فصل هفتم کاوش‌های باستان‌شناسی در شارستان و ارگ شهر تاریخی بلقیس، منجر به کشف تعدادی اثر تاریخی شد.

به گزارش خبرنگار حوزه میراث و گردشگری گروه فرهنگی باشگاه خبرنگاران جوان؛ کاوش‌های باستان‌شناسی با هدف شناخت گنجینه‌های تاریخی کشور امری است که نیازمند کارشناسی دقیق است. به همان اندازه که مراقبت از میراث فرهنگی دارای اهمیت است، کشف آثار نیز بسیار مهم است. کشف و ثبت آثار حمایت، نگهداری و مرمت را به دنبال داشته و میراث فرهنگی را از آسیب‌های بعدی مصون نگه می‌دارد.

در این راستا فصل هفتم از کاوش‌های باستان‌شناسی در شارستان و ارگ شهر تاریخی «بلقیس»، به کشف صحنی با رواق‌های پیرامونی، یک ورودی آجرفرش مزین به گچ‌بری‌های برجسته، ادامه تالار ستوندار، سیستم آبرسانی ،حیاط مرکزی و آب انبار انجامید.

احمد نیک‌گفتار سرپرست هیات هفتمین کاوش در شهر «بلقیس» اسفراین گفت: فصل هفتم کاوش‌های باستان‌شناسی در شهر تاریخی بلقیس اسفراین، در دو بخش محدوده شارستان با تاکید بر تپه منار با هدف مشخص کردن کاربری و تکمیل فضاهای کاوش‌شده در فصول گذشته و دیگری در بخش داخل ارگ با هدف شناخت و آگاهی از ساختار معماری داخلی ارگ و فضاهای مسکونی موجود در آن صورت گرفت.

وی افزود: از مهمترین کشفیات شارستان در بخش معروف به «تپه منار»، صحنی بزرگ با رواق‌های پیرامونی با یک ورودی آجر فرش است که ایوان آن مزین به گچ‌بری‌هایی از نوع برجسته بوده که این گچ‌بری در نوع خود از بی‌نظیرترین گچ‌بری‌های دوران اسلامی در دوره ایلخانان به شمار می‌رود.

نیک‌گفتار تصریح کرد: از کشفیات دیگر در «تپه‌منار» می‌توان به ادامه تالار ستوندار (شبستان مسجد) و یک سیستم آبرسانی (قنات) اشاره کرد.

 این باستان‌شناس خاطرنشان کرد: از مهمترین کشفیات در داخل ارگ می‌توان به  یک حیاط مرکزی اشاره کرد که تمام درگاهی‌های منازل مسکونی که در فصل ششم به دست آمد، به این فضا منتهی می‌شود، در این حیاط یک سیستم آبرسانی شامل یک آب انبار با دیواری از جنس شفته آهک کشف شد که سطح دیوار مزین به اندود ساروج و کف آن آجر فرش است.

سرپرست هیأت هفتمین کاوش در شهر تاریخی بلقیس اسفراین افزود: این آب انبار علاوه برمنبع تامین آب ساکنین، با توجه به قرارگرفتن در مسیر وزش باد و درگاهی‌های منازل می‌توانسته به عنوان خنک‌کننده منازل هم  کاربری داشته باشد.

وی با اشاره به اینکه فصل اول کاوش در شهر بلقیس گمانه‌زنی به منظور تعیین حریم شهر تاریخی بلقیس بود، تصریح کرد: در سال 1388 مجموعه شهر بلقیس به عنوان پایگاه میراث فرهنگی مصوب شد و فصل دوم کاوش و گمانه‌زنی‌های باستانی نیز در همین سال در بخش ارگ و اطراف آن به انجام رسید.

نیک گفتار افزود: کاوش فصل سوم باستان‌شناختی در شهر بلقیس با هدف شناخت فضاها و کارکرد بناها در محدوده تپه منار و بخش‌هایی که فعالیت‌های ژئومغناطیس در آن انجام شده بود صورت گرفت.

سرپرست هیأت هفتمین کاوش در شهر تاریخی بلقیس اسفراین اظهار داشت: کاوش فصل چهارم باستان‌شناختی در شهر بلقیس با دو هدف عمده پی کاوی دیوار شارستان و شناخت فضاها در محدوده ارگ بلقیس و شارستان با تاکید بر تپه منار با اهداف ذیل و در سه بخش به انجام رسید.

وی خاطر نشان ساخت: فصل ششم کاوش‌های باستان‌شناحتی شهر تاریخی بلقیس نیز با هدف تاریخ‌گذاری و شناخت کاربری فضاها وتوسعه دامنه شناخت و آگاهی از ساختار داخلی ارگ انجام شد.




انتهای پیام/
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.