به گزارش گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان؛ حجتالاسلام والمسلمین علیاکبر رشاد عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی ظهر امروز در مراسم اختتامیه جایزه جهانی علوم انسانی اسلامی که در سالن همایشهای مدرسه علمیه امام کاظم(ع) برگزار شد، با اشاره به اینکه علوم انسانی در بخش قضایای توصیفی از هستها و نیستها گزارش میدهد و در بخش تجویزی نیز به بایدها و نبایدها میپردازد، اظهار داشت: علوم انسانی شایدها و شایدها را نیز مورد بررسی قرار میدهد.
وی با تأکید بر اینکه علوم انسانی به بیان ارزشها برای کنشهای انسانی محدود نیست، افزود: علوم انسانی در حوزههای معرفت و دانش جایگاه مشخصی دارد و عرصههای فلسفه و معرفتشناسی را نیز داوری میکند به همین علت بهعنوان یک نیاز اصلی برای بشر مطرح است.
عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی توسعه مباحث میانرشتهای را یکی از نتایج حرکت به سمت کلینگری دانست و تصریح کرد: این موضوع در مورد علوم طبیعی نیز مطرح بوده اما دامنه گستره علوم انسانی از معرفتشناسی تا مدیریت است به همین علت با مباحث گستردهتری نیز روبرو هستیم.
وی گفت: هر چند طب و فنون نیز جایگاه مهمی و دارند اما علوم انسانی گستره بیشتری داشته و زندگی انسان در دامن علوم انسانی گرفتار شده به همین علت چالش اصلی دین نقطه تماس آن با علوم انسانی است.
رشاد با بیان اینکه قرار گرفتن علوم انسانی روبروی دین بخشی از نقشه تهاجم دشمن در حوزه جنگ نرم است، مطرح کرد: تولید علوم انسانی اسلامی نیازمند تلاش جدی است اما علوم انسانی نیز نباید بهصورت کامل کنار گذاشته شود چرا که در مورد معرفت و علم مخالفتی وجود ندارد.
وی افزود: در شرایط کنونی که علوم انسانی در حیات بشری به جایگاه خود رسیده و علوم انسانی سکولار حیات انسان معاصر و جوامع اسلامی را مهندسی میکند و برخی از آسیبهای متأثر از آن در برخی از عرصهها مشاهده میشود، دانشگاههای ایران میدان حضور فلسفههای غربی شدهاند.
استاد برجسته حوزه از تأثیر علوم انسانی وارداتی بر فکر و زندگی مسلمانان یاد کرد و افزود: فقه و اخلاق اسلامی به حاشیه رفته و نظام نوین آموزشی میداندار شده است به همین علت در این شرایط طلاب متخصص باید تربیتشده و در میدان عمل حضور یابند.
وی با تأکید بر اینکه ضرورت پرداختن به علوم انسانی اسلامی بیشتر از هر زمانی احساس میشود، تصریح کرد: با توجه به اینکه نظریهپردازی دینی نیازمند اجتهاد بوده و هر فرد نمیتواند در حوزه علوم انسانی اسلامی به نظریهپردازی اقدام کند، حوزههای باید در این عرصه پیشتاز باشند.
رشاد با اشاره به اینکه بومیسازی علوم انسانی باید مورد توجه قرار گیرد، عنوان کرد: توصیف و تبیین مبانی علوم انسانی بر اساس حکمت اسلامی باید در دستور کار قرار گیرد اما اکنون جای علوم انسانی در حوزه خالی است در حالیکه منطق تولید علوم انسانی باید بر اساس معارف اسلامی تغییر کند.
منبع: تسنیم
انتهای پیام/ی