به گزارش خبرنگار
حوزه بهداشت و درمان گروه علمی پزشکی باشگاه خبرنگاران جوان؛ این که چکار کنیم سرطان نگیریم فکر خیلی ها را به خود مشغول کرده است زیرا هر روز از گوشه و کنار گفتههایی میشنویم که مثلا انجام فلان کار یا خوردن و نخوردن چیزی میتواند ما را از سرطانهایی که این روزها خیلی ها را هم گرفتار خود کرده است، نجات دهد.
از آنجایی که سرطان یکی از بیماریهای شایع قرن ما است و روزانه هزاران نفر را به کام مرگ می فرستد دانستن دقیق این گفتهها می تواند کمک بسیاری کند هرچند همه می دانند که می توان در صورت داشتن روحیه ی قوی سرطان را شکست داد اما بهتر است علاج واقعه را قبل از وقوع انجام دهیم.
ممحمدرضا قوام نصیری رئیس انجمن رادیو تراپی انکولوژی ایران و عضو کمیته جامع مبارزه با سرطان وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی در مورد ابتلا به سرطان میگوید: به طور کلی افرادی که دستگاه ایمنی ضعیفتری دارند بیشتر در معرض ابتلا به سرطان قرار میگیرند. بنابراین سرطان در دو رده سنی اطفال و سنین بالای 50 سال بیشتر مشاهده میشود.
استرس را از خود دور نگه دارید
قوام نصیری با اشاره به اضطراب و استرس به عنوان اولین و مهم ترین عامل سرطان میگوید: دوری از استرس که یکی از عوامل شناخته شده در ابتلا به اکثر بیماریها از جمله دیابت، بیماری های قلبی عروقی و سایر ناخوشیها است به عنوان مهم ترین عامل پیشگیری در ابتلا به سرطان شناخته شده است و به نوعی در صدر جدول موارد پیشگیرانه قرار گرفته است. زیرا غالبا استرس با تضعیف ایمنی بدن و فعالیت مراکز ابتدایی بدن همراه است. در واقع هرچه استرس بیشتر باشد کاهش فعالیت ایمنی بدن را به همراه خواهد داشت بدین ترتیب استرس یک عامل بسیار مهم است که نباید از آن غافل شد.
اضافه وزن را دست کم نگیرید
رئیس انجمن رادیو تراپی آنکولوژی ایران معتقد است: متناسب نگه داشتن وزن بدن یا همان کاهش ذخایر چربی بدن در جلوگیری از ابتلا به سرطان از اهمیت بسیاری برخوردا است.
تنبلها به هوش
وی در ادامه عنوان کرد: استفاده از ورزشهای مناسب سن و موقعیت محل زندگی مانند پیاده روی و ورزشهای هوازی(هر تمرینی که سبب افزایش ضربان قلب برای مدت نسبتا طولانی شود ورزش هوازی است مانند ایروبیک) در این امر موثر است. هم چنین انواع بازی و فعالیت میتواند از سرطانهای سنین پایین پیشگیری کند.
آلودگی هوا
عضو کمیته جامع مبارزه با سرطان وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی معتقد است: هوای آلوده و وجود سرب از دیگر عوامل شناخته شده در ابتلا به سرطانها هستند.به عبارت دیگر سرب و سوختن ناقص بنزین یا پالایش ناصحیح آن که میتواند ایجاد آلودگی کند روی تمام دستگاههای مختلف بدن اثر گذار است و میتواند در بروز سرطان به خصوص سرطان خون و مغز استخوان نقش مهمی داشته باشد. علاوه بر این حتی آلودگی هوا ممکن است سرطان ریه را به همراه آورد.
آیا شغل شما سرطان زاست؟
وی در این خصوص اظهار کرد: مشاغلی هستند که ممکی است افراد را به طور اجتناب ناپذیری به انواع سرطانها گرفتار کنند. به عبارت دیگر بعضی از سرطانها در برخی مشاغل بیشتر دیده می شوند. به طور مثال افرادی که در رنگ رزی ها کار میکنند بیشتر در معرض ابتلا به سرطان مثانه هستند. هم چنین افرادی که با برادههای چوب سروکار دارند دچار سرطان راه تنفسی فوقانی و سر و گردن مخصوصا سینوس میشوند. افرادی که در معادن ذغال سنگ کار میکنند نیز بیشتر در معرض ابتلا به سرطان ریه هستند.
مصرف برخی داروها بدون تجویز پزشک جدا ممنوع
قوام نصیر راجع به این موضوع این گونه توضیح میدهد: استفاده از برخی داروها مثل داروهای هورمونی مانند داروهای کاهنده قند خون و پیشگیری از بارداری، کورتون از جمله دگزامتازون و بتامتازون در پیشرفت و ابتلا به سرطان موثر هستند.
همیشه پای دخانیات در میان است
وی ضمن مضر خواندن انواع دخانیات گفت: مصرف سیگار درصد ابتلا به سرطان ریه، مثانه و سرطان سینه در خانمها را به طور چشمگیری افزایش میدهد.
از مصرف روغن تا چربی تا ابتلا به سرطان
رئیس انجمن رادیوتراپی انکولوژی ایران استفاده از ریز مغذیها را در جلوگیری از سرطان موثر دانست و بیان کرد: فقدان ریز مغذیها مانند ویتامینهای A ( هویج، جگر، کره، کدو،اسفناج و...) ،ویتامینE(سویا، سیب زمینی، زیتون و ... )، مواد ارگانیک یا طبیعی ، سیلیسیم(جو خام، پوست سيب زميني، فلفل سبز، خيار و جوانه حبوبات و ...) و روی احتمال ابتلا را زیاد کرده زمینه را برای پیشرفت سرطانهای روده بزرگ، سینه، دستگاه گوارش، پروستات و... فراهم میکند.
وی افزود:روغنهایی که در حرارت بالا قرار میگیرند به علت ایجاد کربنهای آروماتیک میتوانند سرطان زا باشند. نیترات زیاد سرطان مری و معده را افزایش میدهد.
چربیهای اشباع را هم جدی بگیرید زیرا این مواد اگر همراه با گوشت قرمز مصرف شوند سرطان روده بزرگ می آورند.
تکراریترین توصیهای که اغلب دانشمندان، پزشکان و متخصصان آنکولوژی برای تمام ردههای سنی در ه شرایط و با هر جنسیتی دارند این است که غذای کم چرب و کم نمک، میوه و سبزیجات تازه ، املاح معدنی، ویتامینها و ...در جلوگیری از ابتلا به سرطان نقش مهمی را ایفا میکنند.
گزارش از ریحانه هرندی
انتهای پیام/