برنامه گفتوگوی ویژه خبری امشب با موضوع برجام و ادامه بدعهدیها برگزار شد.
به گزارش خبرنگار گروه سیاسی باشگاه خبرنگاران جوان؛ برجام و ادامه بدعهدیها موضوع گفتوگوی ویژه خبری امشب 26 اسفند ماه بود که با حضور ابراهیم متقی استاد دانشگاه تهران و دیاکو حسینی پژوهشگر برگزار شد.
ابراهیم متقی استاد روابط بین الملل دانشگاه تهران با اشاره به اینکه الگوی رفتاری آمریکا، الگوی سیاست قدرت است که خودش را فراتر از حقوق بینالملل و نهادهای بینالمللی میداند، گفت: اگر کره شمالی امروز موشک هایش را نداشت، هیچگاه ترامپ برای مذاکره با آنها گدایی نمیکرد، کرهشمالی نتوانست توازن ایجاد کند، اما توانست قدرت بازدارندگی خود را حفظ کند.
وی با بیان اینکه توافقنامه برجام منافع لازم را برای ایران در برابر تعهداتش ایجاد نکرده است، اظهار کرد: الگوی رفتاری آمریکا تبعیضآمیز است، واضح است که نقض عهد از جانب آمریکا صورت گرفته است.
متقی با بیان اینکه قطعنامه ۲۲۳۱ مربوط به فصل ۷ منشور سازمان ملل است که اعضای شورای امنیت آن را تنظیم و تصویب کردند، لذا این قطعنامه وجه مکمل برجام است، خاطرنشان کرد: آمریکا قدرت بزرگ جهانی است و خودش را مرجع قانون میداند، ایالات متحده آمریکا میگوید برجام را نقض میکنم و خوب کاری میکنم.
استاد روابط بین الملل دانشگاه تهران با اشاره به اینکه نگاه آمریکا مبتنی بر قدرت است گفت: سند امنیت ملی که دونالد ترامپ در دسامبر ۲۰۱۷ تصویر کرده است را نمیتوان نادیده گرفت. برنامه جامع اقدام مشترک، یک توافقنامه است به طوری که مکانیزم مشخصی را برای بررسی دارد. برجام اشکالات مختلفی دارد، طوری که کمیسیون مشترک برگزار میشود و هر یک از کشورها در رابطه با نقض برجام گزارشهای را ارائه میدهند.
متقی با اشاره به اینکه آمریکا باید متعهد به برجام باشد گفت: این موضوع در حالی است که باید در سیاست بین الملل وجود ندارد، برجام یک توافقنامه است، لذا اگر قرارداد بود مجلس سنای آمریکا باید آن را تصویب میکرد.
وی با اشاره به اینکه نگاه اروپا به برجام بر این مسئله است که این توافقنامه خوب یا بد باید اجرا شود، گفت: این در حالی است که نگاه آمریکا مرحلهای است و در مرحله اول قابلیتهای ما را میگیرد و در ازای آن تحریم میکند.
این کارشناس روابط بین الملل دانشگاه تهران با اشاره به اینکه آمریکا تحریم را ابزار دیپلماسی اجباری میداند تا دستاوردهای دیپلماتیک و سیاسی را از طریق آن بتواند کسب کند افزود: نگاه ترامپ و پمپئو در رابطه با برجام بر این است که آنها توانستند به نتایج اولیه خود دست یابند.
وی افزود: اگر ما دستاوردی داشتیم هیچ گاه کارگزاران وزارت امور خارجه در این وضعیت قرار نمیگرفتند که صراحتا بگویند که برجام منجر به تهدیدها علیه ما شده است.
متقی ادامه داد: اروپا تلاش میکند تا آمریکا در برجام باقی بماند، لذا آنها برای این تلاش خود از ساز و کارهایی استفاده میکنند تا ایران را در معرض محدودیتهای بیشتر در حوزه موشکی و منطقهای قرار دهند. اروپا الگوی پیروی از آمریکا را برای ادامه محدودیتها علیه ایران در حوزه مشترکی و منطقهای پیگیری خواهند کرد و در این شرایط چارهای جز معادله قدرت نخواهیم داشت.
دیاکو حسینی پژوهشگر علوم سیاسی در بخش دیگری از این برنامه با اشاره به اینکه کشورهای اروپای به اندازه ما از نحوه رفتار ترامپ ناراضی هستند و این نحوه رفتار ترامپ را ناقض رفتارهای دیپلماتیک میدانند، گفت: ایالات متحده آمریکا فارغ از هر رئیس جمهوری باید به تعهدات خود به صورت کامل پایبند باشد.
وی با بیان اینکه برنامه جامع اقدام مشترک دارای ارزش حقوقی مستقل از قطعنامه ۲۲۳۱ است، اظهار کرد: در صورتی که آمریکا از برجام خارج شود اعتبار بینالمللی خود را به صورت کامل از دست میدهد.
حسینی با اشاره به اینکه خروج آمریکا از برجام امروزه باعث نگرانی ما نیست ادامه داد: از نگاه ترامپ این توافق به صورت یک جانبه به نفع ایران است، موقعیت ژئوپولتیک ما به واسطه برجام ارتقا یافته است، لذا ایران کاملاً به تعهدات خود در تمام این مدت پایبند بوده است.
این پژوهشگر علوم سیاسی با اشاره به اینکه یک همراهی حداقل ظاهری بین ایالت متحده آمریکا و اروپا در مورد آینده برجام و تحریمهای تازه شکل گرفته است افزود: اروپاییها از نحوه رفتار ترامپ راضی نیستند و در ظاهر ماجرا اروپا تلاش میکند در ازای امتیازاتی آمریکا را وادار به ماندن در برجام کند.
وی با اشاره به اقدامات اروپا در دلجویی از برجام گفت: گرایش بسیار قوی در آمریکا وجود دارد که تصور میکنند با برجام کلاه بر سر آمریکا رفته است، عدهای میخواهند در آمریکا از برجام خارج شود، لذا ما نگرانی از این بابت نداریم، زیرا میتوانیم تمامی آنچه را که داده ایم برگردانیم.
حسینی با اشاره به اینکه ترامپ از روز اول در کمپین انتخاباتیش اعلام کرد که برجام توافق بدی است اضافه کرد: ترامپ میگوید که برجام برنامه هستهای ایران را نابود نکرده است.
حسینی با اشاره به اینکه آمریکا از دید ترامپ تصور میکند که میتواند ایده سوخته و نخ نمای تغییر رژیم را در این مقطع پیاده کند گفت: دولت باید پشت سر سپاه و سپاه باید پشت سر دولت بایستد.
حسن بهشتی پور کارشناس مسائل بین الملل در ادامه برنامه طی گفتوگوی زنده تلفنی با اشاره به اینکه یک رئیس جمهور نمیتواند توافقی که ذیل قطعنامه شورای امنیت است را نادیده بگیرد افزود: مطالبات ایران قابل پیگیری است و دولت ایالات متحده به دلیل انجام ندادن تعهدات خود باید پاسخگو باشد.
وی با اشاره به اینکه قطعنامه ۲۲۳۱ را ایالت متحده پذیرفته است افزود: برجام ذیل قطعنامه ۲۲۳۱ قرار دارد لذا نمیتوان از کلمه مکمل استفاده کرد، در خصوص برجام ۹۰۰ مورد تحریم لغو شده است.
انتهای پیام/