت پنهانی اتفاق میافتند و به چشم ما نمی آیند اما در آن حالت هم با توجه به بعضی از علائم میتوان بیماری را در مراحل اولیه شناسایی کرد و برای درمان آن پیش قدم شد.
65 درصد از افراد جامعه چاق هستند
مجید حاجی فر رئیس انستیتوت غذیه و صنایع غذایی گفت: با افزایش تعداد مبتلایان به چاقی، سرطان نیز افزایش مییابد، چاقی در جامعه ما گریبان 65 درصد از افراد جامعه را گرفته است و اگر جلوی این شیوع چاقی گرفته نشود به مرور سرطان نیز افزایش مییابد و باعث میشود افراد بیشتر در معرض خطر قرار بگیرند.
وی افزود: بر اساس آمارها، بدون اغراق 60 تا 65 درصد از افراد جامعه مبتلا به چاقی هستند که بسیاری از آنها چاقی را بیماری نمیدانند این آمارها توسط دانشگاهها، انستیتو تغذیه، پژوهشکده ها و . . . اعلام شده است.
حاجی فر مطرح کرد: اضافه وزن از چاقی پرخطرتر است زیرا این افراد خودشان نمیدانند یا توجه نمیکنند که مشکلشان برطرف شود و این اضافه وزن به مرور بیشتر میشود.
وی در مورد مهمترین عوامل چاقی اظهار کرد: مهمترین عوامل چاقی دریافت نامناسب غذایی و فعالیتهای کم فیزیکی است و به دلیل صنعتی شدن و مشغلهی زیاد در زندگی، افراد زمان کمتری برای تهیه غذا صرف میکنند و به اجبار از غذاهای آماده و نیمه آماده استفاده می کنند.
وی ضمن اشاره به کاهش فعالیتهای فیزیکی افراد خاطر نشان کرد: با سبک زندگی امروزه، فعالیتهای معمول فیزیکی روزانه هم تقریبا به صفر رسیده است زیرا برای کمترین کار هم، تکنولوژی به کمکمان میآید.
رابطهی مستقیم چاقی با سرطان
شواهد موجود حاکی از آن است که حفظ وزن مناسب بدن در پیشگیری از سرطان مهم بوده و حتی در روند بهبود بیماران مبتلا به سرطان نیز تاثیر گذار است. علاوه بر افزایش وزن در دوران بزرگسالی که با افزایش خطر ابتلا به سرطان مرتبط است، بالا بودن وزن به هنگام تولد نیز احتمالا رابطه مختصری با افزایش خطر سرطان دارد و ممکن است این تغییرات مکرر وزن، رابطهای با افزایش خطر بروز سرطان داشته باشد.
نه تنها اضافه وزن بلکه نوع دریافت غذایی در ایجاد بیماری موثر است
دکتر تیرنگ نیستانی در همین خصوص میگوید: برخی از سرطانها بر اثر اختلالات وزنی بوجود میآید که از جمله شایع ترین این سرطانها میتوان به سرطان مجاری دستگاه گوارش، سرطان پروستات و سرطان رحم اشاره کرد.
راه پیشگیری از سرطان ناشی از چاقی
دکتر نیستانی مطرح کرد: برای پیشگیری از سرطان ناشی از چاقی راهحلهایی وجود دارد که میتوان به کاهش وزن، بهبود شیوهی زندگی و سعی در تغییر سبک زندگی و پر تحرک بودن، رژیم غذایی دریافتی، عدم مصرف چربیهای بد مانند چربیهای جامد و ترانس، افزایش مصرف سبزیها و دریافت میوه در حد متعادل اشاره کرد.
وی در پایان مطرح کرد: این دریافت رژیم غذایی نامناسب است که باعث بروز بیماری میشود، برای مثال کمبود ویتامین D در بدن باعث بروز انواع سرطانهای گوارشی میشوند و هر چه تودهی چربی در بدن بیشتر شود، وجود ویتامین D کاهش مییابد و این میتواند زمینه ساز بروز سرطان در فرد شود.
هشدار وزارت بهداشت در خصوص چاقی
بنابر اعلام مرکز مدیریت بیماریهای واگیر وزارت بهداشت، دلایل متعددی در این مورد مطرح شدهاند که ذکر همه آنها در این مجموعه نمیگنجد برای مثال در افراد چاق مقدار بافت چربی میتواند هورمونهایی مانند انسولین یا استروژن را تولید کند و امکان دارد باعث رشد سلولهای سرطانی شود.
گزارش از بهاره درویشی
انتهای پیام/