اخیرا حساسیت‌ها نسبت به پدیده دستفروشی در برخی کلانشهر‌ها برانگیخته شده،حساسیتی که با انتشار اخباری محرمانه در رسانه‌ها واقعیت‌هایی را به تصویر می کشد.

شغلی کاذب با چالش‌های واقعی/شبكه‌های مافيايی دستفروشی با درآمد ده‌ها ميليونی
به گزارش خبرنگار گروه اجتماعی باشگاه خبرنگاران جوان،پدیده دستفروشی به نوعی از اشتغال کاذب گفته می شود که فعالان این عرصه با پهن کردن بساط خود در سطح برخی معابر و نقاط پرتردد شهر و یا بصورت روان و شناور به فروش برخی از اقلام و محصولات می پردازند اما ابوالقاسم چیذری،مدیرعامل شهربان و حریم بان(متولی برقراری انضباط شهری وابسته به شهرداری تهران)طی روزهای گذشته با اشاره به آمار و ارقام و بیان موضوعاتی تامل برانگیز،پشت پرده های محرمانه و پیچیده ای از این پدیده را عیان کرد.

وی با بیان دستگیری بالغ بر 30 نفر از روسای باندهای دستفروشی در محدوده میدان 15 خرداد به لایه های پنهانی از این پدیده در محدوده بازار تهران اشاره می کند که با عناوین متعددی همچون بساط گستر،بساط چین که هرکدام به نوعی در پهنه خیابان ها و معابر تقسیم کار می کنند.

مدیرعامل شهربان و حریم بان،عنوان بساط گستر را به افرادی اطلاق می کند که فروشنده اجناس در قالب دستفروشی هستند و واژه بساط چین نیز به افرادی اراذل و اوباش گفته می شود که به نوعی خیابان را اجاره می دهند و در صورت ورود نیروهای شهرداری با ایجاد جار و جنجال سعی می کردند بساط را حفظ کنند و در لایه و هسته اصلی آن نیز بساط دار قرار دارد که مالک اصلی بساط و اجناس به شمار می رود.

چیذری با پرده برداری از واقعیتی دیگر،عمق پیچیده این جریان را نمایان می کند.

وی می گوید:با یک بررسی کلی مشخص شد،در محور 15 خرداد از سر گلوبندک تا چهار راه سیروس،12 محدوده جداگانه و اختصاصی با 12 رئیس باند شناسایی شده است،روسای باندی که برای خود نوچه هایی استخدام کرده بودند و درآمد یکی از آنها حتی به شبی 30 میلیون تومان نیز می رسیده است.

**اخراج ماموران رشوه بگیر و خشن شهرداری


چیذری در ادامه با بیان اخراج ماموران متخلف شهرداری می گوید:دریافت رشوه از دستفروشان و برخوردهای خشن و نامناسب از نمونه مواردی به شمار می رود که با رسیدگی های انجام شده از مجموعه مذکور اخراج شده اند.

وی در ادامه از جذب 250 نفر تحصیلکرده در مقطع کارشناسی خبر می دهد که مقرر است پروژه های پیمانکاری شهرداری با اتکای به آنها پیگیری شود.

البته اگرچه بعضا برخی از رفتارها از سوی ماموران شهردرای قابل هضم نیست و در چارچوب های اخلاقی نمی گنجد اما منصفانه نیست که صرفا از این زاویه به موضوع نگریست،چرا که هستند مامورانی که صادقانه خدمت می کنند و تنها در سال 94 طبق اظهار مدیر عامل شهربان و حریم بان شهرداری تهران قریب به 72 تن از این میزان مصدوم شده اند و حتی عده ای نیز جان خود را در این راه از دست داده اند.

** خشونتی که وضعیت را بغرنج تر می کند


کم و بیش همه ما شاهد درگیری ماموران سد معبر با دسفروشان بوده ایم و شاید تنها تفاوت و وجه تمایز چنین مشاهداتی به شدت و ضعف برخوردها خلاصه می شود.

طبق اظهارات چیذری تنها 10 درصد از دسفروشان نیازمند واقعی هستند و قریب به 90 درصد از این گروه جز افرادی هستند که در دایره و سازمان یافتگی این بساط از سوی تعدادی از افراد خاص فعالیت می کنند.

اما با وجود این امر،کارشناسان جامعه شناسی معتقدند که برخوردهای خشن و قهرآمیز،نتیجه عکس می دهند و تنها به بغرنج تر شدن و بحرانی تر شدن اوضاع منتهی می شود.

به عقیده کارشناسان،آنچه که عامل اصلی شیوع چنین مشاغل کاذبی می شود،اقتصاد بیمار است و به واقع در صورت بهبود وضعیت اقتصادی،بخش وسیعی از دست فروشان از اقدام به چنین فعالیت هایی پرهیز می کنند.

البته انتظار برای مهار 100 درصدی این معضل تقریبا امری غیرممکن است اما می توان با اتکای به برنامه ریزی های مدون و اصولی و توسعه مضاعف وهر چه بیشتر فرصت های شغلی از گرایش افراد و گروه ها به چنین فعالیت هایی جلوگیری کرد،امری که امید آن می رود با توجه به گشایش های احتمالی که در سال آینده حاصل می شود به نتیجه برسد و بتوان با اتکای به آن شاهد حضور حداقلی دستفروشان در معابر و نقاط متعددی از شهرهای کشور همچون تهران و دیگر کلانشهرها بود.

از سوی دیگر با ساماندهی و در نظر گرفتن مناطقی خاص،می توان نسبت به مدیریت کارآمد و اصولی تر این معضل مبادرت ورزید،امری که در برخی از نقاط شهر تهران با اجرای طرح انضباط شهری تاکنون قریب به 7 هزار تن از این گروه ها در قالب 39 روز بازار ساماندهی شده اند.

گفتنی است در تمامی دنیا و حتی کشورهای توسعه یافته موضوع دستفروشی وجود دارد اما آنچه که حائز اهمیت به شمار می رود معطوف به این امر است که عمده کالاهای عرضه شده بواسطه این دستفروشان در کشورهای توسعه یافته مشمول صنایع دستی و تولیدات خانگی می شود که می توان با برنامه ریزی هوشمندانه و کار کارشناسی چنین چارچوبی را در کلانشهرهای ایران نیز پیاده سازی کرد،امری که لازمه اصلی آن بهبود وضعیت اقتصادی کشور است زیرا بدون شک عده ای از دست فروشان نیز ناگزیر هستند برای تامین معیشت خود بساط و سفره کسب و کار را در معابر شلوغع بگسترانند.

انتهای پیام/
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۱۰
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۱:۲۹ ۰۲ اسفند ۱۳۹۴
ادم سیر از گشنه خبر نداره همهو اونایی که بثات میکنن نیاز دارن وگرنه خوششون نمیاد از صبح تا شب دود خیابون رو تحمل کنن یکم درست ببینید
Germany
ناشناس
۲۰:۱۳ ۰۲ اسفند ۱۳۹۴
سلام ،. دست فروشي بهتر از دزدي ،بهتر از شرمنده شدن جلوي خانواده ،بهتر از بي كاري ،بهتر از التماس به بانك براي وام ،بهتر از التماس به مسؤلين براي دادن مجوز فلان كار ،بهتر از زير أب زني فلان خبرنگار ،بهتر از كارمند پشت ميز نشين ،بهتر از شعار دادن .
كسايي كن دنبال اين كارا هستن معمولا هيچ چيز ندارن ،نه سرمايه ،نه آشنا ،نه پارتي ،كلي هم سنگ ميندازن زير پاش . فقط به اميد رزق حلال . تو سرما و گرما و نه صندلي و نه ميز و نه پرستيژ كاري . حالا شهرداري. جايي براي اين كارها تعيين نميكنه مشكل اونه كه كلي قيمت ملك تجاري رو برده بالا .
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۹:۴۸ ۰۲ اسفند ۱۳۹۴
وقتی درصد بیکاری شده صد در صد و هیچکی هم به فکر نیست همینه دیگه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۵:۱۲ ۰۲ اسفند ۱۳۹۴
بنده خدا دست فروش چیکار کنه باید از راه حلال پول دربیاره
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۴:۵۴ ۰۲ اسفند ۱۳۹۴
به داد مغازه دارها برسین پول کرایه، برق ،گاز،آب،مالیات بعد سودش رو این دست فروش ها میبرن
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۴:۵۲ ۰۲ اسفند ۱۳۹۴
باعث همه این مشکلات بیکاریه
Germany
ناشناس
۱۱:۰۲ ۰۲ اسفند ۱۳۹۴
خدا نه مالیات میدن نه عوارض نه زکات نه خمس نه حق صنف نه رشوه نه کرایه این ملت هم خوششون میاد از چرخی و دست فروش جنس بنجول بخره به قیمت گزاف بعد مغازه دار دست رو دست بشینه این یعنی نداشتن فرهنگ
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۵۹ ۰۲ اسفند ۱۳۹۴
با نزدیک شدن به شب عید دستفروشی بیشتر میشود با توجه به درگیری های اخیر برای ان دسته از دستفروشان که واقعا نیازمند هستند با کمک مالی ویا مکانهایی درنظر گرفته و اطلاع رسانی شود تا احساسات مردم درزمان برخورد ماموران وظیفه شناس شهرداری با سد معبر کنندگان تحریک نشود واز جو بوجودامده ارازل و اوباش ببهانه طرفداری از انها سوئ استفاده نکنند
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۳۶ ۰۲ اسفند ۱۳۹۴
لطفا از خیابان پیروزی در منطقه 14 گزارشی تهیه کنید. سرتاسر این خیابان بساط میوه فروشهایی هایی هستش که حتی بعضی هاشون از یکه مغازه 40 متری بیشتر بساط دارن و چندین سال اینجا هستن و ماموران شهرداری هم توجهی نمیکنن
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۱۱ ۰۲ اسفند ۱۳۹۴
یه جوان که میخواهد خرجی خودشو دربیاره از سر نداری بعد سد معبر میاد همه وسایلشو میبره کلی هم التماس میکنه که نبرین ولی انگار که نه انگار ب این جوان چیکار کنه دزدی کنه بهتر شما اینو از یه جوون میخواهید