در برخی متروهای جهان یک دیوار شیشه ای بین واگن ها و مسافرین حائل است تا مانع از بروز حوادث گردد. اجرای این طرح در تهران نیز منوط به تامین منابع مالی است که استفاده از ظرفیت سیستم بانکی و بخش خصوصی می تواند در این حوزه موثر باشد.

به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان؛ در روزهای گذشته، یک دختر جوان 26 ساله در ایستگاه متروی شادمان و یک پیرمرد 65 ساله در ایستگاه مترو میدان شهدا به دلیل برخورد با قطار مترو جان خود را از دست دادند. مرگ دلخراش این دو شهروند در ایستگاه مترو  به دلیل عبور از حریم خط زرد مترو و برخورد سر با قطار، بار دیگر ضرورت ایمن سازی ایستگاه های مترو را بر سر زبان ها انداخت.

هزینه سنگین نصب  "درهای بازشوی ایمنی"

سال گذشته بود که طرح نصب درهای بازشوی ایمنی در ایستگاه های مترو با نام PSD در جلسه علنی شورای شهر تهران مورد بررسی قرار گرفت و به دلایل مختلف ازجمله هزینه بالای احداث آن و بررسی های بیشتر به کمیسیون های مربوطه بازگردانده شد. اجرایی شدن این طرح در ایستگاه های مترو نزدیک به هزار میلیارد ریال برای پایتخت هزینه دارد. سیستم محافظ سکو یا PSD شامل دیوارهای شیشه ای و در های اتوماتیکی است که در تمام طول مترو نصب می شود و پس از ورود قطار به ایستگاه مترو و توقف کامل، در ها که دقیقا در مقابل در های قطار قرار گرفته اند به طور اتوماتیک باز می شوند.
 
محمدتقی امامی، متخصص و مشاور ایمنی با بیان اینکه این سیستم ریسک حادثه و مرگ در ایستگاه های مترو را به صفر می رساند، می گوید:«این سیستم علاوه بر ورود ایمن مسافران به قطار باعث افزایش سرعت حرکت، کاهش تاخیر در حرکت مجدد قطار، جلوگیری از ورود افراد به تونل مترو، کاهش هزینه های سرمایش و گرمایش مترو و مدیریت ورود و خروج در زمان ازدحام و اضطرار می شود.» البته به گفته امامی می توان از چشمی هایی روی خط زرد حریم مترو استفاده کرد که به هنگام عبور افراد از روی خط هشدار بدهد؛ این روش هزینه کمتری دارد اما به اندازه سیستم PSD ایمن نیست. اگرچه این سیستم بیش از 20 سال است در شهرهایی مثل هنگ کنگ، سنگاپور، مسکو، سن پترزبورگ، پاریس و بسیاری از شهرهای آمریکا و انگلیس مورد استفاده قرار گرفته است.

هزینه نصب درهای حائل در مترو کمتر از خرید ناوگان نیست

احمدی‌بافنده مدیرعامل شرکت بهره‌برداری مترو  با اشاره به اتفاقات اخیر در مترو تهران و مرگ 2 نفر از همشهریان با اشاره به لزوم رعایت موارد ایمنی در مترو می گوید: در کنار تامین تجهیزات و توسعه مترو باید آموزش شهروندی را نیز در دستور کار قرار دهیم، چراکه مترو یک صنعت جدید در کشور است و به عنوان یک ظرفیت جابه‌جایی مسافر مورد استفاده قرار می‌گیرد، اما باید به مسافران اطلاع‌رسانی کافی نیز صورت گیرد.

احمدی‌بافنده بابیان اینکه از طریق مرکز کنترل ایستگاه بارها از مسافران درخواست می‌شود که پشت خط زرد بمانند، می افزاید: حادثه‌ای که برای دختر جوان در ایستگاه شادمان رخ داده، نادر بوده است. این فرد باید در لبه سکو و به حالت سرکشی ایستاده باشد تا این اتفاق رخ دهد.

مدیرعامل شرکت بهره‌برداری مترو درخصوص نصب درهای حائل میان سکو و قطار معتقد است که در دنیا درهای حائل برای ایستگاه‌های مترو شلوغ استفاده نمی‌شود بلکه عمدتا برای درج تبلیغات بر روی دیواره‌های این درها از آنها استفاده می‌شود.

احمدی‌بافنده با بیان اینکه هزینه نصب درهای حائل کمتر از خرید ناوگان نیست، می افزاید: این درها وسیله‌های گرانقیمتی هستند، چراکه دقیقا سیستم سیگنالینگ این درها با سیستم قطار منطبق است و یک نرده یا کرکره نیست که نصب آنها راحت باشد و سیستم پیچیده‌ای دارد.

وی با اشاره به هجوم مسافران برای بسته نشدن درها می گوید: این درهای حائل میان سکو و قطار مترو قرار دارند و اگر مسافر مانع بسته شدن درهای قطار شود، ممکن است مسافر بین درهای حائل و در مترو بماند و این مساله خود حادثه‌ساز خواهد شد.

وی با بیان اینکه باید بررسی‌های کاملی درخصوص نصب درهای حائل صورت گیرد، تا در زمان اجرا جای چون و چرا نباشد، می گوید: اگر شرکت ایرانی حاضر باشد که در ازای نصب این درهای حائل تبلیغات بر روی اینها را قبول کند و به روش BOT این درها را نصب کند ما از حضور آنها استقبال می‌کنیم.

 نصب محافظ شیشه ای در مترو به اولویت تبدیل نشده است

 اقبال شاکری، رئیس کمیته عمران شورای شهر تهران می گوید: اولویت نخست معاونت حمل ونقل و ترافیک شهرداری تهران اتمام خطوط باقی مانده مترو است و هنوز ایمن سازی ایستگاه در اولویت کاری آنها نیست.

وی با اشاره به کم کاری دولت در بحث پرداخت بخشی از هزینه های حمل و نقل عمومی شهر تهران گفته است: از 8 سال گذشته تا کنون دولت ها در بحث پرداخت سهم خود در حوزه حمل و نقل عمومی کم کاری کرده و به همین خاطر شهرداری تهران از برنامه های توسعه ای خود عقب است.
 
رئیس کمیته عمران شورای اسلامی شهر تهران همچنین با اشاره به بررسی های صورت گرفته در رابطه با نصب محافظ شیشه ای در متروی تهران از سوی معاونت حمل و نقل و ترافیک شهرداری تهران نیز می گوید: معاونت حمل و نقل و ترافیک شهرداری هزینه های نصب شیشه محافظ در خطوط مترو را برآورد کرده اما در گزارش های این معاونت تاکید شده که آغاز این کار می تواند ساخت مترو را به تاخیر بیاندازد.

شاکری در عین حال تاکید دارد که هر زمانی که معاونت حمل و نقل و ترافیک شهرداری تهران اعلام کند که نصب محافظ شیشه در ایستگاه ها به اولویت این معاونت تبدیل شده، برای تصویب مصوبات لازم برای تحقق این اتفاق برنامه ریزی خواهیم کرد.

 در این زمینه، ابوالفضل قناعتی، عضو هیات رئیسه شورای شهر تهران هم با ابراز تاسف از مرگ دختر جوان در مترو گفته است:«باید حتما طرح و لایحه ای درخصوص نصب سیستم های ایمنی و درهای شیشه ای به عنوان حصار خط مترو مجددا برای بررسی به صحن شورای شهر ارائه شود.» در بحث ایمن سازی ایستگاه ها و قطارهای مترو چند نکته وجود دارد که عبارتند از ایجاد سیستم PSD در ایستگاه های مترو، پله برقی و آسانسور، بهسازی خط 5، شیشه قطار، سیستم اعلام حریق و اطفای حریق و جنس صندلی و درکل آرامش و امنیت مردم در حمل ونقل عمومی باید تامین شود.

نصب دیوار شیشه ای در ایستگاه های متروی سایر کشورها

در برخی متروهای جهان یک دیوار شیشه ای بین واگن ها و مسافرین حائل است تا مانع از بروز حوادث گردد. اجرای این طرح در تهران نیز منوط به تامین منابع مالی است.

متروی دوبی، با داشتن 2 خط مترو و 47 ایستگاه، یکی از نمونه هایی است که در آن دیوار شیشه ای نصب شده است. ایستگاه زیرزمینی مترو دوبی مکانی ایمن برای مسافران است،زیرا سکوی ایستگاه توسط دیواره شفاف شیشه ای با درب های اتوماتیک به طور کامل از قطار مترو جدا شده است.  برنامه و زمان بندی رسیدن ورود قطار نیز در ایستگاهها نشان داده شده که بیشترین میزان آن 7 دقیقه است.

گزارش تصویری دیدار شیشه ای در متروی دوبی در این قسمت قابل مشاهده است:

دیوارهای شیشه ای مترو؛ چرا و چگونه؟! + تصاویر



دیوارهای شیشه ای مترو؛ چرا و چگونه؟! + تصاویر


دیوارهای شیشه ای مترو؛ چرا و چگونه؟! + تصاویر


نکته پایانی 

آنچه که مشخص است ایمن سازی متروی تهران با توجه به حجم سفر های روزانه در این کلان شهر یک واقعیت غیرقابل انکار است اما با توجه به چالش های هزینه ای که شهرداری تهران با آن مواجه است به نظر می رسد می توان از ظرفیت سیستم بانکی کشور برای تامین مالی این مدل پروژه ها استفاده کرد. همچنین این امکان وجود دارد که بخش خصوصی با توجه به قابلیت تبلیغاتی بودن این دیوارهای شیشه ای وارد این پروژه شود و عملا این دیوارهای شیشه ای بدون هزینه برای مدیریت شهری در مترو نصب شوند.

منبع: شهرفردا

انتهای پیام/
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.