به گزارش گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از اصفهان،احمدرضا رییسزاده پیرامون بهرهبرداری از باغ مادری در اصفهان اظهار کرد: چالشهای فرآوری صنعت باغداری کشور از حیث راندمان پایین تولید یکی از مسایل مهمی است که همواره مورد توجه متخصصان و مسئولان باغبانی بوده و است.
وی افزود: در این میان صرفنظر از مسایل مدیریتی، خرده مالکی، شیوههای سنتی بهرهبرداری و سایر مسایل مرتبط، آنچه از همه مهمتر و کلیدیتر است، تامین نهال گواهی شده است که متاسفانه تاکنون در کشور وجود نداشته است.
مدیر امور باغبانی سازمان جهاد کشاورزی استان اصفهان با بیان اینکه نهال رکن اصلی در صنعت باغبانی کشور است، ادامه داد: در صورتی که نهال گواهی شده (اصیل و سالم) از ارقام تجاری و روزپسند با عملکرد مناسب تهیه و در اختیار بهره برداران بخش کشاورزی قرار گیرد، میتوان شاهد تحول بزرگی در بهبود وضعیت تولید، صادرات، ارزآوری و ایجاد اشتغال پایدار باشیم.
رییسزاده با ابراز تاسف از اینکه روند فعلی تولید نهال در کشور سنتی است، اضافه کرد: کشت بذر و پیوند ارقام مختلف به صورت یک روند ثابت و بدون هیچ گونه تغییر و نوآوری در بیشتر نقاط کشور در حال تولید است که مشکلات بسیاری را به همراه دارد.
وی تاکید کرد: بیشتر نهالهای تولیدی در کشور تضمین کافی در سلامت و اصالت ندارد، زیرا اصالت نهالها به صورت خوداظهاری و سلامت آنها حداقل پس از بیماریهای ویروسی و دیگر بیماریها قابل تایید نیست و در صورتی که به وضعیت تولید نهال اصیل و سالم سامان داده نشود، امیدی به بهبود شرایط فعلی وجود نخواهد داشت.
مدیر امور باغبانی سازمان جهاد کشاورزی استان اصفهان اظهار کرد: خوشبختانه با تغییر رویکرد تولید نهال از روش سنتی به تولید نهال گواهی شده در معاونت باغبانی وزارت جهاد کشاورزی، توجه خاصی به این امر معطوف شده است و استان اصفهان برای نخستین بار در کشور در تولید نهال گواهی شده درختان میوه هستهدار و دانهدار پیش قدم شد.
رییسزاده خاطرنشان کرد: شرکت کشاورزی فجر اصفهان از شرکتهای وابسته به بنیاد مستضعفان و جانبازان انقلاب اسلامی به عنوان پیشگام در این زمینه از سال 1390 نسبت به ارایه درخواست باغ مادری اقدام کرد که پس از بررسی اراضی مورد درخواست و انجام آزمایشهای آب و خاک، جانمایی باغ مادری در منطقه مهیار شهرضا انجام شد و پیرو این اقدامات انواع پایهها و ارقام مورد نیاز در کمیته فنی نهال استان بررسی و جهت تایید نهایی ارقام و پایهها، مراتب به گروه نهال و بهبود ارقام ارسال شد.
وی افزود: پس از هماهنگی با موسسات تحقیقات باغبانی و ثبت و گواهی بذر و نهال و سازمان حفظ نباتات و اخذ تاییدیههای لازم، مجوز واردات تعدادی ارقام و پایه به عنوان هستههای اولیه صادر شد و شرکت کشاورزی فجر اصفهان توانست از مجموع 29 رقم پایه مورد نیاز به تعداد 10 هزار و 760 اصله، تعداد 10 رقم پایه به تعداد پنج هزار اصله خریداری و وارد کند. همچنین از مجموع 26 کالتیوار مورد نیاز به تعداد 4480 اصله، تعداد 25 کالتیوار به تعداد دو هزار و 375 اصله توسط شرکت کشاورزی فجر اصفهان وارد شد.
مدیر امور باغبانی سازمان جهاد کشاورزی استان اصفهان گفت: در مجموع 7380 اصله پایه و کالتیوار در اسفند ماه سال 93 وارد و مستقیما به اسکرین هاوس احداث شده در باغ مادری منتقل شد و دوران 10 ماهه قرنطینه خود را در اسکرین هاوس طی کرد.
رییسزاده خاطرنشان کرد: همزمان با این موضوع، مقدمات احداث باغ مادری در زمین مورد نظر شامل آماده سازی زمین و تهیه نقشه کاشت و حفر کانال انجام شد و در نهایت بخش عظیمی از نهالها و پایهها در اواخر سال گذشته و اوایل سال 95 به زمین اصلی در سطح هفت هکتار منتقل و کشت شد.
وی ادامه داد: پیش بینی میشود پس از بهرهبرداری، به طور میانگین در هر
سال 400 هزار اصله نهال گواهی شده از باغ مادری تامین شود و در اختیار
متقاضیان قرار گیرد. امیدواریم پس از راه اندازی مجموعه کشت بافت و همچنین
سالم سازی ارقام تجاری داخلی و وارد کردن آن به باغ مادری، تحول بزرگی در
صنعت باغداری کشور به وجود آید.
انتهای پیام/م