ایندیپندنت در مطلبی به بررسی ابعاد کودتای نظامی اخیر در ترکیه پرداخت.

به گزارش گروه بین الملل باشگاه خبرنگاران جوان؛ ایندیپندنت در مطلبی با اشاره به کودتای نظامی اخیر در ترکیه نوشت: زمانی که رجب طیب اردوغان – رئیس جمهور ترکیه – در تلاش برای احیای امپراتوری عثمانی تمامی همسایگانش را به دشمن تبدیل کرد باید انتظار یک کودتای نظامی دیگر را نیز از ارتشی که هیچوقت به دولت وفادار نبوده است، می‌کشید. اما با وجود شکست کودتای جمعه شب، تصور اینکه از این پس دیگر ارتش ترکیه مطیع و فرمانبردار سلطانش خواهد بود، کاملا اشتباه است. 

ایندیپندنت در ادامه نوشت: وقایع یکی دو روز اخیر در استانبول و آنکارا نشان می‌دهد مفهوم دولت – ملت در منطقه خاورمیانه به این معنا که کشورهای این منطقه دارای نهادها و مرزهای دائم و ماندگار هستند، از میان رفته و زخمی که طی سالهای اخیر بر پیکر سوریه، عراق، مصر و سایر کشورهای جهان عرب نشسته است نیز از همین مسئله ناشی می‌شود. 

در حال حاضر، بی‌ثباتی نیز مانند فساد در خاورمیانه و بویژه در میان حکومت‌های تک‌صدایی، مسری شده و ترکیه نیز از زمانی که اردوغان قانون اساسی این کشور را به نفع خودش تغییر داد به این درد مبتلا شده است. 

در این میان، واکنش اولیه واشینگتن نیز به کودتای ترکیه آموزنده بود. مردم ترکیه باید از دولت منتخب خود که با قواعد دموکراسی روی کار آمده است حمایت کنند؛ اما واکنش آمریکا به کودتای ترکیه این پرسش را در ذهن بسیاری مطرح کرد که چرا این کشور در قبال سرنگونی دولت منتخب محمد مرسی در مصر چنین واکنشی از خود نشان نداد. اگر کودتای ترکیه موفقیت آمیز بود، بدون تردید اردوغان نیز اکنون به سرنوشت مرسی دچار شده بود.

پاسخ این پرسش را شاید بتوان در تمایل غرب برای برقراری ثبات در منطقه جستجو کرد. شاید به همین دلیل است که آنها حضور نیروهای ایران و شبه‌نظامیان عراقی را در جنگ با داعش پذیرفته و شعار "اسد باید برود" را از گفتمان خود کنار گذاشته‌اند.

بشار اسد – رئیس جمهور سوریه – که همه انتظار سرنگونی او را می‌کشیدند عمر دولتش از عمر دولت دیوید کامرون – نخست وزیر انگلیس – بیشتر شد و تقریباً به طور قطع از دولت اوباما نیز بیشتر عمر خواهد کرد. اگر کودتای جمعه شب در ترکیه شکست نمی‌خورد، اسد پایان دولت اردوغان را نیز می‌توانست به چشم ببیند.

قدرتهای پیروز جنگ جهانی اول، امپراتوری عثمانی را به دلیل جانبداری از آلمان تجزیه کردند؛ اما اندیشه حفظ این امپراتوری در ذهن سلطان‌ها، سرهنگ‌ها و دیکتاتورهایی مانند اردوغان باقی ماند.

زمانیکه اردوغان قدرت را در ترکیه در دست گرفت، غرب اگر تجربه پاکستان را به خاطر می‌آورد، می‌توانست آینده حکومت او را پیش‌بینی کند. پاکستان به عنوان یک قطعه جداشده از امپراتوری هند، سالها از سوی آمریکا برای جنگ با روسیه تجهیز شد اما سپس در مسیری قرار گرفت که آن را به مأمنی برای گروه‌هایی مانند طالبان تبدیل کرد.  

زمانیکه ترکیه نیز به ارسال سلاح برای شورشیان سوریه می‌پرداخت و سرویس اطلاعاتی فاسد آن با گروه‌های معارض دولت سوریه همکاری می‌کرد، پیش‌بینی شکست مفهوم دولت – ملت در این کشور نیز قابل پیش‌بینی بود.

اردوغان خیلی دیر متوجه هزینه‌های سنگین مسیری که کشورش را در آن قرار داده بود، شد و عذرخواهی از ولادیمیر پوتین – رئیس جمهور روسیه – اولین نشانه این پشیمانی بود. اما زمانیکه یک رئیس جمهور دیگر نتواند به ارتش کشورش اعتماد کند، باید به موضوعات مهم بیشتری فکر کند.

در کودتای اخیر ترکیه، حدود 2 هزار نفر دستگیر شدند اما تعداد نظامیانی که در ارتش این کشور معتقدند "سلطان استانبول" در حال نابودی کشور آنهاست، به مراتب بیشتر از این تعداد است. 

بنابراین، اگر موفقیت اردوغان در مهار کودتای ارتش و غرور ناشی از آن باعث شود که او در آینده به بهانه‌های مختلف معترضان بیشتری را به محاکم قضایی بکشاند، روزنامه‌نگاران بیشتری را زندانی کند و کردهای بیشتری را بکشد، تاریخ نشان داده است که بین کودتای جمعه تا کودتای بعدی فاصله زیادی نخواهد بود.


انتهای پیام /
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۱۸
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۰:۱۴ ۲۸ تير ۱۳۹۵
بازم میگم این کودتا یه سناریو بود که اردوغان ثابت کنه در بین مردم محبوبیت داره ودست روی جای حساسی هم گذاشت حس ناسیونالیستی ملتش رو تحریک کرد وگرنه حمایت های این مردک از داعش و اسرائیل برا سرنگونیش کافی بود خیلی دوست داشتم پته متش بره هوا
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۱:۰۱ ۲۷ تير ۱۳۹۵
حالا من نمیدونم اینقدر ارتشی وخلبان دستگیر کرده اینکه اگر سوریه یا عراق فلک زده هم همین الآن بهش حمله کنه نابود میشه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۰:۵۳ ۲۷ تير ۱۳۹۵
من براي مردم تركيه با تصميم غلطي كه گرفتن ،متأسفم. اونها راهي كه آتاتورك بهشون نشون داده و باعث توسعه كشورشون بود با بيراهه اي كه اردوغان درپيش گرفته ،عوض كردن. خدا در قرآن ميفرمايد: سرنوشت قومي را تغيير نميدهم مگر اينكه خودشان باعث شوند.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۷:۴۳ ۲۷ تير ۱۳۹۵
البته اگه کودتا توطعه و کار خود اردوغان بود مطمعن باش راه سرنگونی خودشو به دشمنانش نشون داد..... می بینیم...
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۷:۳۸ ۲۷ تير ۱۳۹۵
انشاءالله .......... البته به شرطی که دوستان ما قدرت را به دست بگیرن
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۶:۲۶ ۲۷ تير ۱۳۹۵
حاضرم قسم بخورم کودتا کار خود اردوغان هیچ کسی نمیاد با تعداد اندک نظامی کودتا کنه اگر هم کار امریکا باشه که نیست باید سرنگون میشد اردوغان,با این کودتا نافرجام موقعیت اردوغان درداخل و سیاست خارجی بهتر میشه,.....
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۶:۱۵ ۲۷ تير ۱۳۹۵
یکی جواب من را بده چرا ما باید از کسی که چند ماه پیش عزیزان ما را در خان طومان پرپر کرد حمایت کنیم چرا باید از کسی حمایت کنیم که با صهیونیست ها رابطه داره چرا باید از کسی حمایت کنیم که با سعودی های وهابی دستش در یه کاسه است آیا این ما نباید یه موضع مثل روسیه می گرفتیم
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۵:۴۶ ۲۷ تير ۱۳۹۵
این کودتا سوری بوده
دنیا چقدر ساده هستند
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۰:۵۷ ۲۷ تير ۱۳۹۵
صوری
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۴:۱۴ ۲۷ تير ۱۳۹۵
اره واقعا حرف درستی بود
کشوری که به ظلم ستیزی بپردازد ، آخر و عاقبتش اینحوری میشه ،
انشاالله سرنگدنی دولت بعدی عربستان میشه ، که نظر من در این کشور
توسط نردمانش کودتای بزرگی انجام میگیره ، و یا توسط امریکا نورد حمله
قرارمیگیره
زنده باد ایران سربلند.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۱:۲۸ ۲۷ تير ۱۳۹۵
شاید مثل زمانی که مردم علیه اردوغان اعتراضهای داشتن و با اون انفجار دوباره مردم در انتخابات به اردوغان رای دادن ،حالا اردوغان با یه کودتای کنترل شده هم طرفداری مردم رو به سمت خودش میکشونه هم رقباش رو به بهانه ی کودتا از بین میبره
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۱:۲۵ ۲۷ تير ۱۳۹۵
الله اکبر الله اکبر الله اکبر .مرگ بر امریکا.مرگ بر انگلیس . مرگ بر اسراییل . مرگ بر فرانسه . مرگ بر ....
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۶:۲۳ ۲۷ تير ۱۳۹۵
مرگ بر امریکا و مرگ بر فرانسه و مرگ بر طرفداران حرامزاده امریکا
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۱:۰۸ ۲۷ تير ۱۳۹۵
حیف شد که کودتا پیروز نشد هر چند من معتقدم عقل اردوغان به این جاها نمی رسید که از مردم بخواد بیان تو خیابون و این فکر به نظرم از طرف ایران به اون پیشنهاد شد
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۶:۲۲ ۲۷ تير ۱۳۹۵
صددرصد
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۵۶ ۲۷ تير ۱۳۹۵
همش زیر سره این اردغانه میخواد مخالفاشو پیدا کنه سربنست کنه؟؟؟؟
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۳۶ ۲۷ تير ۱۳۹۵
عاقبت کسی که بارژیم جعلی و غاصب اسرائیل رابطه دوستانه برقرار کنه و از گروه صفاک داعش حمایت کنه به لطف خدا نابودی است انشالله
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۶:۲۱ ۲۷ تير ۱۳۹۵
اردوغان با این کودتا دیگه زرتش در اومده اعتبارش به اندازه یک مشت تخمه است
آخرین اخبار