به گزارش
گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از
تبریز؛مسجد سنگی از آثار بسیار مهم آذربایجان است و از شگفتی های منحصر به فردی برخوردار میباشد .
شیوه ی معماری و مصالح ساختمانی که در آن به کار رفته است ،باستان شناسان را به تحیر واداشته است و درعین حال تاریخ درخشان هنر معماری اسلامی رادر قرون گذشته به تماشای علاقه مندان میگذارد.
بنای مسجد و نمای بیرونی آن ،همه یکپارچه از سنگ ساخته شده است و کنده کاری های باشکوه و کتیبه های زیبای آن که به خط زیبای نستعلیق تزئین شده ،موضوع دیگری است که حکایت از دقت ،نبوغ وظریف کاری معماران مسلمان ظان دوران دارد .
همچنین محراب و ستون های این مسجد به گونه ای زیبا و حیرت انگیز با سنک های یکپارچه و قرمز ،هر بیننده ای را به تحیر و تفکر وا میدارد .
یکی از این ستونها که تفاوت اساسی با ستونهای دیگر دارد نشان میدهد که بعدها درهنگام تعمیر به جای ستون اصلی به کار رفته است .
این مسجد 10 قسمت متمایز دارد ، ساختمان اصلی آن تماما از سنگ بنا شده است و شبستان های آن بعدها با آجر ساخته شده و درضلع جنوب غربی این مسجد آرامگاهی وجود دارد که منسوب به بانی یه معمار مسجد میباشد .
بانی مسجد ترک و تاریخ بنای آن نظرهای مختلف وجود دارد ،بعضی آن را به امام حسن (ع) نسبت میدهند .برخی دیگر زمان احداث آن را درقرن ششم میدانند و بعضی ها هم معتقدند که این مسجد درقرن هشتم و دوران حکومت خانان مغول به دست سلطان محمد خدابنده (اولجاتیو) بنا شده است .
بر در و دیوار های سنگی این مسجد تاریخ های 1016 و 1282 ه ق –به چشم میخورد که تنها نشان از تعمیر این مسجد در زمان شاه عباس صفوی و ناصرالدین شاه قاجار دارد .
در کتیبه دیگری که بر روی سنگهای میان دو پنجره قرار دارد اسامی کارفرما،بانی،کنده کارو معمار یا بنای مسجد به ترتیب :حاجی مراد ترکی ،عباس کربلایی،محمد صادق تبریزی و عبدالوهاب مشاهده میشود .
انتهای پیام/خ