به گزارش خبرنگار حوزه دفاعی امنیتی گروه سیاسی باشگاه خبرنگاران جوان؛ ارتش ترکیه در سالهای اخیر تکاپوی زیادی را برای حضور نظامی در منطقه غرب آسیا و شاخ آفریقا داشته است.
در ماههای اخیر دولت ترکیه در سفرهای مختلف به منطقه درخواست تاسیس پایگاه های نظامی متعددی را به کشورهای منطقه غرب آسیا از جمله قطر ارائه کرده بود که نتیجه آن تاسیس یک پایگاه نظامی در "دوحه" بوده است.
اما اخیرا ارتش ترکیه از بزرگترین پایگاه نظامی خود در منطقه غرب آسیا و شاخ آفریقا در موگادیشو پایتخت سومالی رونمایی کرده است. احداث این پایگاه نظامی بنا به گزارش منابع رسانه ای هزینه ای ای معادل 50 میلیون دلار را برای ارتش ترکیه دربرداشته است. پایگاه نظامی ترکیه در موگادیشو بزرگترین پایگاه این کشور در خارج از خاک خود است.
ترکیه از ماه مارس 2015 ساخت این پایگاه نظامی را در زمینی به مساحت 400هکتار آغاز کرد و اخیرا این پایگاه نظامی را تکمیل کرده است.
حسن علی خیری، نخست وزیر سومالی درباره احداث پایگاه نظامی ارتش ترکیه در سومالی، بیان داشت: پایگاه نظامی ترکیه به دولت در بازسازی نیروهای ملی کمک خواهد کرد، نیروهایی که به یک مکان مشخصی تعلق ندارند؛ بلکه نماینده ملت سومالی هستند.
«یوسف جراد عمر احمد» وزیر امور خارجه سومالی در این زمینه می گوید: «این پایگاه از لحاظ بازسازی ارتش ملی سومالی حائز اهمیت ویژه است؛ زیرا این پایگاه نظامی که توسط دوستان ترک تاسیس شده ، برای ارتش سومالی نخستین اردوگاه آموزشی به صورت حرفه ای به شمار می رود. امیدواریم که این پایگاه توانایی نیروهای مسلح سومالی را تقویت به ویژه در آموزش افسران ارتش کشورمان نقش مهمی ایفا کند.»
ژنرال حلوصی آکار رئیس ستاد ارتش ترکیه درباره اهمیت احداث پایگاه نظامی ارتش ترکیه در سومالی و سازو کار آموزش افسران سومالیایی می گوید: افسران ترکیه بیشتر از ده هزار نفر از سربازان سومالی را در این پایگاه آموزش خواهند داد.
خبرگزاری آناتولی درباره احداث پایگاه نظامی ارتش ترکیه در خاک سومالی گزارش داد: بر اساس توافقنامه که در 25 ژانویه 2015 میان ترکیه و سومالی به امضا رسید، این پایگاه برای آموزش نیروهای سومالیایی برای مقابله با گروههای تروریستی در موگادیشو، پایتخت این کشور گشایش خواهد یافت (بیشتر بخوانید).
«امیل تکین» یکی از مقامهای ارشد در وزارت امور خارجه ترکیه درباره احداث این پایگاه نظامی می گوید: «این مرکز آموزش نظامی در سومالی پایگاه مهمی برای آموزش نظامیان کشورهای سراسر قاره آفریقاست. ترکیه قصد دارد تا یک مدرسه نظامی نیز در این کشور آفریقایی بسازد تا به افسران آموزش دهد. ترکیه براساس توافقهای به دست آمده میان دو دولت آنکارا و موگادیشو، قرار است این کشور در طول پنج سال آموزش نظامی و تامین مالی سومالی را بر عهده بگیرد.»
قرار است در مرحله اول حضور نظامی ارتش ترکیه در خاک سومالی، 100 الی 200 نظامی ترکیه در این پایگاه حضور پیدا کنند. اما سوال اینجاست که اهمیت احداث این پایگاه نظامی در منطقه شاخ آفریقا چیست؟
اولین اهمیت استراتژیک این پایگاه نظامی این است که پایگاه نظامی ارتش ترکیه در منطقه ای نزدیک به خلیج عدن قرار دارد و این موضوع تسلط ترکیه را به مناطق راهبردی همچون خلیج عدن و مناطق پیرامون آن افزایش می دهد.
دومین اهمیت این پایگاه نظامی این است که با آموزش نیروهای سومالیایی توسط ارتش ترکیه ، ممکن است که کشورهای بیشتری برای احداث پایگاه نظامی ترکیه در قاره آفریقا داوطلب شوند.
با توجه به اینکه تروریستهای الشباب از سال 2014 در سومالی مستقر هستند ؛ لذا احداث این پایگاه نظامی میتواند روند نبرد با این تروریستها را تسریع ببخشد.
تحلیلگران نظامی معتقدند که پایگاه نظامی ارتش ترکیه در شاخ آفریقا با هدف ایجاد یک فضای رقابتی ترکیه با مصر و عربستان سعودی نیز احداث شده است. حسن هانیزاده کارشناس مسائل غرب آسیا در گفتوگو با خبرنگار حوزه سیاست خارجی گروه سیاسی باشگاه خبرنگاران جوان؛ درباره ایجاد پایگاه نظامی ترکیه در سومالی میگوید: حضور نظامی ترکیه در سومالی با هماهنگی قطر انجام گرفته و احتمال دارد که قطر هزینههای نظامی ترکیه در سومالی را تقبل کرده باشد.
کارشناس مسائل غرب آسیا ادامه داد: ایجاد پایگاه نظامی ترکیه در سومالی برای مهار مصر و عربستان مفید خواهد بود و ترکیه به نیابت از قطر میخواهد مزاحمتهایی برای این دو کشور ایجاد کند. ترکیه جایگاه خودش را در شمال آفریقا از دست داده و حضور نظامی آنها در قطر چندان تاثیر گذار نبوده و لذا ایجاد پایگاه نظامی در سومالی با هماهنگی دوحه (برای حضور پررنگ تر در شاخ آفریقا) بوده است (بیشتر بخوانید).
ترکیه با حضور در مسیر مذاکرات آستانه سوریه و با پررنگ کردن استراتژی امنیتی خود در شاخ آفریقا، به دنبال ایفای نقشی تاثیر گذار در منطقه غرب آسیا و شمال آفریقا است.
گزارش از محمد زرچینی
انتهای پیام/