به گزارش خبرنگار بورس،بانک و بیمه گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان، طرح ادغام بانک ها، از نمونه دستورکارهایی است که با هدف ایجاد ساماندهی مناسب در نظام بانکی کشور، مد نظر بانک مرکزی قرار گرفته است.
در این میان، برخی معتقدند، طرح ادغام نمی تواند ثمره شایان و مؤثری را در برون رفت از چالش های بانکی به همراه داشته باشد و در نقطه مقابل نیز برخی از کارشناسان و صاحب نظران اقتصادی برکارآمدی و مطلوب اثر بودن این طرح، تأکید میکنند.
منصور مهرانگیز، دانش آموخته رشته اقتصاد در گفت و گو با خبرنگار بورس،بانک و بیمه با اشاره به ظهور و بروز معضلات و مشکلات عدیده در نظام بانکی کشور اظهار داشت: رابطه تنگاتنگ میان اقتصاد ایران و بانک ها ایجاب میکند با دقت نظر و دور اندیشی بسیار در جهت رفع، دفع و مهار وکنترل این معضلات چاره اندیشی شود.
وی افزود: از مدت ها پیش، برخی از کارشناسان و صاحب نظران به مشکلات حاکم بر نظام بانکی و ضرورت رفع آن به عنوان آتشی زیر خاکستر تأکید میکردند که بنا به دلایلی آنچنانکه باید به این هشدارها توجه لازم مبذول نشد.
مهرانگیز عنوان کرد: به هر ترتیب،کالبد شکافی و واکاوی گذشته در شرایط موجود از این حیث، مؤثر خواهد بود که از تکرار چنین تجربیات تلخی پیشگیری شود در غیر اینصورت صرفاً با متهم کردن فلان شخص یا فلان مجموعه نمی توان به توفیق شایسته ای در این حوزه خاص و خطیر نائل شد.
دانش آموخته رشته اقتصاد عنوان کرد: انصاف حکم میکند به این واقعیت اشاره شود که معضلات و مشکلات فعلی نظام بانکی کشور، محصول و ثمره یک مقطع خاص و کوتاه مدت نیست و به واقع از سالهای دور گذشته این ساختار به نحوی طراحی شد که خروجی و نتیجه آن نمی توانست بلااشکال و عاری از چالش باشد و البته این نقد وارد است که چرا دولتها در سنوات گذشته برای اصلاح وضعیت موجود ، آنچنانکه باید جدی و قاطعانه ورود نکردند.
وی افزود: به هر ترتیب و فارغ از سِیری که از گذشته تاکنون طی شده، باید به این نکته ظریف توجه شود که طرح ادغام، زمانی می تواند ؤثر واقع شود که به ابعاد و زوایای گوناگون این معضلات بهصورت دقیق، کارشناسی و هوشمندانه نگریسته شود در غیر اینصورت صرفاً با اجرایی شدن ادغام نمی توان گُریزِ سازندهای از این مشکلات داشت.
مهرانگیز عنوان کرد: یکی از اصلی ترین الزامات و پیش نیازهای اجرایی این طرح، به وضعیت و میزان دارایی بانک هایی معطوف میشود که در حال حاضر با چالش دست به گریبان هستند و به عنوان نامزدهای این طرح برای ادغام، مدنظر قرار گرفته اند.
وی افزود: به واقع، زمانی طرح ادغام مُنتَج به نتایج مؤثر و سازنده خواهد شد که مؤسسات پولی و اعتباری ضعیف، آنچنان درگیر آفت و بیماری نشده باشند که بانک های مقصد برای ادغام یا تجمیع را درگیر سازند، در غیر اینصورت معضلات و نارسایی های موجود، بانک مقابل را نیز با چالش مواجه خواهد ساخت.
دانش آموخته رشته اقتصاد گفت: از سوی دیگر، توجه به میزان بدهی بانکهایی که به دلیل وجود مشکل کاندیدای ادغام هستند نیز ضرورتی دیگر به نظر می رسد که باید مورد ارزیابی دقیق قرار گیرد، زیرا در صورت اختلاف معنادار و چربش محسوس و جدی بدهیها بر میزان دارایی، بانک مقابل نیز تهدید خواهد شد و به تدریج میتواند این معضل بعد از ادغام نیز به عنوان زخمی کهنه سرباز کند.
پویا رضوانی، محقق و پژوهشگر اقتصادی از نمونه کارشناسانی است که حامی و مدافع این طرح به شمار می رود و به اعتقاد وی در شرایط فعلی،ادغام بانک ها موثرترین راهکار برای عبور و خروج از مشکلات می باشد. وی در گفت و گو با خبرنگار بورس،بانک و بیمه ، با اشاره به ظهور و بروز برخی از مشکلات در عرصه بانکداری و مدیریت برخی از مؤسسات پولی و اعتباری کشور عنوان کرد: اگرچه برخی از کارشناسان بر این عقیده اند که کارآمدی طرح ادغام تنها به عنوان مُسَکِنی مقطعی قابل توجه خواهد بود و اینچنین گمانه زنی میکنند که بعد از مدتی، مشکلات موجود مجدداً بروز پیدا خواهند کرد، اما باید به این نکته توجه شود که اصل و اساسِ در دستور کار قرار گرفتن این طرح، به ساماندهی بانک ها باز میگردد.
رضوانی گفت: ادعای دستگاه ها و مسئولان ذیربط نیز بر این امر و محور استوار نیست که با اجرایی شدن طرح ادغام، لزوماً تمامی مشکلات فعلی حاکم بر نظام بانکی حل و فصل می شود.
محقق و پژوهشگر اقتصادی عنوان کرد: نارسایی های مرتبط با این حوزه در یک شب و بازه زمانی کوتاه مدت ایجاد نشده که انتظار داشت با یک طرح یا ادغام، بتوان برای همیشه با معضلات و مشکلات موجود خداحافظی نمود.
وی افزود: با عنایت به وجود برخی از نارسایی ها و مشکلات در تعدادی از مؤسسات پولی و اعتباری و با هدف ایجاد نظم و نظامی قویتر در مدیریت این مجموعه ها، طرح ادغام تعریف شده و اجرایی شدن آن میتواند در این عرصه مثمر ثمر واقع شود، اما این به معنای رفع تمامی کاستی ها در نواقص نظام بانکی نبوده و نخواهد بود.
رضوانی عنوان کرد: با اجرایی شدن این طرح، بانک های مقصد که مقرر است با بانک های مشکل دار ادغام شوند، مُتِنَفِع خواهند شد، زیرا به هر ترتیب ، علیرغم ظهور و بروز برخی چالش ها، اصطکاکات و مشکلات، به هر ترتیب بانکها یا مؤسسات مالی مورد نظر، مشتریان و مخاطبانی نیز دارند که با ادغام بانکها، این مشتریان جذب بانکهای ادغام شده جدید می شوند و این امر گردش مالی بانکهای مورد نظر که مقرر است با ادغام، تعدیل کننده مشکلات مؤسسات مالی و اعتباری باشند، را افزایش خواهد داد.
محقق و پژوهشگر اقتصادی در خاتمه یادآور شد: قطعاً با اجرایی شدن طرح ادغام، شاهد همسویی، یکپارچگی و وحدت رویه سازنده تری در بخشهای مورد نظر خواهیم بود و خروجی این دستاورد،حاویِ نتایج مثبت و سازنده ای خواهد بود و با در نظرگرفتن تجربیاتی که پیش از این از طرح ادغام داشته ایم(در خصوص بانک نور و آینده) امیدواری ها در ارتباط با موفقیت های این طرح بیش از پیش تقویت می شود.
انتهای پیام/