به گزارش خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از شیراز؛ آرش بهرامی کارشناس ارشد صنایع غذایی دانشکده تغذیه و علوم غذایی شیراز، گفت: منشا اصلی آمینهای حلقوی در رژیم های غذایی، محصولات گوشتی پخته شده از جمله گوشت گاو، بره، مرغ و ماهی است؛ هر چند که میزان کمتری از آن در غذاهای فرآوری شده طعم دار مانند بعضی از سسها نیز یافت شده است.
وی ادامه داد: تاکنون بیشترین میزان آمینهای حلقوی در رژیم های غذایی، در گوشت های کبابی، برشته، باربیکیو شده و یا سرخ شده یافت شده است و به نظر میرسد سهم سایر مواد غذایی در این بین، از اهمیت کمتری برخوردار است.
بهرامی اضافه کرد: سرطانزایی این ترکیبات در انسان تایید نشده است، اما دادههای حاصل از آزمایش های حیوانی بیان میکند که این احتمال وجود دارد.
این کارشناس ارشد صنایع غذایی، یادآور شد: برخی از متخصصان بر این باورند که سطوح بالای این نوع آمین ها در رژیم های غذایی که دارای مقادیر بالای گوشت های کبابی و سرخ شده هستند، ممکن است سهم مهمی در ارتباط با نرخ بالای سرطان روده داشته باشد؛ با این حال، چنین ارتباطی هنوز ثابت نشده است و این گمان وجود دارد که عوامل دیگری نیز در آن، موثر باشند.
او افزود: بهطور معمول غلظتهای قابلتوجه آمینهای حلقوی، تنها در گوشتهای کبابی و سرخ شدهای که در طی فرآیند پخت، تحت حرارت مستقیم و دمای بیش از ۲۰۰ درجه سانتیگراد قرار میگیرند، تولید میشود.
بهرامی از جمله عوامل موثر بر میزان این نوع آمینها در طی فرایند پخت را دما و زمان پخت، اسیدیته و نوع و غلظت ترکیبات پیشساز موجود، بیان و تاکید کرد: به طور کلی دمای بالا در طی فرآیند پخت و زمان طولانی پخت، سبب تولید میزان بالایی از آمینهای حلقوی میشود، اما مشخص شده است که قرار دادن گوشت در آب نمک و سرکه پیش از پخت، تشکیل این نوع آمینها را کاهش میدهد.
او برای کاهش آمینهای حلقوی در گوشت پخته شده، راهکارهایی شامل پختن گوشت قرمز و سفید در دماهای کمتر از ۲۰۰ درجه سانتیگراد و اجتناب از طولانی شدن زمان پخت، استفاده از روشهای پخت غیرمستقیم مانند جوشاندن آهسته، آبپز کردن و بخارپز کردن در مقایسه با سرخ کردن یا کباب کردن، چرخاندن منظم گوشت در طی فرآیند کباب کردن، پخت مختصر گوشت در مایکروویو و آبگیری از آن پیش از پخت معمولی و پرهیز از مصرف عصارههای حاصل از پخت گوشت در دمای بالا برای تهیه انواع سس را توصیه کرد.
کارشناس ارشد صنایع غذایی دانشکده تغذیه و علوم غذایی یادآور شد: تاکنون هیچگونه مقررات یا دستورالعملی در مورد محدودیت مواجهه با آمین های حلقوی در رژیم غذایی اتحادیه اروپا، شمال آمریکا یا سایر نقاط جهان، منتشر نشده است.
انتهای پیام/ر