بر اساس این گزارش، یکی از مهمترین مسایلی که بر پرونده های عاملان حملات یازدهم سپتامبر سنگینی می کند شکنجه ها و بدرفتاریهایی است که مظنونان این پرونده در جلسات بازجویی و در مدت بازداشت تحمل کرده اند. مسئله دیگری که حساسیت رسانه ها و فعالان آزادیهای مدنی آمریکا را در رابطه با این پرونده به خود جلب کرده پنهان کاریهای است که مسئولان قضایی آمریکا از همان ابتدا درباره این پرونده اعمال کرده اند.
حنا شمسی، مسئول ای سی ال یو ACLU ( از سازمانهای قدرتمند حامی آزادیهای مدنی در آمریکا که خواستار انتشار کامل گزارش استفاده از شکنجه توسط بازرسان سیا شده بود)، اعلام کرد، مخالفت دیوان عالی آمریکا با انتشار این گزارش در واقع امیدواریها را برای ایجاد شفافیت در این خصوص به کلی از بین برد. دیوان عالی با خودداری از بررسی این پرونده، بر حکم دادگاه فدرال واشنگتن که تاکید کرده بود گزارش کمیته اطلاعاتی سنای آمریکا با قواعد و اصول رایج در زمینه آزادی اطلاع رسانی مطابقت نمی کند، مهر تائید زد.
این سند که مشتمل بر شش هزار صفحه است، نتیجه تحقیقات گسترده کنگره درباره برنامه بسیار بحث برانگیز بازداشتهای مخفی و بازجویی های خشونت بار ماموران سیا از مظنونان تروریست پس از حوادث یازدهم سپتامبر دو هزار و یک دوره ریاست جمهوری جرج دبلیو بوش است.
این گزارش به عنوان یک سند محرمانه دفاعی طبقه بندی شده و تنها خلاصه ای پانصد صفحه ای از آن از حالت طبقه بندی خارج شد و دسامبر سال 2014 منتشر شد.
این گزارش که تنها بخشی از تحقیقات را درباره توسل به شکنجه در زندانها و بازداشتگاههای سیا منعکس می کند، روشهای خشونت بار سازمان جاسوسی آمریکا را برای بازداشت و بازجویی از مظنونان مرتبط با شبکه تروریستی القاعده که خارج از هر گونه چارچوب قضایی صورت گرفته است، افشا می کند.
انتشار این اطلاعات مثل یک بمب مهیب در آمریکا و کل جهان صدا کرد و اعتراض سازمانها و گروههای حامی حقوق بشر را برانگیخت.
در این گزارش تشریح شده است که چگونه زندانیان به مدت چندین روز دست و پا بسته در تاریکی کامل نگهداری می شوند، در داخل حوضهای یخزده انداخته می شوند، ساعتهای متمادی از خواب محروم می گردند یا مورد ضرب و جرح یا شکنجه های روحی و روانی قرار می گیرند. در این میان برخی از مظنونان دست بسته از سقف سلول های خود آویخته می شوند و تحت فشار انواع شکنجه های خوفناک از قبیل غرق مصنوعی بازجویی می شوند.
مسئولان سازمان جاسوسی آمریکا و برخی از مسئولان حزب جمهوری خواه به این گزارش اعتراض کردند در حالی که تقریبا نیمی از جامعه آمریکا استفاده از شکنجه را بر ضد مظنونان تروریسم اقدامی موجه می دانند.
توسل گسترده به روشهای بازجویی خشونت آمیز از جمله غرق مصنوعی و استفاده از شکنجه بر ضد مظنونان در زندانهای مخفی آمریکا در نقاط مختلف جهان در سالهای گذشته برای این کشور دردسرساز شد. شیوه بحث برانگیز غرق مصنوعی که برای اعتراف گرفتن از مظنونان استفاده می شود پس از یازدهم سپتامبر 2001 توسط دولت جرج بوش رایج شد و سازمان جاسوسی آمریکا به طور گسترده از آن استفاده کرد.
اما بسیاری از گروههای حامی حقوق بشر و مدافع حقوق زندانیان و همچنین سازمان ملل متحد این روش را شکنجه می دانند به همین علت باراک اوباما پس از به قدرت رسیدن در آمریکا توسل به آن را ممنوع کرد. کمیسیون اطلاعات سنای آمریکا در سال 2014 با وجود مخالفت ها و اعتراض های جمهوری خواهان، با انتشار گزارشی این روش بازجویی را شکنجه توصیف کرد.
با این حال دونالد ترامپ از اولین روزهای تبلیغات انتخاباتی خود بارها تاکید کرد، اگر رئیس جمهور آمریکا شود روش غرق مصنوعی را که از نگاه برخی شکنجه است، دوباره در بازجویی از مظنونان تروریست رایج خواهد کرد؛ چرا که به گفته وی این روش با اقدامات خشونت باری که گروههای تروریست و افراط گرا مثل داعش مرتکب میشوند، به هیچ وجه قابل مقایسه نیست. اما ترامپ در ادامه مواضع خود را در این زمینه اندکی تعدیل کرد.