به گزارش
حوزه بهداشت و درمان گروه علمی پزشكی باشگاه خبرنگاران جوان؛ سیدحامد برکاتی مدیرکل دفتر سلامت جمعیت، خانواده و مدارس وزارت بهداشت به مناسبت هفته جهانی
تغذیه با شیر مادر گفت: طبق برآوردها اثر اقتصادی سالانه تغذیه با شیر مادر ۳/۲ میلیارد دلار در اقتصاد جهانی بوده که این رقم معادل نیم درصد تولید ناخالص جهانی است.
وی افزود: شیر مادر میتواند چرخه فقر را بشکند، زیرا طبیعتا انسان باهوش در بزرگسالی ریسک کمتری برای فقیر شدن خواهد داشت.
برکاتی اظهار کرد: همه ساله برنامه ترویج
تغذیه با شیرمادر در هفته جهانی این برنامه از ۱۰ تا ۱۶ مرداد در همه کشورهای جهان از جمله ایران گرامی داشته میشود؛ این برنامه در ایران از سال ۷۲ برگزار شده و امسال هم این گرامیداشت با شعار جهانی «تغذیه با شیر مادر، زیربنای زندگی سالم» برگزار میشود.
مدیرکل دفتر سلامت جمعیت، خانواده و مدارس وزارت بهداشت افزود: اهداف هفته جهانی ترویج
تغذیه با شیر مادر شامل آگاه سازی مردم در ارتباط با مزایای تغذیه با شیر مادر و امنیت غذایی، کاهش فقر و سلامت با یک تغذیه خوب، تثبیت تغذیه با شیر مادر به عنوان زیربنای زندگی سالم، مشارکت افراد و سازمانها برای تاثیر بیشتر برنامه ها، ترویج سبک زندگی سالم با توجه به زندگی ماشینی امروزه و تبلیغ شیر مادر در برابر میل به مصرف شیر مصنوعی است.
وی ادامه داد: بهترین و مناسبترین تغذیه برای یک نوزاد تا دو سالگی تغذیه با شیر مادر است که در شش ماه اول این تغذیه منحصر در شیر مادر میشود و پس از آن تا یک سالگی غذا به عنوان کمک در تغذیه و شیر غذای اصلی است و از یک تا دو سالگی غذا به عنوان تغذیه اصلی و شیر به عنوان تغذیه کمکی خواهد بود.
برکاتی با اشاره به اهمیت ایجاد امنیت غذایی در طبقات نامتمکن اجتماعی، اظهار کرد: در دنیا وضعیت تغذیه با شیر مادر خوب نیست و فقط ۴۰ درصد شیرخواران از شیر مادر تغذیه میکنند؛ در حالی که نوزاد در شش ماه اول نوزاد باید شیر مادر بخورد مگر اینکه استثنائاً در ۳ تا ۵ درصد نوزادان با تجویز پزشک چنین کاری صورت نگیرد.
۴۵ درصد مادران تا ۲۴ ماهگی به بچه شیر میدهند
مدیرکل دفتر سلامت جمعیت، خانواده و مدارس وزارت بهداشت گفت: در جهان فقط ۴۵ درصد مادران تا ۲۴ ماهگی به بچه شیر میدهند؛ در صورتی که تغذیه با شیر مادر اگر درست انجام شود از سالانه ۸۲۳ هزار مرگ کودک و ۲۰ هزار مادر در دنیا پیشگیری میکند.
وی ادامه داد: عدم تغذیه با شیر مادر با درجه هوش کمتر در کودکان ارتباط دارد؛ شیر مادر از انواع سوء تغذیه، لاغری، کم وزنی، کوتاه قدی و اضافه وزن و چاقی پیشگیری میکند.
برکاتی بیان کرد: تنها یک درصد مادران در دنیا سوء تغذیه دارند و مابقی مادران حتی با عدم تغذیه کامل میتوانند حداقلهای شیر کودک را تامین کنند. زیرا کیفیت شیر مادر به هیچ عنوان تحت تاثیر تغذیه مادر قرار نمیگیرد، بنابراین مادرانی که تغذیه کامل ندارند هم میتوانند شیر کامل به نوزاد بدهند.
وی اثرات بلندمدت سلامتی ناشی از تغذیه کودکان با شیر مادر را برشمرد و گفت: پیشگیری از بیماریهای قلبی و فشار خون، پیشگیری از ابتلا به سرطانهای سینه، تخمدان و دهانه رحم در مادران و پیشگیری از بیماریهای عفونی، عفونی تنفسی، عفونت گوش میانی و اسهال در کودکان از جمله اثرات بلندمدت سلامتی ناشی از تغذیه کودکان با شیر مادر به شمار میرود.
برکاتی هزار روز اول زندگی از لقاح تا ۹ ماه بارداری مادر و دو سال پس از تولد را دوران طلایی و کلیدی سلامت کودک دانست و اظهار کرد: این دوران بسیار برای آینده هر انسانی حیاتی است. حداکثر رشد مغزی، عمده یادگیری پایهای کودک، شخصیت کودک، ارتباط عاطفی کودک و مادر در این دوره اتفاق میافتد.
مدیرکل دفتر سلامت جمعیت، خانواده و مدارس وزارت بهداشت بیان کرد: تغذیه با شیر مادر خطر ابتلا به اضافه وزن و چاقی در بزرگسالی را ۱۰ درصد کاهش میدهد؛ مرگ در سال اول زندگی کودکانی که شیر مادر میخورند نیز ۲۱ درصد کاهش مییابد.
برکاتی در پایان تاکید کرد: هر سال تبلیغ میشود که فلان شیر مصنوعی ارتقای کیفیت پیدا کرده و به شیر مادر نزدیکتر شده است که این خود نشان دهنده این است که تبلیغات قبلی نادرست بوده است؛ بنابراین باید گفت که هیچ شیر مصنوعی نمیتواند جایگزین مناسبی برای شیر مادر باشد.
انتهای پیام/