به گزارش خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از شیراز؛ با شروع سال نو و شکوفایی طبیعت، بسیار به جاست که یک بازنگری در الگوی غذایی، عادات و رفتارهای تغذیهای خود انجام دهیم و فصلی نو شکوفا را در تغذیه خود آغاز کنیم.
از آنجایی که در عید نوروز ایرانیان مطابق با فرهنگ و سنت خود عمل میکنند تغییرات گسترده و مهمی در وضعیت تغذیه آنها پیش میآید که این تغییرات میتواند بر سلامتی انسان اثر گذار باشد.
رضیه شناور مدیرگروه بهبود تغذیه معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی شیراز در گفتگو با خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از شیراز؛ گفت: در مهمانیهای ایام نوروز مصرف انواع شیرینی، شکلات، گز، آجیل و خشکبار افزاش پیدا میکند تمامی این مواد دارای قند و چربی بالایی هستند به همین دلیل جزء مواد پرکالری بوده و افراط در مصرف آنها موجب افزایش وزن و چاقی میشود و بهتر است برای جلوگیری از مصرف شیرینی جات و شکلاتهای پر کالری، در هنگام خرید انواع ساده، سایز کوچک و رژیمی آن را انتخاب کنیم.
وی با بیان اینکه میوهها دارای ویتامینهای مختلف، املاح معدنی و ترکیبی به نام آنتی اکسیدان هستند، ادامه داد: در مهمانیهای ایام نوروز، میوه بیشتری جایگزین مصرف شیرینی و شکلاتها شود، میزان مصرف میوه هم باید بر اساس نیاز روزانه یعنی ۲ تا ۴ واحد در روز باشد تا منجر به چاقی و اضافه وزن نشود.
شناور گفت: به دلیل اینکه انواع مغزها و تخمه ها، دارای مقادیر زیادی چربی هستند، در مصرف آجیل و خشکبار هم، نباید زیاده روی کنیم، هر ۱۰۰ گرم آنها دارای ۵۰۰ تا ۶۰۰ کالری انرژی است، بنابراین تصمیم صحیح آن است، که در ایام نوروز از مقادیر کمی از آجیل، آن هم به صورت بدون نمک و یا کم نمک استفاده شود، تا مانع چاقی، اضافه وزن و پرفشاری خون شود.
وی اظهار داشت: پیشنهاد مناسب آن است که برای صرف چای هم به جای قند و شکلات، از کشمش، توت خشک و یا خرما استفاده شود.
این کارشناس تغذیه با بیان اینکه در تعطیلات نوزوز تحرک و فعالیت جسمی افراد کاهش مییابد و سبب میشود بسیاری از اشخاص بعد از ایام نوروز افزایش وزن پیدا کنند و یا افراد در سنین بالاتر مبتلا به افزایش فشار قند یا چربیهای خون شوند لذا توصیه میشود: در صورت امکان ورزش و نرمش خصوصا در صبح و زمانی که شکم خالی است انجام شود، در این ایام مصرف میوه سبزی و سالاد از اهمیت بالایی برخورد دار است، زیرا میوه و سبزی به کاهش قند و چربی خون که به دنبال مصرف شیرینی و آجیل ایحاد شده باشد کمک میکند، همچنین میوه و سبزی موجب کاهش کلسترول و سایر چربیهای نامطلوب خون و تنظیم تعادل فشار خون شده و به حفظ سلامت قلب و عروق کمک میکند.
شناور بیان کرد: در ایام نوروز و تعطیلات سال نو به علت صرف غذا در رستوران یا دعوت به مهمانیهای ناهار یا شام الگوی غذایی افراد تغییر میکند؛ غذاهایی که در مهمانیها و یا رستورانها تهیه میشود معمولا سرخ کرده، چربتر و پر نمکتر از غذاهای معمول خانگی هستند و اثر منفی زیادی روی سلامت انسان میگذارد، لذا افراد باید حجم کمتری از این نوع غذاها را میل کنند.
وی افزود: در ایام عید در بیشتر افراد پرخوری و یا بی نظمی در غذا خوردن مشاهده میشود پس از نوروز موجب بعضی از افراد به ویژه کودکان، نوجوانان و سالمندان و افرادی که دستگاه وارش ضعیفی دارند دچار اختلالات و ناراحتیهای گوارشی شوند؛ که عوارض آن تا مدتها موجب آزار و رنجش آنها میشود.
مدیرگروه بهبود تغذیه معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی شیراز تصریح کرد: در کنار غذا، از نوشیدنیهای سالم مانند آب، دوغ کم نمک و بدون گاز استفاده کنیم و مصرف نوشابه را به کمترین مقدار برسانیم، همچنین یک راه حل موثر برای حفظ وزن و پیشگیری از اضافه وزن در این ایام، این است که وزن خود را هفتهای یک بار با ترازو اندازه گرفته و در صورت تغییر در وزن، با توجه بیشتری نسبت به میزان و نحوه مصرف مواد غذایی، وزن خود را به حالت قبل بازگردانده و نسبت به حفظ آن تلاش بیشتری کنیم.
انتهای پیام/ر