در واقع سالهاست که کشورهای غربی بیهیچ منطقی کشورمان را تحت سختترین تحریمها قرار دادند تا بلکه عرصه را بر ما تنگ کنند، اما غافل از آن بودند که ایران رهبر معظم و مدبری دارد که با ابلاغ سياستی به نام
اقتصاد مقاومتی از فلج شدن تولید و اقتصاد کشورمان جلوگیری میکند؛ به دیگر سخن ایشان با ابلاغ این سیاست راه علاج و برون رفت از وابستگی به درآمدهای نفتی را پیشروی دولتها به عنوان مجری این طرح قرار دادند.
اما تمام بار اين قضيه بر عهده دولت نيست، بلكه مجلس نيز نقشی بیبدیل بر عهده دارد؛ چرا که اگر ریلگذاری کج طراحی شود، مجری هم قادر نخواهد بود کارش را به درستی پیش ببرد. در واقع
هنر مجلس این است که قوانین مزاحم این سیاست را برطرف و به دولت کمک کند تا سیاستهای اقتصاد مقاومتی را به نحو احسن پیاده کند.
از طرفی دیگر خواست و دغدغه اصلی مردم برای همه وکلای ملت بارز است و آنان خبر از دست و پنجه نرم کردن مردم با مشکلات معيشتی دارند و برای همین برخی از نمایندگان ملت به انحای مختلف اشتیاق خود را نسبت به انعقاد قراردادهای متنوع اقتصادی و تجاری نشان میدهند و استدلالشان این است که با این قراردادها کلاف پیچ در پیچ اقتصاد کشور و رکودی که حاکم بر آن است باز میشود و کشور به رونق اقتصادی میرسد؛ آيا این نمایندگان توجهی به اقتصاد مقاومتی دارند؟ به راستی که ندارند که اگر داشتتند حل مشکلات اقتصادی کشور را به بیرون از کشور گره نمیزدند.
هیچ کس نافی برقراری رابطه با جامعه جهانی نیست چرا که نمیتوان درِ کشور را بست و با دنیا قطع رابطه کرد. بلکه لبّ کلام این است که ستون فقرات اقتصاد مقاومتی، تکیه بر توان داخلی است. چرا که به گفته رهبری «وقتی به اميد قدرتهای خارجی بنشینیم تا آنها اقتصاد ما را رونق بدهند، آنها به حد کم قانع نيستند. وقتی به بیرون نگاه کنیم با مسئلهای مثل کاهش قيمت نفت روبرو میشویم؛ که
ناگهان قدرتهای مستکبر با همراهی ايادی منطقهای خودشان به اين نتيجه
میرسند که قيمت نفت را به نصف و گاهی کمتر از نصف برسانند؛ شما مواجه
میشويد با يک چنين مشکلی در حالی که برای مقاومسازی اقتصاد کشور بايد
منابع را به سمت توليد برد نه به سمت وابستگی بيشتر و واردات»
*تاکید رئیس مجلس بر توجه به روح اقتصاد مقاومتی
بر همین اساس چندی پیش
علی لاریجانی، رئیس مجلس شورای اسلامی در نشستی خبری که همزمان با سالروز شهادت آیتالله مدرس و روز مجلس برگزار گردید در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه
چرا اقتصاد مقاومتی آنطور که باید و شاید کالبدشکافی نشده و وظیفه مجلس در این بین چیست؟ گفت: اقتصاد مقاومتی روحی دارد که باید به آن توجه کرد و روح آن در این است که رونق تولید هم در بعد نظارت و هم تقنین به وجود آید.
لاریجانی با تاکید بر اینکه
باید برداشت درستی از اقتصاد مقاومتی داشته باشیم، اشارهای به اقدامات مجلس در این راستا کرد و اظهار داشت: نظارتهایی که در زمینه اصل 44 در مجلس در حال انجام است و اصرار به حل اشکالات این اصل داریم در جهت اقتصاد مقاومتی است و فکر میکنم در مجلس به موضوع اقتصاد مقاومتی توجه خوبی شده است.
*عملکرد مجلس در تحقق اقتصاد مقاومتی
بررسیهای صورت گرفته پیرامون عملکرد مجلس نهم در تحقق سیاستهای اقتصاد مقاومتی بیانگر آن است که مجلس شورای اسلامی موضوع را به صورت فعال پیگیری و در دستور کار خود قرار داده است و نیز اولویت مهم خود را جهت تحقق این سیاستها، "
شناسایی قوانین مزاحم و متضاد اقتصاد مقاومتی" قرار داده است و این شناسایی در
مرکز پژوهشهای مجلس انجام شده و نتایج آن به
کمیسیونهای تخصصی ابلاغ شده است.
از سوی دیگر در روز 27 دی سال جاری دولت، لایحه دخل و خرجهای سال آینده را همراه با برنامه ششم توسعه به مجلس ارائه کرد، اما بعد از بررسیهای وکلای ملت مشخص شد که
سیاستهای اقتصاد مقاومتی نه در بودجه سال آینده و نه در برنامه ششم، چندان مورد توجه جدی قرار نگرفته است.بر همین اساس
محمدرضا پورابراهیمی، سخنگوی کمیسیون تلفیق مجلس درباره جایگاه اقتصاد مقاومتی در لایحه برنامه ششم میگوید: لایحه برنامه ششم بر اساس اقتصاد مقاومتی نوشته نشده و در لایحه بودجه در برخی موارد مانند کاهش سهم نفت، اقتصاد مقاومتی رعایت شده است و در برخی موارد هم این موضوع را شاهد نیستیم.
*تاکید رهبر بر اقتصاد مقاومتی در دیدار با وکلای ملتحرکت به سوی اقتصاد مقاومتی به حدی برای رهبر معظم انقلاب حائز اهمیت است که ایشان در آخرین دیداری که با نمایندگان مجلس شورای اسلامی داشتند (94/3/6) بر لزوم اهتمام ویژه به موضوع اقتصاد مقاومتی به خصوص در بررسی قانون برنامه ششم و بودجه سال ۹۵ تأکید کردند و فرمودند:«
کلید حل مشکلات اقتصادی کشور و همچنین موضوع هستهای، تکیه بر ظرفیتهای درونی و باور به اقتصاد مقاومتی است و خطاب به نمایندگان مجلس گفتند: در کشور، در موضوع اقتصاد مقاومتی همزبانی وجود دارد اما باید همدلی هم به وجود آید و از بُنِ دندان به اقتصاد مقاومتی باور پیدا کنیم.»
*اقتصادمقاومتی فقط با برگزار همایش محقق نمیشود
عزتاله يوسفيانملا یکی از اعضای کمیسیون برنامه و بودجه و محاسبات مجلس است كه در راستای سبک شمردن سیاستهای اقتصاد مقاومتی انتقادات بسیاری به دولت دارد و میگوید: دولتها فقط در حد شعار و برپایی همایش به سیاستهای اقتصاد مقاومتی بها میدهند.
*عزمی برای اقتصاد مقاومتی در رفتار دولت شاهد نیستیمبر همین اساس چند روز پیش
غلامرضا مصباحیمقدم در کنگره ملی اقتصاد مقاومتی با بیان اینکه ما در اقتصاد مقاومتی در یک شرایط دفاعی هستیم اظهار داشت: از آغاز پیروزی انقلاب اسلامی مسیر مقاومت در مقابل سلطه را در پیش گرفتیم و امروز استقلال کشور نظیر ندارد و مثال زدنی است، به طوری که از نظر امنیت ملی از طرف دشمنان در معرض خطر نیست و اگر در
گذشته میگفتند همه گزینهها روی میز است خودشان میدانستند این یک بلوف
است.
وی ادامه داد: از نظر اقتصادی وضعیت ما به گونهای است که دشمن این موضوع را مورد حمله قرار داده زیرا وابستگی به نفت از نقاط ضعف ماست، مسئله اساسی ما بنیانگذاری یک اقتصاد قوی است که ضربهناپذیری داشته باشد و نقطه ضعفی نداشته باشد برای این اقدام باید شاهد پیشتازی دولت باشیم که نیستیم.
*اقتصاد دولتی یکی از موانع مهم اقتصاد مقاومتی استهمچنین
حجت الاسلام و المسلمین ابوترابیفرد نایب رئیس مجلس چندی پیش در یکی از برنامههای تلویزیون به بحث و بررسی پیرامون اقتصاد مقاومتی و برنامه ششم توسعه پرداخت و گفت: سالهای گذشته مقام معظم رهبری تحت عنوان سیاستهای ذیل اصل 44 بر این نکته تاکید کردند که باید به سمت اقتصاد مردمی، کوچک شدن حجم دولت، انتقال فعالیتهای دولت به ملت حرکت کنیم، پس
باید با برنامه و شتاب لازم برای انتقال اقتصاد دولتی به سمت اقتصاد مردمی حرکت کنیم.
سخن آخر
اگر همه بر این مسئله واقفیم که با چشم دوختن به بیگانگان چیزی عایدمان نمیشود، پس باید بر ظرفیتهای ملیمان تکیه کنیم و هر چه سریعتر اقدامات عملی را در جهت اجرای سیاستهای اقتصاد مقاومتی آغاز كنيم و در این مسیر امید است مجلس نیز با همین جدیتی که تاکنون داشته به ایفای نقش نظارتی و قانون گذاری خود در جهت تحقق سیاستهای اقتصاد مقاومتی فعال مبادرت ورزد.
انتهای پیام/
گزارش از زهرا علیدادی