کارشناسان نظامی معتقدند در طول عملیات "والفجر 8" انواع اقسام جنگها اعم از نبرد ناهمگون، دریایی و جنگ شهری دیده شد.
به گزارش خبرنگار
دفاعی امنیتی گروه سیاسی باشگاه خبرنگاران جوان؛ یکی از عملیاتی که رزمندگان اسلام در دوران دفاع مقدس طراحی کردند، عملیات "والفجر 8 بود.
عملیات مذکور در طول دوران دفاع مقدس یکی از سختترین و پیچیدهترین عملیاتهای دوران دفاع مقدس بود؛ کارشناسان نظامی معتقدند که در طول عملیات "والفجر 8" انواع جنگها اعم از نبرد ناهمگون، دریایی و جنگ شهری دیده میشد. در واقع عملیات فاو، صحنه بروز تمام قابلیتهای نظامی، ابتکار عمل و خطرپذیری سپاه پاسداران برای پیشبرد اهداف جمهوری اسلامی بود.
در این عملیات باید کل تجارب جنگ به کار گرفته میشد. جنگ شهری، جنگ در دشت، جنگ در آب و... در فتح فاو بیش از 50 هزار تن از نیروهای دشمن کشته یا زخمی شدند و تقریباً عملیات به همه اهداف از قبل پیشبینی شده رسید.
پلی که در 22 مرداد 65 روی اروند نصب شد، دشمن را به شدت نگران کرده بود. صدامیان که اهمیت پل را دریافته بودند، مرتب با هواپیماهایشان پل را بمباران میکردند و نیروهای مهندسی هم مرتب قطعات جدید میآوردند و در آن شرایط سخت، پل را بازسازی میکردند.
**اروندرود؛ رودخانهای عجیب با جزر و مد زیاد
اروند رودخانه پیچیدهای بود با جزر و مد زیاد و نوسانات عجیب جریان آب. قبل از عملیات ماهها مطالعه کردند و حالتهای مختلف اروند را بررسی کردند. باید برای عبور نیروهای خطشکن فکری میشد و بعد برای پشتیبانی و عبور بقیه نیروها. غواصها و نیروهای خطشکن ماهها آموزش دیدند و مقدمات عملیات فراهم شد. باید تمام فعالیتها محرمانه انجام میشد. حتی تا نزدیک عملیات هم بسیاری از رزمندهها و فرماندهان گردانها از عملیات خبر نداشتند.
**سازوکار عبور رزمندگان اسلام از "اروندرود"
ابتدا خود قرارگاه کربلا با قرارگاه نوح که دو قرارگاه عملیاتی بودند، مسیرهای مختلف را با تیم اطلاعات و عملیات شناسایی کردند. بعد از آن خط و حدها به یگانها واگذار شد و هر یگانی نیروهای اطلاعات عملیات و تخریبش آمدند در خط و حدهای خودشان مستقر شدند. وضعیت آب اروند که رودخانهای وحشی با جزر و مد است و هر 24ساعت چهار بار جزر و مد میشود و این جزر و مد روند جریان آب را عوض میکند. اگر طوفان شود قایق چه ساعتی میتواند از آن عبور کند و چه زمانی قایق در این طرف ساحل یا ساحل آن طرف ممکن است به گل بنشیند. همه این اطلاعات را با تجربه و مطالعه پیشینه اروند به دست آوردند.
بعد از آن شناسایی عملی منطقه شروع شد. یعنی یگان هایی بودند که نیروی غواص شان 10-15 مرتبه در شب عرض اروند که تقریباً از500-600 متر تا 1000و1200متر بود را رفته و برگشتند.
یگان های اطلاعاتی پیش از عملیات بی سر و صدا و با دقت بالا و بدون آنکه دشمن متوجه شود چندین بار عرض اروند را شنا کرده و با رفت و برگشت به آن طرف و بعد تمامی موانع عراق را ثبت کرده است. اینکه چه تعداد سنگر دارند و در هر سنگر چه امکاناتی از قبیل تیربار، آرپیچی و... وجود دارد. درکدام قسمت موانع دارند و نوع موانع چیست، سیم خاردار،خورشیدی و.. میدان مین، تعداد سنگرهای گروهی و تعداد سنگرهای انفرادی وهمه این اطلاعات راکسب کرده بودند و جالب اینجاست که یگان های مذکور در زمان برگشت باید مسیر تردد خودشان را پاک سازی می کردند یعنی اگر جایی ردّ پا بود باید پاک می کردند که فردا صبح وقتی عراقی ها از خواب بیدار می شدند احساس نکنند که نیرویی به اینجا ترددی داشته تا مبادا عملیات لو برود. با این تاکتیک بود که این کار شناسایی انجام شد و این شناسایی مبنای عبور غواص ها و نیروها شد.
در شامگاه بیستم بهمن 64 عملیات والفجر هشت با رمز یا فاطمه الزهرا (س) آغاز شد. سیل غواصهای خط شکن به سمت ساحل فاو سرازیر شد آنها باید میان مانعهای ساحل فاو معبری باز میکردند تا نیروهای بعدی که با قایق میآمدند در ساحل پخش شده و فاو را میگرفتند. غواصهای خط شکن موفق عمل کردند و رزمندگان ایرانی فاو را محاصره کردند.
روز اول عملیات که به پایان رسید فاو کامل در اختیار ایران بود. عراقیها حسابی غافلگیر شده بودند 36 ساعت از شروع عملیات میگذشت که دشمن لشکر پنجمش را وارد منطقه کرد تا اولین پاتک جدی را شروع کند.
جنگ سختی در گرفت، بعضی جاها کار به جنگ تن به تن کشید ولی پاتک دشمن به نتیجه نرسید و با مقاومت رزمندگان ایرانی، پس از 87 روز والفجر هشت با تسلط کامل ایران در منطقه فاو به پایان رسید و ارتباط عراق با آبهای آزاد جهان قطع شد.
سردار سرتیپ "علی فضلی" جانشین سازمان بسیج مستضعفین در این زمینه می گوید: عراق در طول
هشت سال جنگ تحمیلی هیچگاه از اروند رود عبور نکرد؛ زیرا دانش آن را
نداشت؛ درحالیکه رزمندگان اسلام در عملیات فتح فاو با عبور از اروند رود
نشان دادند که دانش عبور از اروند را دارند و به واسطه همین دانش توانستند
فاو را به تسخیر خود در آورند.
عملیات والفجر هشت با هدف آزادسازی فاو شروع شد و با عبور رزمندگان اسلام از رودخانه خروشان اروند و فتح فاو پایان یافت.
**اروند؛ رودی که از رشادتهای ایرانیان خاطرات بسیاری دارد
نوروز سال 80 مصادف با محرم بود. عاشورای آن سال پنج شهید گمنام را کنار اروند به خاک سپردند؛ رودی که از اراده و ایثار رزمندگان ایرانی خاطرات بسیاری دارد، یادمانی که بر مزار آن شهدا ساخته شده این روزها محلی برای گفتن و شنیدن خاطرات اروند شده است.
انتهای پیام/
ولی کاش جزر ومد رو توضیح میدادید
از شما ممنونم
ولی کاش درمورد استفادشون از جزرومد هم مینوشتین