به گزارش گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از ساری، کمبود آب و مشکلات ناشی از آن هر روز بیشتر از روز قبل خودنمایی میکند و خشک شدن رودخانه ها، تالابها و سفرههای زیر زمینی از جمله پیامدهای این اتفاق ناگوار است.
در غیاب حضور پر رنگ صنعت، این کشاورزی است که ۸۰ درصد آب مازندران در آن مصرف میشود و در سالهای اخیر تجهیز و نوسازی لوله کشی آب مزارع، بستن چاههای غیر مجاز و محدود کردن کشت دوم برنج از جمله اقدامات مهم جهاد کشاورزی برای مدیریت مصرف آب در آن بود.
ممنوعیت و یا محدودیت کشت دوم برنج راهکاری بود که به دلیل نامشخص بودن موضع مسئولان، اجرایی شدن آن در هالهای از ابهام قرار گرفت درحالیکه به نظر میرسید به دلیل اهمیت کم آبی، تصمیم جامع تری در قبال این بحران گرفته شود.
عزیزالله شهیدی فر مدیر کل جهاد کشاورزی مازندران در گفتگو خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از ساری، گفت: کشت دوم برنج برای کشاورزان مازندرانی ممنوع نیست بلکه در برخی از مناطق محدودیت داریم.
وی با تایید کاهش آب دهی رودخانههای مازندران از ۴ هزار و ۵۳۰ میلیون متر مکعب به ۳ هزار و ۹۹۲ میلیون متر مکعب افزود: یکی از راهکارهای اداره جهاد کشاورزی مدیریت آب سدها و آب بندانها بود تا با زیر کشت رفتن سطح بیشتری از زمین ها، از کشت دوم جلوگیری شود.
مدیر کل جهاد کشاورزی گفت: سالانه ۲۱۰ هزار هکتار از زمینهای کشاورزی مازندران به زیر کشت میرود که امسال حدود ۴۰ هزار هکتار یعنی کمتر از ۳ درصد به دلیل بحران کم آبی بدون کشت ماندند.
وی با بیان اینکه سیاست تولید برنج مربوط به استانهای شمالی میشود، گفت: هیچ استانی جز مازندران، گیلان و گلستان اجازه کشت برنج ندارند و به همین دلیل نمیتوان از هر نوع کشتی جلوگیری کرد.
مدیرکل جهاد کشاورزی مازندران با بیان اینکه آب چاههای عمیق و غیر عمیق به سمت شوری رفت، گفت: کشت دوم در این مناطق توصیه نمیشود و اداره جهاد کشاورزی با تغییر الگوی کشت در پی سامان دادن به اوضاع آبی این شهرهاست.
وی افزود: کشاورزانی که در مصرف آب مدیریت کردند، زمینهایی که در زیر آبندانها قرار دارد و زمینهایی که در مسیر رودخانه حضور دارند میتوانند کشت دوم انجام دهند.
شهیدی فر گفت: اگر از آب جاری در برخی مناطق مثل سد هراز که جریان آب ۱۰ متر مکعب بر ثانیه است، استفاده نشود و یا در آب بندانها و چاهها ذخیره نشود وارد دریا خواهد شد.
مدیرکل جهاد کشاورزی مازندران گفت: منابع آبی در استان کاهش پیدا کرد، ولی هنوز منابع زیادی باقی است که نبود مدیریت صحیح موجب ضایع شدن آنها میشود.
وی با بیان اینکه منابع ذخیره آب استان به یک میلیارد متر مکعب میرسد، گفت: ۳۵۰ میلیون متر مکعب آب پشت سد ها، ۳۵۰ میلیون متر مکعب در آبندان ها، ۱۰۰ میلیون متر مکعب آب چاهها و ۲۰۰ میلیون متر مکعب آبی است که از طریق روان آبها وارد سد و آب بندانها میشود.
شهیدی فر گفت: اگر کشاورزان در مزارعی که آب کافی ندارد و از آب چاه یا آب زیرزمینی برای کشت دوم استفاده میکند، وظیفه آب منطقه است که از این کار ممانعت کند.
سید محمدرضا رضوی مدیرکل هواشناسی مازندران در گفتگو خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از ساری، گفت: با کشت دوم و استفاده حداکثری از منابع محدود آبی چه پاسخی برای نسل آینده که از سهم آنها هم استفاده شده است، خواهیم داشت.
وی افزود: گرمتر شدن هوا و تغییر اقلیمی که ایجاد شد منجر به کاهش نزولات جوی و تبخیر شدن آب سطحی موجود شده است.
رضوی گفت: هنگامیکه رکورد گرما در ییلاقات زده میشود و میزان کاهش بارندگی در مازندران ۱۲۰ میلی متر است، نباید توقع زمینها و ییلاقات پر آب وجود داشته باشد.
مدیرکل هواشناسی مازندران گفت: در هیچ جای دنیا با آب زیرزمینی کشت دوم انجام نمیشود، زیرا این عمل شدیدا به منابع ذخیرهای آب صدمه وارد میکند.
وی افزود: بیش از ۶۵ هزار هکتار از زمینهای استانهای شمالی لب شور شد و هر ساله به این عدد افزوده میشود که شرایط را برای کشاورزان سخت میکند.
رضوی گفت: اینکه کشاورزان به کشت دوم و استفاده از آبهای زیر زمینی تشویق شوند، چون اقلام مقابله به شوری موجود است، به این معناست که ترجیح میدهیم به جای ذخیره کردن، منابع آبی خشک شود تا راه حلی برای آن بیابیم.
مدیرکل جهاد کشاورزی با بیان اینکه دیدگاه جهاد کشاورزی استان استفاده از منابع زیر زمینی برای کشت دوم نیست، گفت: امسال کشت دوم برنج ۵۰ درصد کاهش داشته است که یکی از دلایل آن کاهش ۱۷ درصدی بارش باران بوده است.
وی اقدامات اداره جهاد کشاورزی را در راستای توافقات و مباحث مشترک با آب منطقهای دانست و افزود: تغییر الگوی کشت و جایگزین کردن کشت پاییزه با این هدف که برنج یک بار کشت شود، در الویت برنامههای ما قرار دارد.
شهیدی فر گفت: در مباحث مطرح شده پیرامون کم آبی نباید احساساتی شد و از واقعیات چشم پوشی کرد، زیرا کشاورزان مازندران خرده پا هستند و با مشکلات معیشتی فراوان خرج خانواده را به دوش میکشند.
وی هرگونه برخورد قضایی با کشاورزان در زمینه کشت دوم را رد کرد و گفت: وظیفه اداره جهاد کشاورزی توصیه، ترویج و هدایت کشاورزان به سمت استفاده اصولی از منابع است و هرگونه اقدامات بازدارنده قانونی و قضایی از عهده این اداره خارج است.
گزارش از حامد گلی
انتهای پیام/