سارا پهلوان عضو هیئت علمی پژوهشگاه رویان در گفتوگو با خبرنگار حوزه بهداشت و درمان گروه علمی پزشكی باشگاه خبرنگاران جوان، اظهار کرد: بیماریهای قلبی جزو دستهای از بیماریهاست که درمان دارویی ندارند؛ مانند نارسایی قلبی مزمن که در این مورد نیاز به پیوند قلب به وجود میآید، اما موضوعی که در این بین مطرح میشود کم بودن تعداد اهداکنندگان این عضو حیاتی است.
پهلوان ادامه داد: مدت زیادی است که پژوهشگاه رویان تحقیقاتی را روی قلب مصنوعی یا قلبهایی که توانایی جایگزینی عملکرد آن را دارند، انجام میدهد؛ راههایی مختلف برای این جایگزینی انتخاب شد که یکی از این راهها استفاده از سلول بنیادی و تمایز آنها از سلول قلبی و استفاده از آن روی داربست قلب است.
بیشتر بخوانید: تمام روشهای سلول درمانی در ایران فراهم شد
پهلوان ادامه داد: تقریبا از زمانی که تمایز سلول بنیادی به سلول قلب انجام شد تلاشهایی برای تولید قلبهای مصنوعی با استفاده از تمایز سلول بنیادی به سلول قلبی شروع شد؛ محققان گروه قلب و عروق پژوهشگاه رویان آزمایشی طراحی کردند که با استفاده از آن یک قلب تپنده تولید شود.
عضو هیئت علمی پژوهشگاه رویان تشریح کرد: برای این منظور قلب یک موش بالغ سلولزدایی شد، در این آزمایش تنها اسکلت قلب باقی ماند و پس از آن سلول جنینی انسانی که به سلول پیشتاز قلبی تمایز داده شده بود روی اسکلت قلبی سلول زدایی شده قرار گرفت.
بیشتر بخوانید: سلولهای بنیادی با کابردهای درمانی در آستانه ورود به بازارهای بینالمللی
وی ادامه داد: این سلولها تمایز نهایی خود را بر روی اسکلت قلب پیدا کردهاند و پس از ۱۲ روز قلب شروع به تپش کرد؛ محققان رویان با اضافه کردن یک فاکتور رشد به نام فاکتور رشد فیبروبلاستی روی اسکلت قلب سلول زدایی شده کارایی قلب تولید شده را به شیوهای معنیدار بهبود بخشیدند، به این ترتیب یک قلب موشی با سلولهای انسانی تولید شد.
پهلوان در پایان یادآور شد: این آزمایش امید را برای تولید قلبهایی با استفاده از تمایز سلول قلبی سلولهای بنیادی افزایش دادند.
انتهای پیام /