به گزارش خبرنگار حوزه افغانستان باشگاه خبرنگاران، «ابوطالب مظفری»، شاعر و فعال فرهنگی افغانستانی، با اشاره به روند نگارش طرح «تاریخ شفاهی جهاد افغانستان» گفت: عوامل انسانی و مدارک دوره جهاد اسلامی در افغانستان به دلایل مختلف از جمله کهولت سن، جنگ در حال از بین رفتن هستند از این جهت این ضرورت احساس میشود که تاریخ شفاهی این دوره از افغانستان نوشته شود.
وی با بیان اینکه براساس همین اهمیت و ضرورت، نگارش طرح «تاریخ شفاهی جهاد افغانستان» آغاز شده است، افزود: در این طرح هم تلاش شده تا خاطرات افرادی که به نوعی در جهاد اسلامی حضور داشتند یا ثبت و یا از سوی خود آنها نوشته شود و هم مدارک مربوط به این دوران در مطبوعات جمعآوری شود.
مظفری در گفتو گو با تسنیم افزود: مدتی است که نگارش این طرح آغاز شده و در این مدت، تعداد هشت عنوان کتاب آماده و مواد خام چند عنوان دیگر نیز گردآوری شده است.
مظفری با اشاره به جزئیات بیشتر از این طرح یادآور شد: نگارش و تدوین این خاطرات و اسناد با همکاری نویسندگان افغانستانی انجام و در ایران به چاپ خواهد رسید. حوزه هنری نیز برای تدوین این مجموعه با ما همکاری میکند.
وی افزود: مطالب جمعآوری شده در این طرح بر دو اساس خواهد بود؛ یا خاطرات افراد است و یا خاطرات و اسناد مربوط به یک منطقه خاص.
مظفری گفت: نگارش خاطرات فرماندهان و رهبران جهاد در اولویت قرار دارد و تاکنون خاطرات و اسنادی چون هرات، بلخ آب، خاطرات محمدطاهر مدرسی، اخلاقی از رهبران جهاد تدوین شده است.
این فعال فرهنگی با بیان اینکه برای نخستینبار است که تاریخ شفاهی این دوره از افغانستان نوشته میشود، افزود: تمام جامعه افغانستان نسبت به این دوره تاریخی تعلق خاطر دارد و تاریخ و فرهنگ خودشان و پدرانشان را در این دوره میبینند و حس میکنند.
وی افزود: گذشته از بعد تعلق خاطر، این یک طرح فرهنگی و تاریخی است که به نفع کشور است، امکان دارد این برهه از تاریخ افغانستان با توجه به شرایط فعلی برای خیلیها قابل درک نباشد.
شاعر افغانستانی بیان کرد: در افغانستان گرایشی وجود دارد که چهره جهاد را مخدوش و این حرکت را جنگسالار معرفی کند و اینها تحریف تاریخ است.
مظفری ادامه داد: ما تلاش داریم که تاریخ کشورمان را خودمان بنویسیم، قبل از اینکه دیگران به این کار بپردازد. این طرح برای جلوگیری از طرح غرضورزانه و تحریفشده از تاریخ افغانستان شکل گرفته و تلاش دارد تا تاریخ را بدون تحریف به دست نسل آینده برساند.
وی افزود: عوامل این طرح همه از افغانستان هستند امیدواریم این طرح سبب شود تا طرحهای دیگری اینچنینی نیز در کشور اتفاق بیفتد.
جنگ شوروی در افغانستان به 9 سال اشغال و درگیری اتحاد جماهیر شوروی در آن کشور به جهت پشتیبانی از دولت کمونیست جمهوری دموکراتیک افغانستان در مقابل نیروهای مجاهدین افغانستان و داوطلبان خارجی عرب اطلاق میشود.
در 3 دی/ جدی 1358 به فرمان لئونید برژنف، رهبر شوروی، سپاه چهلم این کشور وارد افغانستان شد و در نهایت در دوران میخائیل گورباچف، آخرین رهبر این کشور، عقبنشینی در 25 اردیبهشت/ ثور 1367 آغاز و آخرین گروه در 26 بهمن/دلو 1367 از افغانستان خارج شدند.
این جنگ بیش از یک میلیون کشته و نزدیک به پنج میلیون مهاجر و آواره بر جای گذاشت، جنگ افغانستان نقطه عطف مهمی در دوران جنگ سرد محسوب میشود و همچنین سهم بزرگی بر پایان جنگ سرد داشت.
انتهای پیام/