به گزارش خبرنگار
حوزه بهداشت و درمان گروه علمی پزشكی باشگاه خبرنگاران جوان، امروزه خوردن غذا دیگر فقط برای رفع نیاز و گرسنگی نیست بلکه پای ثابت تفریحات ما شده است تا جایی که به جای اینکه اوقات فراغت خود را با ورزش کردن، کوه رفتن و تفریحات سالم دیگر پر کنیم با رفتن به رستورانها و خوردن انواع و اقسام غذاها و خوراکیهایی پر میکنیم که شاید بعضی از آنها نه تنها فایدهآی برای ما ندارد بلکه به سلامت ما نیز آسیب میزند به همین دلیل است که هر چه میگذرد جمعیت ایران جدای از سن و جنسیت به سمت چاق تر شدن پیش میرود، تفریح دسته جمعی برای ما در رستوران رفتن، سینما و پارک و در نهایت پیکنیک کوتاه که در این حالت باز معیار اصلی برای خوشگذرانی خوردن است خلاصه میشود.
چرخش ها ذائقهها در گذر زمان
مردم ما البته آنها که امکانش را دارند به تغییر ذائقه و وارد کردن غذاهای خارجی به فهرست غذاهای روزانه و پخت و پز به سبک فرنگی فکر میکنند البته مردم هر شهر ذائقه مخصوص به خود را دارند و هر کدام به غذایی خاص دلبستهاند.
در شیراز با اینکه ساندویچی و پیتزایی و غذای فرنگی کم نیست ولی مردمانش ترجیح میدهند همچنان شکرپلو،کلم پلو، قورمه به، آب پیازک، حلیم بامجان و کوفته هلو بخورند.
در اصفهان نیز دل مردم هنوز با بریانی است و زنی که کدبانوست به پختن کوفته سبزی، کالهجوش، آماج و آش سماق افتخار میکند.
در تبریز نیز با این که برخی جوانها به کلی فست فودی شدهآند و ذائقه ایرانی شان از دست رفته ولی همچنان خورشت هویج، کوفته تبریزی دلمه برگ، کباب تابهای ، آش دوغ و گوجه طرفداران متعصب دارد.
کرمانشاهیها نیز مفتخرند که با وجود غذاهای بیگانه هنوز به کباب دنده، خورشت خلال بادام ترخینه،، سیبپلو، خمار آش در شهرستان به یادگار مانده است و همچنین بندر عباسیها که در طول تاریخ دل از پلوماهی، چلومیگو تیله ماهی نکندهاند.
گران، اما جذاب
خوردن یک وعده غذای خارجی در رستوران گران حساب میشود اما این گرانی هم از مواد اولیه غذاها ناشی میشود که گاهی باید از کشور ما وارد ایران شود و هم به علت تیپ رستورانهای خارجی که رستوران گردان آنها هزینههای زیادی را در پی دارد.
اما باز هم این گرانی مانع نشستن علاقمندان غذاهای فرنگی در پشت میز و صندلیهای مرتب این رستورانها نمیشود.
خوردنی که شادی را به دنبال دارد
پیام فرحبخش متخصص تغذیه درگفتگو با خبرنگار بهداشت و درمان گروه علمی و پزشکی باشگاه خبرنگاران گفت: غذا خوردن در واقع باعث احساس آرامش و رضایتمندی در افراد میشود، خوردن غذاهای شیرین شادی و نشاط افراد را افزایش میدهد و باعث بالا رفتن هورمون سروتونین میشود که این هورمون باعث افزایش شادی میشود، بنابراین در تمام دنیا غذا خوردن در تمام ایران و کشورهای خارجی جزو تفریحات است لذا با توجه به این حس خوب خیلی از افراد حد را رعایت نمیکنند و این لذت خوردن را هر دقیقه تجربه میکنند که منجر به افزایش وزن و بیماری های متعدد خواهد شد.
وی در ادامه افزود: لذا توصیه بر این است که اگر چه غذا خوردن حس خوبی را در ما ایجاد میکند ولی باید به صورت کنترل شده از آن بهره ببریم و ثانیا اگر میخواهیم لذت خوردن را تجربه کنیم از غذاهایی که کالری کمتری دارند، استفاده کنیم برای مثال سبزیجات، کاهو، هویج و خیار در این زمینه گزینهخوبی برای افراد محسوب می شود.
خوردنتان را کنترل کنید
این متخصص تغذیه تصریح کرد: متاسفانه در کشور ماهم مانند کشورهای اروپایی و آمریکایی استفاده از فستفودها و اسنکهای پرچربی پرنمک و پرشکر رو به افزایش است که اگر چه کشور ما وضعیت آن به بدی آمریکای شمالی، اروپایی و غربی نیست اما اگر به هشدار های پزشکان متخصص تغذیه توجه نکنند و بیش از اندازه از فستفودها و اسنکها استفاده نمایند منجر به بروز چاقیهای مفرط که در کشورهای اروپای شمالی و آفریقایی شاهد آن هستیم در ایران نیز در آیندهای نه چندان دور شاهد این وضعیت خواهیم بود، بنابراین در ابتدا باید با افزایش فعالیتهای فیزیکی به جنگ این عادت نامناسب غذایی برویم.
وی در پایان عنوان کرد: اگر بخواهیم ایران را با کشورهای اروپایی مقایسه کنیم، متوجه میشویم کشورهای اروپایی وضعیت بسیار بدتری دارند و زمانی که بر هر بهانهای دور هم جمع می شوند از غذای فست فودی استفاده میکنند.
تفریحی که به قیمت سرگرمی تمام میشود
علی نقی فقیهی روانشناس در گفتگو با خبرنگار باشگاه خبرنگاران گفت: افراد به طور کلی تفریحات به خصوصی دارند و احساس میکنند انرژی زیادی دارند و باید به طریق مختلفی خود را مشغول کنند. خوردن یک نوع سرگرمی است و معمولا زمینه را برای کار گروهی دیگر فراهم میکند ولی اگر بخواهیم از جنبهی روانی آن را بررسی کنیم، متوجه میشویم زمانی که افراد کار گروهی حتی کار گروهی خوردن را انجام می دهند، انرژی آنها تحلیل میرود و در تلاش هستند تا این انرژی را بر گردانند.
وی ادامه داد: این افراد در زندگیشان آثار روانی مشهود نیست و تغییر ذائقه دادن آنها بالفعل است و بیشتر به دنبال این هستند تا ماهیت غذاها را بشناسند و به عبارتی حقیقت جویی آنها را کشف کنند، این افراد معمولا به دنبال رسیدن به نتایجی هستند که زود به نتیجه برسند.
فقیهی روانشناس بیان کرد: از جنبهی روانی مقایسه کردن خوردن ایرانها و اروپاییها درست نیست زیرا هر کدام از این افراد به دنبال احساس آرامش به صورت فوری برای خود هستند.
در پایان شاید خوردن غذاهای متنوع و خوراکیهای مختلف با رنگ و لعاب زیاد و رفتن به رستورانهای گران قیمت برای هر کسی لذت بخش باشد و به عنوان یک تفریح محسوب شود ولی با کمی افراط و بیتوجهی در خوردن ممکن است به سلامتی خود آسیب بزنیم بنابراین باید خوردنمان را کنترل کنیم.
گزارش از هدیه عباسقلی
برای آگاهی از آخرین اخبار و پیوستن به کانال تلگرامی باشگاه خبرنگاران جوان
اینجا کلیک کنید.
انتهای پیام/