به گزارش خبرنگار حوزه حقوقی- قضایی گروه اجتماعی باشگاه خبرنگاران جوان؛ برنامه تلویزیونی «مناظره» با موضوع ساماندهی طرح جامع وکالت با حضور مخالفان و موافقان این طرح ظهر امروز از شبکه اول سیما پخش شد.
در این برنامه محمد دهقان نماینده مجلس شورای اسلامی و حسین قربانزاده حقوقدان به عنوان موافقان طرح و سعید باقری عضو هیات مدیره کانون وکلای دادگستری و سهیل طاهری استاد دانشگاه به عنوان مخالفان طرح در برنامه شرکت کردند.
سهیل طاهری استاد دانشگاه در این برنامه در مخالفت با طرح ساماندهی قانون جامع وکالت گفت: در این طرح گفته میشود که در کشور ۶۳ هزار وکیل وجود دارد که صحیح نیست، بلکه بیش از ۹۰ هزار وکیل در کشور وجود دارد.
وی ادامه داد: نکته بعدی که در مقدمه طرح آمده، این است که آزمون تستی که در حال حاضر برای جذب وکیل برگزار میشود آزمون مناسبی برای جذب وکیل نیست. در این شرایط در این طرح آزمون اختیاری هم که به صورت تشریحی برگزار میشود را هم به صورت تستی برگزار کرده اند که با هم متضاد است. اگر از دلایل توجیه تغییر طرح جامع وکالت آزمون تستی غلط است، پس چرا آزمون اختیاری را هم در این طرح تستی کرده اند.
طاهری گفت: دوره کارآموزی در کانونهای وکلا برگزار و صلاحیت علمی وکلا تعیین و بعد به آنها پروانه وکالت داده میشود که به آن ایراد شکلی گرفته اند؛ در حالی که بعدا آزمون را به صورت تستی برگزار کرده اند.
این استاد دانشگاه گفت: ایراد دیگری که موافقان طرح تغییر قانون جامع وکالت میگیرند، تقسیم بندی وکلا به وکیل پایه یک و کارآموز است که این نیز صحیح نیست. مردم زمانی که برای خود وکیل تعیین میکنند باید بدانند که این فرد ویل پایه یک است و یا یک کارآموز که هنوز پرونده وکالت ندارد. باید این موضوع در کارتها و معرفی نامههای وکلا تعیین شود.
طاهری افزود: ایراد شکلی دیگر این طرح به استقلال کانونهای وکلا است. در مقدمه این طرح آمده است که این طرح برای حفظ استقلال کانونهای وکلا تدوین شده است، اما در ذیل این طرح آمده است که آزمون وکالت را باید یک هیات علمی خارج از کانونهای وکلا برگزار کند که با استقلال کانونهای وکلا مغایر است.
وی گفت: استقلال کانون وکلا از ویژگیهای آن است و ما در دنیا میگوییم که کانون وکلای ما مستقل است، حال بیایم طرح بینوسیم که ورودی کانون وکلا را یک منبع دیگری تعیین کند.
در ادامه برنامه، محمد دهقان نماینده مجلس در موافقت با ساماندهی طرح جامع وکالت گفت: باید وضعیت کنونی اصلاح و به نفع مردم شود.
وی افزود: بخش زیادی از مردم حاضر نیستند نزد وکیل بروند و مردم دسترسی کامل به وکلا ندارند. وکلا هنوز به سمت شفافیت نرفته اند. یعنی اینکه یک وکیل چه تعداد پرونده داشته است و چقدر موفق بوده، شفاف و مشخص نیست. امروز وکلا برای جذب موکل به دنبال ساختمان شیک هستند و هیچ سابقهای از آنها را نمیتوان پیدا کرد.
دهقان ادامه داد: باید دسترسی به وکیل آسان باشد. ما نباید در پذیرش وکلا به دنبال سهمیه و عدد باشیم، بلکه باید به دنبال صلاحیت علمی افراد باشیم.
این نماینده مجلس گفت:اینکه هر ساله ۲ هزار نفر جذب کانونهای وکلا میشوند بر چه مبنایی است؟ در آزمون وکالت هر ساله ۱۰ هزار نفر شرکت میکنند که فقط ۲ هزار نفر جذب میشود و ما به ۸ هزار نفر دیگر ظلم میکنیم. ما باید براساس صلاحیت علمی افراد آنها را جذب کنیم. این تعیین عدد در جذب وکلا در کشورهای دیگر وجود ندارد.
دهقان افزود: باید این وضعیت اصلاح شود و نظر وکلا نیز گرفته شود، اما برخی مقاومت میکنند که هیچ تغییری صورت نگیرد.
وی گفت: افرادی سالها پشت کنکور مانده اند و حتی مدرک دکترا دارند، اما در آزمون وکالت قبول نمیشوند، چون آزمون وکالت تستی است و مهارت تست زنی ندارند. این افراد صلاحیت علمی دارند، اما مهارت تست زنی ندارند و نباید به این افراد بی سواد بگوییم. برخی دانشگاهها فقط روی مهارتهای تست زنی کار میکنند.
در ادامه برنامه سعید باقری وکیل پایه یک دادگستری بیان کرد: دو نهاد برای جذب وکیل آزمون برگزار میکنند.
وی خطاب به دهقان نماینده مجلس گفت: شما نماینده مردم نیستید؛ شما نماینده یک کمپین هستید و با تمام تلاشها، این کمپین ۳۰ هزار نفر عضو دارد که خیلی از آنها فیک هستند.
باقری ادامه داد: طرح جامع وکالت که بیش از چند سال تمام وکلا و هیات دولت هزاران ساعت روی آن کار کردند در کمیسیون قضایی مجلس رد شد.
وی افزود: این که گفته میشود مردم حاضر نیستند به وکلا مراجعه کنند درست نیست.
باقری گفت: ما نماینده مردم هستیم و اظهارات ما عواقب دارد و باید به مردم راست بگوییم. چه کسی میگوید مردم حاضر نیستند به وکلا مراجعه کنند. در تهران ۱۱ نقطه وجود دارد که صدها وکیل به مردم مشاوره و معاضدت قضایی رایگان میدهند و این را قانون اساسی برعهده وکلا قرار داده است. ما سالانه ۳ هزار وکیل تسخیری برای معاضدت قضایی رایگان به مردم معرفی میکنیم.
این وکیل دادگستری تصریح کرد: این که گفته میشود دسترسی به وکیل وجود ندارد هم صحیح نیست. امروز شغل وکالت فوق اشباع شده است و خیلی از افراد جامعه وکالت با بیکاری مواجه هستند.
وی گفت: بیش از ۱۹ هزار نفر در کانون دادگستری مرکز عضو هستند که حدود یک چهارم وکلا پروانه وکالت خود را تمدید نکرده اند، چون توانایی پرداخت حق عضویت خود را ندارند. چرا ما از وکلا یک چهره قدرتمند و جاه طلب که صرفا به دنبال پول هستند نشان میدهیم.
باقری گفت: در حال حاضر بیساری از وکلا قید این کار را زده اند، چون بازاری برای کاری برای آنها وجود ندارد و افرادی هم که کار میکنند، کم کار هستند.
وی در رابطه با شفافیت کانون وکلا گفت: تمام آمار کانون وکلا شفاف است و هر آماری که از کانونهای وکلا بخواهید در دسترس است.
در ادامه حسین قربانزاده حقوق دان در موافقت با طرح ساماندهی وکلا گفت: در سال ۷۹ در کانونهای وکلا ۴ هزار وکیل وجود داشت و اگر با همین نگرش که امروز وجود داشت پیش میرفتیم، به این ۴ هزار وکیل یا چیزی اضافه نمیشد و یا فقط تعداد ۲ هزار وکیل به آن اضافه میشد و امروز ما فقط ۶ هزار وکیل داشتیم. این نگرش منافع شخصی را ترجیح میدهد.
قربانزاده گفت: هر پرونده دو طرف دارد و هر کدام از طرفین پرونده یک یا چند وکیل انتخاب میکنند. وکلا در مراحل مختلف حق الوکالههای مختلف دریافت میکنند و به اصلاح پوست مردم را می کنند.
وی افزود: هیچ شفافیتی وجود ندارد و معلوم نیست نرخ حق الوکاله چگونه تعیین میشود. هر وکیلی یک مبلغی را مطرح میکند.
این حقوقدان گفت: البته این را هم بگویم که من در این طرح هیچ نفع شخصی ندارم. هیچ افکار سنجی در کشور در رابطه با دسترسی به وکیل انجام نشده و فقط یک نظر سنجی جهانی WJP انجام میشود که سالانه کشورها را در رابطه با دسترسی به وکیل میسنجد. رتبه ما در این نظرسنجی هر سال ۱۰ واحد کمتر میشود.
پس از سخنان قربانزاده، سهیل طاهری استاد دانشگاه گفت: در این طرح هیچ شفافیتی وجود ندارد.
وی افزود: دغدغه ما در انتخاب وکلا صلاحیت علمی است. در سال گذشته پایینترین نمره قبولی وکیل نمره ۱۰ از ۲۰ بود و بالاترین نمره ۱۸ بود و آخرین پذیرفته شده نمره ۹ دریافت کرد که به موجب طرح ساماندهی وکالت یک فرد با نمره ۷ از ۲۰ هم میتواند وکیل شود. آیا این موضوع به نفع مردم است.
در ادامه برنامه دیدگاه کارشناسان در رابطه با طرح ساماندهی جامع وکالت مطرح شد.
عبدالرضا مومنی رئیس مرکز مشاوران قوه قضاییه در رابطه با این طرح گفت: چرا یک فارغ التحصیل رشته حقوق که تخصص لازم را دارد، باید در آزمون وکلا شرکت کند و با سهمیه بندی محدودی که در نظر گرفته شده به سختی انتخاب شود.
حسینعلی حاجی دلیگانی نماینده مجلس نیز در همین رابطه گفت: تقسیم بندی در حرفه وکالت باعث افزایش شدید دستمزدها شده است. با وجود این همه فارغ التحصیل رشته حقوق، چرا هر ساله سهمیهها کاهش پیدا میکند.
مرتضی شهبازی نیا رئیس اتحادیه سراسری کانون وکلای دادگستری ایران (اسکودا) نیز تصریح کرد: طرح جامع وکالت دارای یک عقبه ۸۰ ساله است و استقلال کانونهای وکلا را نقض میکند.
احمد توکلی اقتصاددان معتقد نیز اظهار داشت: اینکه قدیمیهای یک حرفه درهای ورود به آن را به روی رقبای جدید ببندند تا درآمدهای کلان خود را حفظ کنند، جفا در حق جوانان جویای کار و یک انحصار طلبی زشت است که به ضرر مردم تمام میشود.
در ادامه برنامه حسین قربانزاده در پاسخ به این سوال که گفته میشود موافقت شما با طرح ساماندهی وکالت به دلیل نفع شخصی است، زیرا شما دوبار در آزمون شرکت کرده اید و قبول نشدید، گفت: من اگر به در دنیای وکالت دنبال جایگاه بودم، جای دیگر و مسیر دیگری را انتخاب می کردم.
وی افزود: ای کاش کانونهای وکلا پروانههایی که چه از طریق آزمون و چه از طرق دیگر صادر می کند را شفافتر میکردند؛ کانونهای وکلا بعد از بیست سال هنوز به صورت انحصار طلبانه کار میکنند.
پس از آن، سعید باقری در پاسخ به این سوال که گفته میشود در انتخابات هیات مدیره کانون وکلا در سال گذشته میلیونها تومان هزینه شده است، چرا این قدر شکاف بین وکلا وجود دارد که یک نفر توانایی پراخت حق عضویت خود را نداشته باشد و نفر دیگری هزینه کلان را برای عضویت در هیات مدیره کانون وکلا پرداخت کند، گفت: این سوال نبود بلکه کنایه بود. اگر شکاف وجود دارد با افزایش تعداد وکلا که برخی دنبال آن هستند این شکاف بیشتر میشود. اگر تعداد وکلا بیشتر شود، شغل اشباع میشود. ما میخواهیم شغل وکالت به گونهای باشد که تمام وکلا درآمد مناسبی داشته باشند.
وی افزود: اینکه وکلا در انتخابات چقدر هزینه میکنند شخصی است و به هیچ شخصی ارتباطی ندارد. مگر ما میدانیم که نمایندگان مجلس برای تبلیغات چقدر هزینه کردند. اصل بر در آمد مشروع است.
محمد دهقان نماینده مجلس در پاسخ به این سوال که چرا به قضات بعد از بازنشستگی بعد از پایان دوره کاری خود پروانه وکالت داده میشود، مگر این افراد دارای حقوق بازنشستگی نیستند، گفت: بنده هم با این موضوع مخالف هستم و اعتقاد دارم باید اصلاح شود. قضات هم نباید بعد از بازنشستگی پروانه وکالت دریافت کنند.
وی افزود: اینکه ما میگوییم یک هیاتی وکلا را انتخاب کند، با استقلال کانونهای وکلا متناقض نیست. من معتقد به الزامی شدن وکالت در پروندهها هستم، اما با شرایط فعلی امکان پذیر نیست.
حسین قربانزاده در پاسخ با این سوال که در جامعه حقوق گفته میشود ظرفیت آزمون وکالت براساس نیاز جامعه و به وسیله یک هیات سه نفره تعیین میشود، شما نیاز جامعه را چگونه تعیین میکنید؟، گفت: کانونهای وکلا در یک سال ۲ هزار نفر را جذب میکنند و سال دیگر هزار نفر را، پس موضوع نیاز جامعه نیست، موضوع این است که کانونهای وکلا براساس منفعت خود کار میکنند.
وی افزود: کانونهای وکلا تصور میکنند که اگر درها باز شود، سفره برای آنها تنگتر میشود که کاملا اشتباه است؛ بلکه بازار کار وکلا رونق میگیرد و این چرخه معیوبی که در حال حاضر وجود دارد از بین میرود. کانونهای وکلا نباید رانت داشته باشند.
گفتنی است؛ در پایان برنامه در نظرسنجی پیامکی برنامه مناظره ۷۴ درصد مخالف طرح ساماندهی جامع وکالت و ۲۶ درصد موافق این طرح بودند.
انتهای پیام/