به گزارش
گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان، برخی کشورهای عربی چنان علیه برخی دیگر وارد صف بندی و حتی عملیات نظامی و اشغالگری شده اند که نه تنها از اتحاد بین آنان علیه دشمن اصلی نشانی دیده نمی شود بلکه در چند سال اخیر نام هایی نظیرسپر جزیره و توفان قاطعیت بیش از هر چیز دیگری از درون کشورهای عربی به گوش رسیده است.
صدام آغازگر رویارویی اعرابجنگ یک کشور عرب علیه یک کشور دیگر عربی زمانی کلید خورد که صدام در سال 1990 به کویت حمله کرد در نتیجه جنگ به معنی واقعی بین کشورهای عربی شعله ور شد به گونه ای که صدام خاک کویت را به اشغال در آورد و آمریکا برای باز پس گیری آن ائتلاف گسترده ای تشکیل داد.
کویت کانون وحدت عرب ها علیه صدامعلاوه بر مشارکت چند کشور اروپایی از جمله انگلیس، فرانسه، کانادا و اسپانیا کشورهای عربی شامل عربستان، مصر، سوریه، امارات متحده عربی ، بحرین و عمان نیز وارد جنگ کویت شدند به گونه ای که این تعداد کشور عربی هیچ گاه یکجا در هیچ جنگی علیه اسرائیل حضور نداشتند.
این در حالی بود که از آخرین باری که عرب ها به شکل جدی و یکصدا علیه اسرائیل قد علم کرده بودند، حدود 20 سال می گذشت به این معنی که در سال 1973 اعضای پارلمان کویت از تمام کشورهای عربی خواست از نفت به عنوان سلاح سیاسی علیه اسرائیل استفاده کنند.
اعلام آمادگی کویت برای بستن شیرهای نفت و تحریم اسرائیلدرخواست کویت در حالی مطرح شد که کشورهای عربی در سال 1948 و پس از آن در سال 1967 جنگ با اسرائیل را تجربه کرده بودند، در آن زمان و به عبارت دقیق تر در مارس 1973 شیخ صباح امیر کویت اعلام کرد هر زمان که جنگ بین عرب ها و اسرائیل آغاز شود، شیرهای نفت را می بندد.
نگرانی غرب از موضع یکپارچه عرب ها علیه اسرائیلدر اکتبر همان سال انور سادات و حافظ اسد روسای جمهور وقت مصر و سوریه اسرائیل را هدف حمله قرار دادند اما تغییر ناگهانی موضع انور سادات موجب شد این جنگ به شکست منتهی شود.
این پیشنهاد کویت موجب شد عرب ها حامیان اسرائیل را مورد تحریم نفتی قرار دهند تا جایی که موضع یکپارچه عرب ها موجب نگرانی جدی کشورهای صنعتی غرب شد.
از آن زمان به بعد دیگر ارتش های عربی هیچ جنگی را علیه اسرائیل تجربه نکردند و هیچ گاه هیچ تحریم نفتی از سوی سران عرب علیه اسرائیل اعمال نشد و سال هاست که عرب ها به جای جنگ با اسرائیل به جان یکدیگر افتاده اند به گونه ای که اسرائیل هدف حمله هیچ یک از ارتش های عربی نیست و از این بدتر اینکه در جنگ عرب ها علیه یکدیگر همواره در صف یکی از طرف های درگیر قرار گرفته است.
عرض اندام نیروهای سپر جزیره در بحریندر تاریخ 14 مارس 2011 نیروهای سپر جزیره به منظور سرکوب تظاهرات مسالمت آمیز در بحرین وارد این کشور شدند و عربستان در صف مقدم این نیروها بود به این معنی که نیروهای نظامی سعودی باعبور از پل حد فاصل بین عربستان و بحرین وارد خاک این کشور شدند و عملا دست به اشغالگری زدند.
به این ترتیب پس از اشغال کویت و صف بندی عربها علیه صدام ، بار دیگر آتش جنگ عربی –عربی برافروخته شد با این تفاوت که این بار عرب ها در کنار نظام ظالم آل خلیفه قرار گرفته و در برابر ملت بحرین قد علم کرده و به سرکوب آنان برخاستند.
اشغال خاک بحرین با چه مجوزی؟سپر جزیره نام نیروهای نظامی کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس است به این ترتیب که اعضای این شورا شامل عربستان، امارات، کویت، قطر، بحرین و عمان به منظور تشکیل یک قدرت نظامی خلیجی برای دفاع از امنیت خود و مقابله با هرگونه تجاوز خارجی نیرویی را تشکیل دادند که سپر جزیره نام گرفت.
هسته اولیه تشکیل این نیروها در نوامبر 1982 بنا گذاشته شد به این معنی که وزیران دفاع کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس در سومین نشست این شورا در منامه پایتخت بحرین، پیشنهاد کردند که یک نیروی دفاعی مشترک تحت عنوان سپر جزیره تشکیل شود.
عربستان مقر استقرار نیروهای سپر جزیرهاولین تکاپوی سپر جزیره در سال 1983 در رزمایش مشترک با نیروهای مسلح کشورهای عضو در امارات کلید خورد و چند سال بعد یعنی در سال 1986 مقر این نیروها شامل پنج هزار نیروی نظامی در منطقه «حفر باطن» واقع در شمال شرق عربستان تعیین شد.
در سال 2000 رهبران کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس در صدد افزایش تعداد نیروهای سپر جزیره و به روز کردن تجهیزات نظامی آن برآمدند و پس از آن نیز در اکتبر 2002 اعضای این کشورها در مسقط پایتخت عمان تشکیل جلسه دادند تا در مورد راهبردهای جدید برای گسترش این نیروها بحث و تبادل نظر کنند در آن زمان این کشورها از آمادگی برای افزایش تعداد نیروهای سپر جزیره به 22 هزار نیرو خبر دادند.
در سال 2003 و زمانی که آمریکا در تکاپوی حمله به عراق بود، کویت اعلام کرد که رضایت کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس را برای استقرار یگان های نظامی سپر جزیره در خاک خود به دست آورده است.
مواضع متزلزل عربستان در قبال سپر جزیرهدو سال بعد یعنی در سال 2005، « یوسف بن علوی» وزیر خارجه عمان اعلام کرد که با سرنگونی رژیم صدام دیگر نیازی به وجود سپر جزیره نیست در نتیجه پیشنهاد منحل شدن این نیروها را مطرح کرد و عربستان یک ماه بعد در واکنش به این اظهارات، با پیشنهاد بن علوی موافقت کرده و در عین حال اعلام کرد که هر کشوری ناظر نیروهای نظامی اش باشد و جالب اینکه یک سال بعد یعنی در نوامبر 2006 بار دیگر تغییر نظر داده و این بار پیشنهاد کرد که توانمندی های بازدارندگی نیروهای سپر جزیره توسعه پیدا کند و یک سیستم فرماندهی مشترک برای آن در نظر گرفته شود.
به دنبال این تحولات در سال 2008 «عبدالرحمن العطیه» دبیر کل شورای همکاری خلیج فارس اعلام کرد که نیروهای نظامی سپر جزیره در کشورهای خود مستقر شوند.
همزمان با آغاز اعتراضات مسالمت آمیز مردم بحرین، پادشاه این کشور به بهانه دفاع از منافع راهبردی و در واقع به منظور سرکوب اعتراضات مردمی که از 14 فوریه 2011 در این کشور شکل گرفته بود، ورود نیروهای سپر جزیره به خاک بحرین را خواستار شد و به این بهترین بهانه برای نیروهای نظامی عربستان بود تا در قالب نیروهای سپر جزیره وارد خاک بحرین شوند و به محض ورود به این کشور دهها نفر از بحرینی ها را به شهادت رسانده و عده ای را نیز مجروح کردند.
جنگ عربی- عربی این بار در سوریه و عراقاما جنگ عربی- عربی به استقرار نیروهای سپر جزیره به بحرین محدود نماند بلکه با شعله ور شدن آتش ناآرامی ها و بحران در سوریه و عراق روی دیگری از جنگ عربی نمود پیدا کرد و گروههای متعدد تروریستی که از سوی کشورهای عربی از جمله عربستان و قطر حمایت می شوند، سوریه و عراق را به صحنه ناامنی و کشتار تبدیل کردند.
در سوریه، عربستان و قطر از هیچ توطئه ای برای سرنگونی دولت بشار اسد دریغ نکردند و عادل جبیر وزیر خارجه عربستان به عنوان بلندگوی این کشور در مناسبت های مختلف همواره برکناری بشار اسد را شرط حل و فصل بحران سوریه مطرح کرد.
ریاض در این راستا همچنین میزبان مخالفان سوریه بوده است؛ کسانی که به مخالفان ریاض نشین معروف هستند و بارها در مسیر حل و فصل بحران سوریه کارشکنی کرده اند.
همدستی عربستان و قطر برای براندازی بشار اسدعربستان، قطر و ترکیه در سال 2012 بر اساس یک پیمان محرمانه سعی کردند بشار اسد رئیس جمهور سوریه را از حکومت برکنار کنند البته آمریکا ، فرانسه و انگلیس نیز در امضای این پیمان محرمانه دخالت داشتند.
در آن زمان «جولیان آسانژ» بنیانگذار سایت افشاگر «ویکی لیکس» از پیمان محرمانه قطر، ترکیه و عربستان سعودی برای براندازی دولت سوریه خبر داد.
به گفته آسانژ عربستان در دشمنی با سوریه حتی بر خلاف دستورالعمل های آمریکا عمل کرد.
اقدامات خصمانه عربستان و قطر علیه شیعیان و اهل تسنن در لبنانهنگامی که دشمنی عرب ها به رهبری عربستان و قطر در سوریه به درهای بسته خورد و ریاض و دوحه در تحقق اهداف شوم خود در سوریه ناکام ماندند، سر پیکان اقدامات خصمانه خود را به سمت لبنان نشانه رفتند و بر شعله ور کردن آتش جنگ طایفه ای در این کشور متمرکز شدند.
عربستان و قطر برای تحقق اهداف مورد نظر خود در لبنان به گروههای تندرو و سلفی متوسل شدند در نتیجه شیخ الاسیر را گزینه مناسبی برای عملی کردن توطئه های خود یافتند به این معنی که او را به ابزار اختلاف افکنی بین شیعیان و اهل تسنن لبنان تبدیل کردند.
شیخ فتنه در لبنانشیخ اسیر در جهان اسلام و حتی در میان اهل تسنن لبنان شخصیت مطرح و سرشناسی نبود و در واقع زمانی به میدان آمد که با دستاویز قرار دادن دفاع از اهل تسن لبنان مواضع به شدت منفی را علیه حزب الله و سایر شخصیت های سرشناس شیعیان لبنان اتخاذ کرد.
وی برای اعتصاب در میدان شهدای بیروت و محکوم کردن اقدامات نظام سوریه فراخوان داد وپس از آن نیز به اعتصاب در شهر صیدا و در مسیر اتوبان بیروت به سمت جنوب که محل گذر شیعیان از بیروت به مناطق شیعه نشین بود، دست زد و اعلام کرد تا وقتی حزبالله سلاح خود را زمین نگذارد، این اعتصاب را ادامه میدهد.
به دنبال این اقدامات در سال 2013 صیدا به صحنه درگیریها بین همدستان احمد الاسیر و ارتش لبنان تبدیل شد که در اثر آن 18 نظامی لبنان کشته شده و 11 تن از همدستان الاسیر نیز به هلاکت رسیدند.
اعتراف الاسیر به حمایت عربستان و قطر از اقدامات ضد لبنانی اووی پس از دستگیری به دست نیروهای امنیتی لبنان، اعتراف کرد که هدف او ضربه زدن به حزبالله بود و در این راه از کمک قطر و عربستان برخوردار بود و البته ناگفته پیداست که از حمایت مالی گسترده قطر بهره مند بود و تلاش داشت امنیت و ثبات لبنان را متزلزل سازد.
ناگفته نماند که اقدامات عربستان و سایر عربها علیه حزب الله به اینجا ختم نشد زیرا چند ماه پیش شاهد بودیم که ریاض دسسیه دیگری را طراحی کرده و عرب ها را با خود همراه ساخت و حزب الله را در فهرست گروههای تروریستی قرار داد.
جنگ مطبوعاتی عربستان علیه لبنانیکی دیگر از اقدامات خصمانه عربستان در قبال لبنان در صحنه رسانه ای بروز یافت به این معنی که شرکت ماهوارهای عربست با دیکته گرفتن از عربستان سعودی، دولت لبنان را برای تعطیلی شبکه تلویزیونی المیادین تحت فشار قرار داد.
دلیل این اقدام، مخالفت المیادن با تجاوز سعودی به یمن و سایر اقدامات خصمانه آن علیه کشورهای منطقه بود و در این راستا عرب ست از تصمیم خود برای فسخ قرارداد با دولت لبنان و انتقال ایستگاه پخش خود از منطقه جوره البلوط در لبانن به امان پایتخت اردن خبر داد.
پرواضح بود که این اقدام عرب ست در راستای دست و پا زدن عربستان برای خاموش کردن صداهای مخالف جنگ علیه یمن صورت گرفت.
حمله نظامی عربستان به یمنعربستان در تاریخ 25 مارس 2015 میلادی برابربا ششم فروردین 1394 در چارچوب رهبری ائتلاف عربی و عملیات موسوم به توفان قاطعیت یمن را هدف حمله نظامی قرار داد. در چارچوب این عملیات جنگنده های پنج کشور عربی عضو شورای همکاری خلیج فارس شامل عربستان ، امارات، قطر، کویت و بحرین مناطق مختلف یمن را زیر آتش خود گرفتند.
هدف از آغاز این عملیات حمایت از دولت عبد ربه منصور هادی و دشمنی با انصارالله و حامیان علی عبدالله صالح بود و جالب اینکه همه کشورهای عضو شورای همکاری خیلج فارس به جز عمان در این عملیات شرکت کرده و به درخواست منصور هادی برای مبارزه با انصار الله پاسخ مثبت ادند و اتحادیه عرب نیز حمایت خود را از این عملیات اعلام کرد.
در این شرایط «عبدالملک الحوثی» رهبر جنبش انصارالله یمن در یک سخنرانی تاکید کرد که آمریکا و اسرائیل، قطر و عربستان عامل توطئه ها علیه مردم یمن هستند.
وی از منصور هادی تحت عنوان روسک خیمه شب بازی در دست عوامل توطئه علیه یمن یاد کرد.
عمیق تر شدن اختلافات عربها و فرصت طلبی اسرائیلبا در نظر گرفتن این وضعیت و هرچه عمیق تر شدن اختلافات بین کشورهای عربی باید پرسید چرا کشورهای عربی رو در روی هم قرار گرفته اند؟
سوال دیگر و البته مهم تر اینکه چرا هیچ اثری از دشمنی عرب ها با اسرائیل دیده نمی شود و هرچه آتش جنگ و اختلاف بین عربها بیشتر می شود، جنگ و دشمنی با اسرائیل بیش از پیش به فراموشی سپرده می شود؟
چرا اسرائیل از جنگ های عربی – عربی از جمله عملیات توفان قاطعیت در یمن حمایت می کند؟
نکته قابل توجه اینکه هیچ کشور عربی به اندازه عربستان دشمن شاد کن نشده است تا جایی که اسرائیل در خصوص پرونده های مختلف منطقه ای از جمله ایران، سوریه، بحرین، لبنان، عراق و نیز یمن از عملکرد عربستان خرسند است و در این شرایط پر تنش به متحد راهبردی عربها تبدیل شده است.
بی دلیل نیست که اسرائیل به صراحت از تمایل به همکاری با بسیاری از دولت های عرب از جمله عربستان سخن می گوید و همین جاست که باید مرگ اسطوره جنگ عرب ها با اسرائیل را اعلام کرد به ویژه اینکه بسیاری از عرب های منطقه و پیش از همه عربستان و امارات متحد عربی در صف اسرائیل و هم پیمانی با آن قرار گرفته اند.
منبع: خبرگزاری تسنیم
انتهای پیام/