با ارزیابی دمای کشور در یک ماه گذشته،به نوسانات دمایی در شهرهای ایران پی می بریم که به عقیده کارشناسان استمرار چنین وضعیتی،مخاطرات زیست محیطی جدی را در پی خواهد داشت.

نوسانات دمایی،معضلی نوظهور در محیط زیست ایران/از آتش سوزی زمستانی جنگل‌ها تا کاهش بارندگی
به گزارش خبرنگار گروه اجتماعی باشگاه خبرنگاران جوان،در اوایل ماه جاری شاهد افزایش قابل توجه دما در شهرهای شمالی ایران بودیم و طبق برآورد کارشناسان دما تا بیش از 30 درجه سانتیگراد در خطه مذکور افزایش پیدا کرد.

این میزان دما در مقایسه با سنوات و سالهای گذشته بی سابقه است،پدیده فوق با خسارات و تخریب هایی نیز همراه شد،آتش سوزی بخش هایی از جنگل های کوهستانی مازندران و گیلان از نمونه عوارض چنین افزایش دمایی محسوب می شود که قریب به 80 هکتار از جنگل های شمالی کشور را شعله ور ساخت.

محمد درویش،مدیر امور مشارکت های مردمی و آموزش سازمان محیط زیست کشور با اشاره به تحقیقات دانشمند ایرانی(حسین رجایی)با یک دانشمند آلمانی و نتیجه گیری و جمع بندی حاصل این همکاری تحقیقاتی از احتمال نابودی موجوداتی خبر می دهد که ممکن است ما متوجه حضور آنها در طبیعت نشویم اما از بین رفتن آنها فرآیند گرده افشانی و استمرار حیات اکوسیستم را تحت الشعاع قرار می دهد و عامل این نابودی را نیز باید در افزایش و نوسانان دمایی جستجو کرد.

وی در ادامه به آتش گرفتن جنگل ها در فصل زمستان اشاره می کند که به مثابه زنگ خطری است که می تواند با تغییرات اقلیمی مخربی همراه شود.

درویش معتقد است مصرف خارج از قاعده و بیش از حد استاندارد انرژی در شهرهای ایران آنها را به جزیره هایی حرارتی تبدیل کرده که حتی درکاهش بارندگی ها نیز تاثیرگذار بوده است.

**ذوب شدن یخ های کوهستانی


نوسانات دمایی تنها به شعله ورتر شدن جنگل ها و کاهش بارش ها خلاصه نمی شود بلکه در استان های سردسیری نظیر چهار محال و بختیاری نیز دما طی دو هفته  اخیر با افزایش قابل توجهی همراه بوده،بطوریکه به گفته مهرداد قطره،مدیر کل هواشناسی چهارمحال و بختیاری بر اثر گرم شدن هوا،به کاهش 75 سانتیمتری ارتفاع برف در کوهرنگ منجر شده است.

وی همچنین به کاهش قریب به 80 سانتیتری برف در شهر چلگرد نیز اشاره می کند،این تغییرات و نوسانات دمایی در زمستان نوید بخش به نظر نمی رسد.

احد وظیفه مدیر کل پیش بینی و هشدار سازمان هواشناسی معتقد است دلایل افزایش دمای هوا در روزهای گذشته در استان های شمالی کشور ارتباطی به موضوع گرم شدن زمین و مسائل زیست محیطی همچون آلودگی هوا ندارد.

به عقیده برخی از کارشناسان درباره چرایی علت این نوسانات دمایی نمی توان قطع به یقین به دلیل یا عامل خاصی اشاره کرد اما به هر ترتیب وضعیت موجود فارغ از دلایل آن،زنگ خطری جدی برای حوزه زیست محیطی ایران به شمار می رود.

می طلبد کارشناسان ذیربط با مطالعات دقیق و کارشناسانه علت این پدیده  را در سریع ترین زمان ممکن مورد بررسی و ارزیابی قرار دهند تا در صورت امکان راهکارهای مقتضی برای جلوگیری از  چنین نوساناتی را اتخاذ کرد.

در صورتی که افزایش دما یا ذوب برف و یخ ها در ارتفاعات مناطق اشاره شده برخواسته از گرمایش زمین باشد باید با تخصیص منابع ملی بیشتر به مقابله با آن شتافت زیرا عوارض این پدیده(گرم شدن زمین) آنقدر جدی است نمی توان با ساده اندیشی از کنار آن گذشت.

طبق برآورد های شازمان بهداشت جهانی ، بیماری‌هایی که از تغییرات اقلیمی و گرم شدن زمین ناشی می‌شود، هر ساله باعث مرگ و میر ۸۰ هزار نفر در کشورهای آسیایی  می‌شود،مقامات سازمان ملل نیز تاکنون چندین بار درباره پیامدهای گرم شدن زمین هشدار داده‌اند و خواستار اقدام فوری اعضای این سازمان در جلوگیری از این پدیده شده‌اند.

تغییر اقلیم ایران می تواند با عوارض سنگین و جدی طبیعی،اقتصادی نیز همراه شود زیرا معیشت بخش قابل توجهی از مردم بصورت مستقیم و غیر مستقیم با منابع طبیعی گره خورده است، منابعی که تغییرات اقلیمی تاثیرات بسیاری بر روی آن می گذارند .

با این اوصاف باید با دقت نظر بسیار،پدیده مورد اشاره را مورد مطالعه و ارزیابی قرار دارد و علل و عوامل موثر در آن را ریشه یابی و واکاوی کرد،پیش از اینکه خیلی زود دیر شود.

انتهای پیام/
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
آخرین اخبار