دکتر نیکنام متخصص روانشناسی در گفتوگو با
خبرنگار حوزه بهداشت و درمان گروه علمی پزشكی باشگاه خبرنگاران جوان اظهار داشت: گاهی اوقات بلوغ روانی به درستی سیر تکاملی خود را طی نمیکند و منجر به اختلالاتی مثل وسواس، کمرویی و عدم رعایت حقوق اجتماعی دیگران میشود و در صورت اصلاح نشدن، این اختلالات به بیماریهای اضطراب روانی، افسردگی و جنون جوانی تبدیل میشوند.
وی با اشاره به مراحل مختلف رشد روانی بیان کرد: رشد روانی کامل در هر مرحله از سن فرد به ترتیب شامل رشد اعتماد، استقلال، پیشگامی، کاردانی، هویت و بزرگواری است و اختلال در هر مرحله از رشد روانی میتواند موارد فوق را به سوء ظن، تردید، گناه، دون پایگی (احساس کهتری و تردید نسبت به تواناییهای خود)، سردرگمی و ناامیدی و گوشهگیری تبدیل کند.
این روانشناس در ادامه با اشاره به نقش والدین در تفکرات منطقی کودکان گفت: سعی کنید هر زمان که امکان دارد تصمیمگیری مستقل را به کودک واگذار کنید مسئولیتهایی از قبیل انتخاب لباس و غذا و در مراحل پیشرفتهتر طرح سؤال در مورد موقعیتهای فرضی که نیاز به تصمیمگیری دارند میتوانند به بهبود روند رشد این توانایی کمک کند و همچنین با بزرگتر شدن کودک اگر احتمال خطر نمیدهید حل مشکلات را به خودش بسپارید و در برابر وسوسه یاریرسانی مقاومت کنید.
وی اظهار کرد: به فرزندانتان یاد دهید که هیجانات و احساسات میآیند و میروند و ترس و ناامیدی و احساس تنهایی همیشگی نیستند. در اصل میتوانید با آموزش این واقعیت به فرزند شروع کنید که بودن و احساس کردن متفاوتند در این صورت به فرزندتان کمک کنید تا هیجان خود را در همان لحظه شناسایی کند و در مواجهه با هیجانات منفی به او اطمینان دهید که به زودی احساس بهتری خواهد داشت. همچنین از آنها بخواهید تا اتفاقی که برایشان افتاده به خاطر بیاورند و برایتان تعریف کنند چرا که این روند به رشد حافظهی آنها کمک میکند و با مرور تجربیات قبلی میتواند کنترل بیشتری بر اتفاقات کنونی داشته باشد.
دکتر نیکنام خاطرنشان کرد: در خانواده پدر هم به اندازه مادر برای رشد روانی کودکان مهم و با ارزش است و برقراری تعادل بین روابط والدین میتواند از نظر روانی سبب رشد صحیح کودکان شود و از مسائلی است که این روزها زیاد در روانشناسی مورد بحث قرار میگیرد.
انتهای پیام/