به گزارش خبرنگار حوزه دانشگاهی گروه علمی پزشكی باشگاه خبرنگاران جوان؛ آزمون کارشناسی ارشد سال ۹۶ در اردیبهشت ماه برگزار شد و متقاضیان تحصیل در مقطع کارشناسی ارشد دانشگاه آزاد اسلامی از اول تا دهم تیرماه امکان انتخاب رشته در رشته محلهای ارائه شده این دانشگاه را دارند، اما در این میان تصمیمات ناگهانی، وضعیت انتخاب رشته دانشجویان را با اما و اگرهای بسیاری روبه رو کرده و با توجه به اینکه این روزها تب ادامه تحصیل در دوره تحصیلات تکمیلی بالا رفته و دانشگاه آزاد نیز سهم قابل توجهی در پذیرش متقاضیان دارد، این تصمیم ناگهانی در حذف قریب به سه هزار رشته محل چالشهای بسیاری را برای داوطلبان و حتی اساتید دانشگاه آزاد به دنبال دارد.
براساس این تصمیم ۲ هزار و ۸۰۰ رشته محل کارشناسیارشد دانشگاه آزاد اسلامی حذف شد که ۲ هزار و ۳۰۰ رشتهمحل مربوط به رشتههای یکبار پذیرش و مابقی مربوط به واحد الکترونیک و برخی واحدهای دیگر است و این امر در حالی رخ داده که اعضای هیئت علمی برای این رشتهها در دانشگاه آزاد به خدمت گرفته شدند و با این تصمیم مساله فعالیت و حقوق آنها در هالهای از ابهام قرار دارد.
حجتالاسلام "علیرضا سلیمی" عضو هیئت رئیسه کمیسیون آموزش در این رابطه گفت: نحوه برخورد وزارت علوم شائبه سیاسی بودن را ایجاد کرده است، چراکه در دوره قبل چنین امری اتفاق نیفتاد.
وی ادامه داد: حتی رشتههایی که حدود ۱۵ سال در دانشگاه آزاد ارائه میشد و در برخی واحدها دارای هیئت علمی بود، اکنون حذف شده و امیدواریم وزارت علوم روش خود را در این مورد تغییر دهد.
سلیمی بیان کرد: کمیسیون آموزش تحقیقات قطعا این موضوع را پیگیری خواهد کرد، زیرا حذف این رشتهها موجب تعطیلی صد واحد دانشگاهی در کل کشور میشود.
منادی معاون امور مجلس دانشگاه آزاد گفت: حذف رشته محلهای این دانشگاه یک امر کارشناسی به نظر نمیرسد چراکه اگر این روند با کار کارشناسی صورت گرفته بود به یکباره ۳ هزار رشته محل این دانشگاه حذف نمیشد و این تصمیم سیاستهای دولت درخصوص افزایش و توسعه موضوع اشتغال مطابقت ندارد چراکه با حذف این تعداد رشته محل باید ۳۰ درصد از کادر اداری و اعضای هیات علمی این دانشگاه تعدیل شوند تا بتوانیم فعالیت خود را ادامه دهیم.
محمدمهدی زاهدی رئیس کمیسیون آموزش و تحقیقات گفت: ما میخواهیم این بحث را به صورت علمی و کاملا حرفهای نگاه و بررسی کنیم لذا برای جلسه روز یکشنبه این کمیسیون از فرهادی وزیر علوم و نوریان سرپرست دانشگاه آزاد اسلامی برای پیگیری این موضوع دعوت کردیم هرچند وزارت علوم دلیل حذف برخی رشتههای تحصیلی از دانشگاه آزاد را آمایش سرزمینی و نبود تعداد کافی هیئت علمی در برخی واحدها اعلام کرد در حالی که در برخی از رشتههای حذف شده تعداد هیئت علمی کافی است.
دانشگاه آزاد اسلامی از سال ۱۳۶۱ در چرخه آموزش عالی کشور مشغول به فعالیت است و تاکنون ۲ میلیون و ۴۰۰ هزار نفر از این دانشگاه فارغالتحصیل شده و یک میلیون و ۳۵۰ هزار دانشجو در آن مشغول تحصیل هستند.
دانشگاه آزاد دارای بیش از ۳۰۰ هزار میلیارد تومان سرمایه، ۲۰ میلیون متر مربع فضای آموزشی و صدها آزمایشگاه و کارگاه و بیش از ۴۰۰ واحد و مرکز آموزشی است و حدود ۳۴ هزار عضو هیئت علمی و ۳۱ هزار پرسنل در آن مشغول کار هستند که این حذف بر تمام موارد یادشده تاثیرگذار خواهد بود.
عباس گوهری مدیرکل برنامه ریزی درسی دانشگاه آزاد گفت: در صورتی که ظرفیت پذیرش دانشجو این دانشگاه به واسطه حذف رشته محلها کاهش یابد، بخشی از دانشجویان به سمت دانشگاههای پیام نور و غیر انتفاعی میرود، اما این سوال مطرح است که آیا این دانشگاهها نیز استانداردهای لازم را دارند.
وی با بیان اینکه حذف رشته محلهای این دانشگاه منطقی نبوده، افزود: وزارت علوم براساس چه معیاری به واحدها اجازه برگزاری دورههای دکتری را داده است، اما در همان رشته محلها رشتههای کارشناسی ارشد حذف شده است.
علیرضا رهایی معاون آموزشی دانشگاه آزاد اسلامی در مورد رشتههای موجود در این دانشگاه عنوان کرد: حدود ۱۶۰ تا ۱۷۰ رشته برای متقاضیان در نظر گرفته شده و شرایط آموزشی در رشتههای دانشگاه آزاد اسلامی برای دانشجویان مناسب است.
وزارت علوم در پاسخ به شائبه کاهش دانشجویان دانشگاه آزاد به دنبال حذف برخی از رشتههای این دانشگاه، این مساله را در جهت کیفیت بخشی دانسته است.
براساس مصوبه شورای عالی انقلاب فرهنگی هر گونه گسترش مراکز آموزش عالی و تصویب رشتهها منوط به احراز شرایط و شاخصهای مصوب شورای گسترش آموزش عالی بوده و مقرر شده این روند در مورد کلیه دانشگاهها و مراکز آموزش عالی اعم از دولتی، غیردولتی و دانشگاه آزاد اسلامی اعمال شود. به این ترتیب صرفاً به رشتههایی که دارای مجوز از شورای گسترش باشند، ظرفیت پذیرش دانشجو داده میشود.
علی آهون منش رئیس دانشگاه غیرانتفاعی و موسسات غیردولتی اظهار کرد: بر طبق ابلاغیه جدید وزارت علوم دانشگاههایی که خواهان جذب دانشجو در مقطع کارشناسی ارشد بوده باید در رشته مورد نظر یک دانشیار و 2 استادیار را جذب کنند تا مجوز این کار از طرف وزارتخانه صادر شود.
وی عنوان کرد: اگر دانشگاهی در هر رشتهای شرط جذب یک دانشیار و 2 استادیار را را انجام ندهد بنا بر ابلاغیه وزارت علوم آن رشته از دفترچه انتخاب رشته در مقطع ارشد حذف میشود.
اظهارنظر چند وجهی مسئولان مربوطه درباره حذف رشتهها از دانشگاه آزاد پاسخی قانع کننده نبود و توسعه دکتری در برخی واحدهای حذف شده در مقطع کارشناسی ارشد به دلیل کیفیت بخشی ابهام حذف رشتهها را دوچندان کرده که در این میان متقاضیان شرکت در دانشگاه بیشترین آسیب را میبینند و باید منتظر ماند تا در جلسه آتی کمیسیون مجلس چه سرنوشتی در انتظار این دانشگاه و ذینفعان آن است.
انتهای پیام/
اگر در آینده به شغل دولتی یا قوای سه گانه علاقمندید باید تاییدیه رشته را از وزارت علوم بگیرید هم اکنون هزاران نفر با مشگل مواجه شده اند از جمله نویسنده این متن و حتی با حضور شخصی نتوانسته ام تاییدیه وزارت علوم را برای سازمان متبوعم بگیرم .
اما اگر دنبال اشتغال خصوصی یا خود دانشگاه آزاد هستید نگران نباشید.
2-پس از دهها مکاتبه براي جابجايي ، رييس محترم مرکز اجرايي دانشگاه آزاداسلامي در پاسخ مکاتبه بنده فرمودند که دانشگاه آزاد همدان در تراز واحد علوم و تحقيقات نبوده و امکان جابجايي نيست ، اولا اين انتخاب بر اساس بند قبل در شرايط عدم اطلاع رساني درست از سوي دانشگاه بوده و ثانيا بنده در تراز تحصيل در واحد علوم و تحقيقات هستم و مقايسه تراز دانشگاه براي رتبه بندي دانشگاهها ارزش دارد نه براي رتبه بندي دانشجو . آيين نامه انتقال دانشگاه آزاد که تاريخ ابلاغ آن بعد از درخواستهاي بنده بوده ، بجاي امتياز بر توانايي هايي علمي ، داراي 11 ماده حمايتي از 12 ماده است. ( مثلا با امکان انتقال به هر واحد براي زنان مطلقه، تشويق به طلاق مي کند. )
3- اگر گفته ايشان را مبني بر تراز واحدها بپذيريم آيا همين بند در خصوص هيات علمي خود دانشگاه نيز صادق بوده است؟ يا آنکه با وجود عدم کسب نمره براي علوم و تحقيقات با جابجايي ايشان موافقت شده و عملا حق افرادي چون بنده ضايع گرديده است .قابل ذکر است در سال 1394 آن دانشگاه با اجحاف به رتبه هاي بالاي آزمون، تکميل ظرفيت در محل هاي با سطح خوب را فقط منحصر به خودي ها دانست و امثال بنده حتي از تکميل ظرفيت هم محروم شديم .
5- چگونه بنده در مقطع دکتري يک واحد دانشگاهي درس بخوانم که يک نفر کارشناس ارشد در اين رشته به عنوان عضو هيات علمي ندارد؟ و حتي در سالهاي 95 و 96 خود دانشگاه آزاد مجبور به حذف اين رشته-محل از دفترچه آزمون شده است .
6-مصاحبه رياست محترم وقت دانشگاه و معاون وي در ايام ثبت نام سال 1394 مبني بر حل فوري مسئله، و فرصت به داوطلبان براي انتخاب شايسته در تکميل ظرفيت يا جابجايي بنده را بر سر کلاس دانشگاه آزاد نشاند اما اين وعده ها عملياتي نشد .