به گزارش خبرنگار حوزه اخبار داغ گروه فضای مجازی باشگاه خبرنگاران جوان؛ یزد اولین شهر خشتی و دومین شهر تاریخی دنیا محسوب میشود که با داشتن جاذبه های زیبا و کم نظیر، همه ساله گردشگران و مسافران زیادی را به سوی خود جلب می کند. یزد اولین شهر ایران است که در یونسکو به ثبت جهانی رسیدهاست و این یک افتخار برای ایرانیان است. «شهر بادگیرها»، «دارالعباده»، «دارالعلم و دارالعمل»، «حسینیه ایران»، «شهر دوچرخه ها»، «شهر شیرینی» ، «شهر قنات و قنوت و قناعت» و «شهر آتش و آفتاب» القابی است که این استان در طول تاریخ به دست آورده است. ولی به طور کل می توان گفت یزد شهر «ترین» های ایران است.
مجموعه امیرچخماق
این مجموعه شامل بازار، تکیه، خانقاه، آب انبار و مسجد است و زیبایی و هیبتش هر بیننده ای را تحت تاثیر قرار میدهد. امیر جلال الدین چقماق شامی در دوره تیموریان این مجموعه را بنا نهاد. مسجد امیر چخماق که به نام مسجد جامع نو و یا مسجد دهوک نیز شناخته می شود که قدیمی ترین بنای این میدان است. بازار حاجی قنبر در شرق میدان امیرچخماق قرار دارد و از بناهای ساخته شده توسط نظامالدین حاجی قنبر جهانشاهی است. تکیه امیرچخماق، نخل تاریخی امیرچخماق، آب انبارها و مجموعه سهل بن علی نیز از دیدنی ترین جلوه های این میدان است.
آتشکده بهرام
این آتشکده یکی از مهم ترین بناهای زرتشتیان در ایران است. ساختمان آتشکده با معماری زیبایی برگرفته از هنر معماری هخامنشیان در مرکز حیاطی بزرگ و سرسبز و بر بلندی قرار گرفته و برپیشانی عمارت نقش «فروهر» جلوه گر است. آتش درون این آتشکده بیش از ۱۵۰۰ سال است که روشن مانده است. آتشکده بهرام یا ورهرام در خیابان آیت الله کاشانی قرار دارد.
باغ دولت آباد
محمد تقی خان مشهور به خان بزرگ که سر سلسله خان های یزد در زمان زندیه بود ابتدا قناتی با نام دولت آباد بوجود آورد پس از آن، عمارت «باغ دولت آباد» را در امتداد آن احداث کرد. این ساختمان، محل اقامت این حاکم مقتدر نیز بوده است. . چشمگیر ترین ویژگی این بنا بادگیر 33.8 متری آن است که بلندترین بادگیر جهان محسوب می شود در شمار زیباترین بادگیرهای دوره زندیه و قاجاریه با قدمتی 270 ساله قرار دارد که با تولید هوای خنک از مهمانان باغ استقبال میکند. این باغ در بلوار دولت آباد و خیابان رجایی یزد قرار دارد.
مدرسه ضیائیه یا زندان اسکندر یزد
این مدرسه در سال ۶۳۱ هجری قمری توسط ضیاءالدین حسین رضی با معماری آذری بنیان نهاده شد. این بنا چندان شباهتی به زندان ندارد اما بنا به روایت های محلی این نام در نتیجه ی آمدن گروهی از تبعیدیان اسکندر مقدونی به یزد به وجود آمده است. برای بازدید از این مدرسه همه روزه به جز ایام سوگواری و تعطیل رسمی باید راهی محله تاریخی فهادان، کوچه رختشویخانه، کوچه حمام نو شوید. ساعت بازدید 8 تا 19 و هزینه بازدید ۲۵۰۰ تومان است. در کنار بازدید از این مدرسه می توانید از خانه لاری ها، مقبره دوازده امام، حمام ابوالمعالی و مسجد جامع کبیر یزد نیز دیدن کنید چرا که فاصله کمی باهم دارند.
خانه لاری ها (موزه ی اسناد و مدارک)
این خانه از حیث درها، پنجرهها، ارسیها و اتاق های آئینه کاری و نقاشی شدهاش یکی از زیباترین خانههای اعیانی قرن سیزدهم محسوب میشود. تاریخ بنای این خانه تاریخی متعلق به دوره قاجار است و در محله خهادان شهرستان یزد قرار دارد. مالک آن یکی از تجار برجستهی لاری در شهر یزد به نام حاج محمد ابراهیم لاری و بنیان گذارش حاج غلامحسین ملازینل بوده است و امروزه موزه ی اسناد و مدارک است.
زیارتگاه چک چک اردکان
دلیل نامگذاری این مکان به سبب چکیدن قطرات آب از سقف و دیواره ها است که به این زیارتگاه، چک چک می گویند. موقعیت مکانی این زیارتگاه و وجود درختان سرسبز و چشمه آب در میان سرزمینی کویری یکی از معجزه های خلقت را به تصویر می کشد. مشخص نبودن ریشه ی پیدایش آن یکی از دلایلی است که این مکان را به یک مکان مرموز تبدیل کرده است که روایات مختلفی درباره ی آن وجود دارد. مراسم گوناگون زرتشتیان مانند نیایش همگانی، گهنبار خوانی، سدره پوشی، نذورات، نامزدی و ... نیز در همین زیارتگاه برگزار می شود. این زیارتگاه در ۴۳ کیلومتری شرق اردکان، در میان کوه های انجیر قرار دارد.
مسن ترین درخت جهان
این درخت با 25 متر ارتفاع مسن ترین موجود زنده جهان است، البته می گویند در کشور سوئد هم درختی وجود دارد که از سرو کهنسال شهرستان ابرکوه قدیمی تر است اما اکنون از درخت پیر سوئد تنها ریشه های آن باقی مانده در حالی سرو ابرکوه زنده و سبز است و آرام آرام زندگی می کند.
خانه کلاهدوزها(موزه آب)
یکی از قشنگ ترین خانههای یزد، خانه کلاهدوزهاست که در ابتدای خیابان قیام قرار دارد. موزه آب موجود در این خانه برای شناخت لوازم حفر قنوات، ابزار و ادوات اندازه گیری حجم آب، وسایل تامین روشنایی در قنات، ظروف نگهداری و حمل آب جای مناسبی است.
ره آورد و غذاهای محلی
ترمه بافی، زری بافی، مخمل، شمد، چادرشب، زيلوبافی، دارایی بافی و سفال و سرامیک از صنایع دستی این استان به شمار می روند. همچنین باقلوا (لوز پسته، لوز بادامی یا بیدمشک، لوز نارگیلی، لوز مخلوط دورنگ، لوز ترحیمی)، کیک یزدی، کیک تختهای، حاجی بادام، نان برنجی، نان پنجرهای، قطاب، پشمک، سوهان آردی و حلوا ارده از شیرینی های خوشمزه و قیمه نخود، کوفته لپه، کوفته برنجی، کوفته نخودچی، کوفته نخودچی، خورشت بِه آلو، قلیه کدو تنبل، قلیه سیب زمینی، تاس کباب یزدی، آبگوشت گوجه و بادمجان، فِلّه، کشک خیار و کله گیپا از غذاهای محلی این دیار به حساب می آیند.
پیشنهاد
در صورت اقامت بیشتر در این استان پیشنهاد می کنیم حتما از منارجنبان خرانق، نارین قلعه میبد، کاروانسرای شاه عباسی میبد، آب انبار شش بادگیر، مسجد ریگ که به زیر خاک رفته بود و الان به روی خاک آمده، رباط ساغند، خانه آیت الله خاتمی و خانه وحشی بافقی همچنین از مناطق خوش آب وهوای استان مهریز، تفت، ده بالا، طزرجان و غربالبیز دیدن کنید.
دانلود مسیرهای عمومی گردشگری استان یزد