به گزارش خبرنگار حوزه محیط زیست گروه اجتماعی باشگاه خبرنگاران جوان؛ هفته گذشته بود که خبری از سازمان محیط زیست به بیرون درز کرد. خبری مبنی بر حذف بودجه مقابله با ریزگردها در مجلس.
کریم شافعی، معاون توسعه مدیریت، حقوقی و امور مجلس سازمان حفاظت محیط زیست در گفتگویی که انجام داد خبر حذف بودجه مقابله با گرد و غبار خوزستان در سال ۹۷ را در مجلس داد.
وی با اشاره به پیشنهاد سازمان محیط زیست برای پیشبینی بودجه گرد و غبار در سال ۹۷ تصریح کرد: در لایحه بودجه پیشنهادی به مجلس شورای اسلامی ۱۵۰ میلیون دلار برای مقابله با گرد و غبار جنوب کشور از جمله خوزستان در نظر گرفته شده بود که متاسفانه توسط کمیسیون تلفیق مجلس شورای اسلامی حذف شد.
این خبر به سرعت در رسانه ها بازنشر داده شد و نوک پیکان انتقادات را به سمت مجلس نشانه رفت. اما آیا حقیقتا مجلس به دنبال حذف بودجه مقابله با ریزگردها و گرد و غبار خوزستان بوده است؟
تنها چند روز بعد خبری آمد که رهبر انقلاب با برداشت 150 میلیون دلار از صندوق ذخیره ارزی برای مقابله با پدیده گرد و غبار موافقت کردند. در این خبر آمده بود: «با اذن مقام معظم رهبری 150 میلیون دلار از محل صندوق توسعه ملی برای مقابله با ریزگردها اختصاص می یابد.»
در همین زمینه نماینده مردم اهواز در مجلس گفت: رهبر معظم انقلاب اشراف کاملی به وضعیت استان خوزستان دارند؛ تقاضا های مجمع نمایندگان استان و صدای ملت شریف ایران و خوزستان همواره به گوش ایشان رسیده است؛ رهبر انقلاب در جزییات امور استان خوزستان قرار دارند و معمولاً برداشت از صندوق نیز با اجازه ایشان انجام می گیرد که در این رابطه نیز موافقت اعلام شد.
نماینده مردم اهواز در مجلس شورای اسلامی با اشاره به معضل ریزگرد ها در خوزستان تصریح کرد: بحث جلوگیری از افزایش این پدیده و حل اثرات به وجود آمده فعلی آن، از جمله اولویت های حل مسئله ریزگرد ها است. با این مبلغ ۱۵۰ میلیون دلاری باید ۳۵۰ هزار هکتار مورد توجه قرار گیرد و برنامه هایی از جمله کشیدن کانال، درخت کاری، مالچ پاشی و ... انجام شود.
اما در حالیکه در نهایت مشخص گردید بودجه مقابله با ریزگردها حذف نشده است و تنها برای اختصاص آن نیاز به اذن رهبر انقلاب بوده است، چرا سازمان محیط زیست به خبرسازی در این ارتباط پرداخت؟
در این زمینه اسماعیل کهرم، استاد دانشگاه و کارشناس محیط زیست سخنان جالبی به زبان آورده است. او همان زمان که بحث حذف بودجه در میان بود به صراحت اعلام کرد وقتی محیط زیست با بودجه سال گذشته کاری نکرده، طبیعی است که مجلس بودجه 97 را حذف کند.
وی گفت: به نظر من حذف بودجه توسط مجلس کاری منطقی بود چراکه چنین بودجه ای بر سال گذشته هم اختصاص یافته بود ولی تحقق نیافت. در تمام دستگاه های دولتی اگر نهادی نتواند از بودجه خود استفاده کند، به خزانه باز می گردد و طبیعی است که مجلس بخواهد برای سال های بعد، آن را قطع کند و این اتفاق در مورد بودجه ریزگردهای خوزستان در گذشته هم رخ داده بود و دولت برنامه ای برای این کار نداشت. نمی توان از بودجه نهادهای دیگر کم کرد و به نهادی اختصاص داد که قادر به استفاده از آن نیست.
کهرم راه حل مشکل ریزگردهای خوزستان را درختکاری دانست و گفت: اگر دولت قصد داشت کاری برای این ریزگردها بکند باید درختکاری را در خوزستان با کاشت نهال آغاز می کرد.هر هکتار جنگل 7.5 تن ریزگرد را خنثی می کند و اگر در اطراف اهواز درختکاری هر سال 7 یا 8 هزار هکتار درختکاری شود در 5 سال آینده 40 هزار هکتار جنگل خواهیم داشت.
مهرداد بائوج لاهوتی، نماینده مردم لنگرود در مجلس نیز همان زمان گفت: توجه داشته باشید که رقمی معادل ۵/۸ دهم میلیارد دلار در بودجه بود که باید از صندوق توسعه ملی برداشت میشد. بر اساس سیاستهای ابلاغی رهبری، مجلس اجازه برداشت از صندوق توسعه ملی را ندارد. صندوق توسعه ملی فقط میتواند در سال دوبار آنهم بهصورت ارزی، تسهیلات پرداخت کند. دولت در همین خصوص پیشنهاد کرد که بهجای ۳۲ درصد، امسال ۲۰ درصد به صندوق توسعه ملی واریز شود و آن ۱۲درصد باقی مانده را که همان ۵/۸ دهم میلیارد دلار میشود را به بخشهای مورد نیاز انتقال دهد که ۱۵۰ میلیون دلار برای مقابله با ریزگردهای خوزستان هم جزئی از همین ۱۲ درصد است.
عضو کمیسیون تلفیق با بیان اینکه رهبری باید اجازه برداشت از صندوق توسعه ملی را بدهد، تصریح کرد: تا زمانی که اجازه برداشت داده نشود، این موضوع مکلف به حذف است. اما ما نمایندگان در میان خودمان یک رأی استمزاجی داریم و طی آن صحبت کردیم و برای تأمین این مبلغ، به گزینه دولت که پرداخت ۲۰ درصد از ۳۲ درصد به صندوق توسعه ملی بود، رأی دادیم. لذا ما همچنان منتظر اجازه هستیم و تا این اذن صورت نگیرد، نمیتوانیم آن را در بودجه قرار دهیم.
با توجه به این صحبت ها مشخص می شود که مجلس از ابتدا نیز قصد حذف بودجه مقابله با ریزگردها را نداشته است و این سازمان محیط زیست بوده که مطابق گفته های کهرم به علت استفاده نکردن از بودجه سال 96، ترس حذف بودجه 97 را داشته است.
انتهای پیام/