از گذشته تاکنون مردمان خطه چهارمحال و بختیاری در زاگرس میانی، غذا‌های محلی متنوع و با ارزش غذایی بالایی طبخ می‌کنند که این خود می‌تواند یک میراث ناملموس باشد.

به گزارش گروه استان های باشگاه خبرنگارن جوان از شهرکرد؛ از گذشته تاکنون مردمان خطه چهارمحال و بختیاری در زاگرس میانی، با توجه به شرایط اقلیمی و طبیعت خاص منطقه، غذاهای محلی متنوع و با ارزش غذایی بالایی طبخ می‌کنند که این خود می‌تواند یک میراث ناملموس باشد.

این مردمان درگذشته بیشتر مواد غذایی مورد نیاز خود را از دل طبیعت برداشت می‌کردند و به دلیل مغذی و ارگانیک بودن این مواد، این غذاها همواره ارزش مهمی در سبد خانوارها داشتند.

طبیعت و اقلیم این استان، انواع مواد خوراکی و غذایی از جمله انواع میوه، غلات و دام را در اختیار ساکنان خود قرار داده است تا مردمان این خطه بتوانند از این طریق، غذاهای رنگین و لذیذی را تهیه کنند.

زنان استان غذاهای محلی خانوده‌شان را به فراخور فصل و طبع افراد خانواده طبخ می‌کردند.

برخی از غذاهای سنتی و محلی از دیرباز همراه مردمان چهارمحال و بختیاری بوده است و با طبخ این غذاها سفره‌های رنگینی برای مهمانان و مراسمات خود می‌گرفتند.

اما متاسفانه برخی از این  غذاها به فراموشی سپرده شده است و این غذاهای مقوی و مغذی جای خود را به انواع فست‌فودها و مواد بی‌کیفیت داده است و حتی برخی از کودکان حاضر به مصرف این غذاها به صورت مداوم نیستند.

رییس بنیاد ایرانشناسی چهارمحال و بختیاری معتقد است:می‌توان غذاهای گذشته را با افزودن چاشنی‌های مختلف امروزی، پسند همه ذائقهها کرد و از این طریق جایگاه از دست رفته این غذاهای محلی را احیا کرد.

هاجر ابراهیمی، کارشناس تغذیه در چهارمحال و بختیاری، در رابطه با ارزش غذایی خوراک‌های محلی و سنتی به خبرنگار ایرنا گفت: متاسفانه امروزه بیشتر غذاهای سنتی و محلی استان جای خود را به غذاهای آماده و فست‌فودها داده است، که همین امر یکی از چالش‌های تغذیه‌ای برای نوجوانان و جوانان و در نهایت خانواده‌ها شده است.

به گفته وی، در بیشتر خانوده‌ها به دلیل رایج نبودن غذاهای بومی، مصرف این غذاهای مفید را رها کرده‌اند و بیشتر به سمت غذاهای آماده به خصوص فست فودها رفتند.

ابراهیمی ادامه داد:درگذشته ذائقه غذایی مردمان چهارمحال و بختیاری به گونه‌ای بود که با اینکه غذاهای ساده مصرف می‌کردند، اما همین غذاهای ساده سرشار از ویتامین‌ها. کلسیم و پروتین‌ها بود و بر همین اساس، خبری از چاقی‌های مفرط، دیابت، بیماری‌های قلبی و عروقی و فشار خون و سایر بیماری‌ها نبود.

به گفته وی، اما امروزه با جایگزین شدن فست‌فودها و غذاهای آماده به جای غذاهای سنتی، شاهد پیامدهای منفی بر سلامت جامعه هستیم.


غذاهایی که در گذشته در چهارمحال و بختیاری رایج بود و بخشی از ذائقه مردم این استان را شکل می‌داد.

گردو پلو

گردو پلو یکی از اصیل‌ترین غذاهای محلی این منطقه است، به دلیل آب و هوای  سردسیری این منطقه، درختان گردو در برخی از مناطق این استان کاشت شد و زنان این منطقه به جز استفاده‌های مرسوم از گردو، از این ماده خوراکی غذای اصیل و مقوی به نام گردو پلو را تهیه می‌کنند.

برای تهیه این غذای از گردوی خورد شده. گوشت چرخ کرده، برنج و رب انار استفاده می‌شود که گردوی آسیاب شده را با پیاز داغ  و به همراه نمک ، فلفل، و ادویه خوب تَفت داده و مقداری آب اضافه می‌کنند و اجازه می دهند که غذا بجوشد و مقداری قوام یابد.

سپس برنج را اضافه می‌کنند تا آب برنج کشیده شود، در این فاصله گوشت چرخ شده را با پیاز رنده شده که آب آن گرفته شده ورز داده شده و به آن نمک، فلفل و ادویه می‌زنند و به اندازه یگ دانه فندوق گرد کرده و در روغنی که از قبل در ماهی تابه داغ شده است، سرخ کرده و در پایان بعد از دم کشیدن برنج از گوشتهای سرخ شده در تزئین این خوراک استفاده می‌شود.

آب ترشی(اوترشی)

در تهیه این غذا بیشتر از آلوهای ترش و ملس همین منطقه استفاده می‌شود، آب ترشی جز غذاهایی است که برای تهیه آن نیاز به زمان زیادی برای طبخ نیست به همین خاطر بیشتر در میان عشایر و در فصل گرم سال مرسوم است.

برای تهیه این غذا ابتدا مغز گردو، مغز بادام، پر زردآلو را از قبل به صورت جداگانه گذاشته تا خیس بخورد، سپس ناردون را شسته و مقداری آب روی حرارت گذاشته تا بجوشد.

آرد سبوس‌دار را تفت داده تا کمی رنگ آن تغییر کند و آب ناردون را که از صافی رد شده به این آرد اضافه می‌کنند، پس از آن گردوی خرد شده و بادام پوست کنده و خرما و پر زردآلو را به آن اضافه می‌کنند، پیاز خرد شده را با کمی روغن زردچوبه و نعنا تفت داده و به غذا اضافه کرده تا غذا قوام یابد.


انتهای پیام/ض
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
آخرین اخبار