امروزه حرف اول در جهان را دیپلماسی علمی می زند و ما باید فضای توسعه دیپلماسی و ارتباطات علمی میان مجموعه نهادهای علمی و مراکز پژوهشی و دانشگاهی را فراهم کنیم.

به گزارش گروه فرهنگی باشگاه خبرنگاران جوان به نقل از ارتباطات و اطلاع رسانی جایزه مصطفی(ص)؛ دكتر وحید احمدی معاون پژوهش و فناوری وزارت علوم، تحقیقات و فناوری درباره سهم کشورهای اسلامی در تولید مقالات علمی به عنوان نشانه پیشرفت علمی بیان کرد: این سهم در حال حاضر 6.7 درصد است که ایران از این عدد 1.57 درصد سهم دارد. این در حالی است که سهم جهان اسلام با بیش از 1.5 میلیارد از جمعیت جهان، سهم قابل توجهی نیست و باید حدود 20 درصد باشد. اما وضعیت ایران در این زمینه قابل قبول است و بالاتر از متوسط کشورهای اسلامی است.

وی با اشاره به این كه برگزاری جایزه مصطفی(ص) با پیشگامی جمهوری اسلامی ایران در ایجاد دیپلماسی علمی جهانی بسیار ارزشمند است، افزود: امروزه حرف اول در جهان را دیپلماسی علمی می زند و ما باید فضای توسعه دیپلماسی و ارتباطات علمی میان مجموعه نهادهای علمی و مراکز پژوهشی و دانشگاهی را فراهم کنیم. البته باید به همراه جایزه مصطفی(ص) مجموعه ای از فرآیندها هم انجام شود. چراکه صرف اعطای جایزه توفیق چندانی ندارد.

معاون پژوهش و فناوری وزارت علوم، تحقیقات و فناوری با تاكید بر نقش ایران در شكل گیری و توسعه دیپلماسی علمی میان كشورهای اسلامی ادامه داد: به نظر می رسد با توجه به ارتباطات توسعه یافته ایران به ویژه بعد از مذاکرات هسته ای، كشورمان نقش موثری را میان کشورهای اسلامی ایفا و به عنوان زنجیره ای از یك مجموعه به هم پیوسته و دارای پیوندهای گسترده علمی عمل می كند.

وی جایزه مصطفی(ص) را موتور محرك توسعه علمی در كشور خواند و ادامه داد: با رفت و آمد دانشجویان كشورهای اسلامی مختلف، توسعه ارتباطات علمی میان مراکز پژوهشی و تشكیل صندوق های حمایت از پژوهشگران از جمله همین صندوق سرمایه گذاری و موقوفات جایزه مصطفی(ص) كه اقدام ارزشمندی است در كنار بهره گیری از شخصیت های برجسته اقتصادی جهان اسلام جایزه مصطفی(ص) موتور حرکت بزرگی برای توسعه علمی و اقدامی برای مقابله با تصویر خدشه دار غربی ها از جهان اسلام است.

احمدی درباره تاثیر وقف بر توسعه فعالیت های علمی و پژوهشی دانشجویان، محققان و دانشمندان بیان كرد: در حال حاضر اقداماتی در زمینه وقف علمی در كشور انجام می شود. انجمنی به نام حامیان علم و فناوری در این زمینه هم فعال است یا امسال در هفته پژوهش یکی از روزها به نام روز تجلیل از حامیان پژوهش و فناوری نامگذاری شد. به طور كلی وقف در توسعه علمی یك جامعه اسلامی نقش به سزایی دارد. باید آن را توسعه داد و از خیرین و واقفان برای  شرکت در این امر خیر دعوت کرد.

وی با اشاره به راهكارهای توسعه وقف علمی در كشور خاطرنشان كرد: در کشورهای اسلامی معمولا این ذهنیت وجود دارد که وقف برای امور مساجد و خیریه صورت می گیرد. اگرچه وقف در این بخش ها نیز با هدف تعالی زندگی بشر است و کارکردهای خاص خود را دارد اما در وقف علمی نیز هدف تعالی زندگی بشر و رفاه بیشتر، آسایش و امنیت اوست و گسترش وقف علمی به مهاجرت کمتر نخبگان می انجامد و منشاء برکات زیادی برای جامعه اسلامی است.

معاون پژوهش و فناوری وزارت علوم، تحقیقات و فناوری ادامه داد: وقتی سرمایه گذاری به پژوهشگاه های اسلامی اختصاص می یابد، سطح علمی جهان اسلام ارتقا می یابد، اشتغال بیشتر می شود، کارآفرینی رونق می‌گیرد و بر فضای کشورهای اسلامی امید، تحرک و پویایی علمی حاكم می شود. بنابراین در مرحله اول باید به واقفان توجه و آن ها را برای وقف علمی تشویق کرد تا آثار وقف در زندگی روزمره مردمان جهان اسلام بروز و ظهور یابد.

وی در پاسخ به این كه جایزه مصطفی(ص) به عنوان نشان عالی علم و فناوری چقدر قابلیت رقابت با جایزه های جهانی از جمله نوبل را داراست، گفت: به نظرم نباید به فكر جایگزینی جایزه مصطفی(ص) با جایزه های بین المللی علمی یا نوبل بود. بلكه باید پیوسته مسلمانان را به دریافت سایر جوایز بین المللی نیز تشویق و از آن ها حمایت کرد. اما طراحی جایزه مصطفی(ص) فرصتی برای ایجاد فضایی رقابتی برای دانشمندان جهان اسلام است. دانشمندانی طی این جایزه به جهان معرفی می شوند که دستاوردهای علمی مهمی دارند و این برگزیده شدن به نوعی معرفی آن ها به جایزه های بین المللی علمی مشابه نیز هست. به نظرم هدف این جایزه جایگزینی با سایر جوایز نیست. بلکه به دیپلماسی و تقویت علمی و برجسته کردن جایگاه دانشمندان مسلمان می اندیشد.



برای آگاهی از آخرین اخبار و پیوستن به کانال تلگرامی باشگاه خبرنگاران جوان اینجا کلیک کنید.

انتهای پیام/


اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
آخرین اخبار