نبود نظارت کافی بر صفحات مجازی، این فضا را به بستر مناسبی برای تبلیغ و فروش آسان مواد مخدر تبدیل کرده است.

به گزارش خبرنگار حوزه دنیای ارتباطات گروه فضای مجازی باشگاه خبرنگاران جوان؛ نگرانی‌ها در خصوص فعالیت‌ برخی فروشندگان مواد مخدر در فضای مجازی و خصوصاً در شبکه‌های اجتماعی همچون اینستاگرام  رو به افزایش است. تبلیغ مواد مخدر گاهی اوقات در صفحات مجازی به‌قدری آسان و بی‌دغدغه صورت می‌گیرد که حتی کودکان نیز به آسانی به آن دسترسی دارند و این موضوعی است که نگرانی والدین و خانواده‌ها را در پی دارد.

در برخی صفحات علاوه بر تبلیغ مواد مخدری همچون "گل" سفارش و ارسال آن به نقاط مختلف و تحویل درب منزل نیز صورت می‎گیرد.  تبلیغ و فروش ماده مخدر گُل به همین جا ختم نشده و گردانندگان صفحات از کشت این ماده مخدر گرفته تا بسته‌بندی و طریقه استفاده از آن را در صفحات‌شان آموزش می دهند.

گل‌هایی که بوی اعتیاد می‌دهند/ شادی بهانه‌ای برای مصرف

شادی بهانه ای برای افتادن به دام اعتیاد

تصاویر برخی جوانان به ظاهر پولدار نیز در تبلیغات رنگین این صفحات به چشم می‌خورد؛ جوانانی که دیگر فکر و خیالشان نمایش ماشین‌های مدل بالا و لباس های برند نیست و از این ماده مخدر به عنوان جایگزینی برای ظاهرنمایی و فریب سایرین استفاده می کنند و در زیر تصاویر منتشر شده‌ در فضای مجازی از کاربران درخواست می کنند اقدام به مصرف این مواد مخدر کرده و تجربه خود را با سایرین به اشتراک بگذارند تا از این راه بتوانند مخاطبان بیشتری را به سوی خود جلب کنند.

یکی از دلایل عمده آشنایی جوانان با این ماده اسم ترغیب کننده آن، "داشتن زندگی شاد بی بهانه" است؛ عنوانی که باعث شده است جوانان با طرز فکری اشتباه به سمت آن جذب شوند. اقدامات این صفحات صرفا به موضوع معرفی و تبلیغ این مواد مخدر ختم نشده بلکه گردانندگان آن که گویی خود به نوعی تولیدکننده نیز هستند در صفحات‌شان به مخاطبان اعلام کرده‌اند که مشتریان این مواد می‌توانند در تماس خصوصی با گرداننده صفحه، مواد را به صورت حضوری و در هر کجای تهران دریافت کنند!

صفحات مجازی جولانگاه فروشندگان مواد مخدر/ گُل‌هایی که بوی اعتیاد می‌دهند

گل چیست؟

شاهدانه بوته‌اى است شبیه گزنه که بلندیش تا 2 متر می‌‏رسد. گیاه نر و ماده آن به صورت جداگانه و داراى برگ‌هاى انبوه دراز و کنگره ‏دار است که میوه آن در سر شاخه به صورت خوشه نمایان است. اگر از سر شاخه‏‌هاى به گل نشسته گیاه ماده چسبنده‌‏اى به نام رزین که در حال ترشح است جمع ‏آورى و خشک شود، در واقع حشیش به دست آمده است.

این گیاه در آمریکاى شمالى به نام «ماری‏ جوانا»  شناخته می شود؛ ماری جوانا گیاهی است که هم نوع نر و هم نوع ماده آن وجود دارد؛ نوع نر سه درصد و نوع ماده هشت درصد مخدر دارد، اما گیاه جدیدی که با تغییرات ژنتیکی تولید شد، دو جنسیتی است و برخلاف ماری جوانای طبیعی که گل‌های کمی دارد، بسیار پُرگل است.

در این گل‌ها هفت برابر بیشتر از ماری جوانا ماده مخدر وجود دارد؛ ماری جوانایی که این روز‌ها در دست جوان‌ها با عنوان گل می‌چرخد، همین ماری جوانای تغییر ژنتیکی‌یافته است. ماده مخدر گل، دارای پتانسیل قوی‌تری از ماری جوانا و حشیش در ایجاد توهم و اعتیادآوری است و میزان قدرت توهم‌ زایی آن دو تا سه برابر بیشتر از ماری جوانای معمولی است.

گل‌هایی که بوی اعتیاد می‌دهند/ شادی بهانه‌ای برای مصرف

بلایی که گل بر سر روح و جسم می آورد

مهدی خواجوی متخصص مغز و اعصاب در گفتگو با خبرنگار باشگاه خبرنگاران جوان اظهار کرد: گیاه گل که از خانواده کانابیس است به اسم‌های مختلفی شناخته می‌شود و صمغ گل آن که به رزین معروف است تبدیل به حشیش می‌شود. طبق مقالات مختلف آمریکایی این ماده مخدر نیست  و اثرات بدی ندارد که می‌توان دلیل آن را انگیزه‌های اقتصادی پشت پرده این داستان دانست.

وی افزود: قابل ذکر است کسانی که هر روز این ماده مخدر را  مصرف می‌کنند 25 درصد الی 50 درصد معتاد به یکی از محصولات شاهدانه می‌شوند و کسانی که تفریحی اقدام به مصرف این ماده مخدر می‌کنند از هر6 نفر یک نفر به آن اعتیاد پیدا خواهد کرد بنابراین اعتیاد آن را نمی‌توان رد کرد.

خواجوی ادامه داد: متاسفانه حداقل سن مصرف کنندگان این ماده مخدر به 12 سال رسیده است. این متخصص مغز و اعصاب تصریح کرد: اگر کسی زمینه بیماری‌هایی مثل دیابت را  داشته باشد با مصرف ماده مخدر گل تداخلات دارویی پیدا کرده و این تداخل اثرپذیری دارو را کم یا زیاد می‌کند. اگر کسی زمینه ژنتیکی ابتلا به بیماری روانی را داشته باشد این محصولات باعث شعله ور شدن آن شده و اگر قرار باشد که شخص به بیماری روانی دچار نشود به‌عنوان یک عامل محیطی مستعد کننده باعث تسریع بیماری روانی می‌شود.

صفحات مجازی جولانگاه فروشندگان مواد مخدر/ گُل‌هایی که بوی اعتیاد می‌دهند

وی  افزود: بر اثر مصرف مداوم این ماده مخدر سلول‌های مغزی کشته شده  و سلول‌های مغزی وقتی نابود شود دیگر جایگزین نخواهد شد. مصرف گل در دراز مدت باعث کوچک شدن مغز می‌شود و دیگر شخص مصرف کننده قادر به تصمیم‌گیری و تفکر نخواهد بود و بروز اختلالات رفتاری از جمله عوارض مصرف آن است.

خواجوی ادامه داد: حتی در بررسی بر روی تعدادی از عنکبوت‌ها محققان کنجکاوی خود را در تأثیر مواد مخدر گل بر نحوه ی تار تنیدن عنکبوت ها اعمال کردند. در آزمایش آنها که از عنکبوت جنگلی استفاده شده بود، تعداد تارهای تنیده شده کمتر از حد معمول بود و محققان از این آزمایش دریافتند مصرف گل باعث کند شدن روند تفکر خواهد شد.

وی گفت: دیگر عوارض این ماده مخدر بر سیستم قلبی و عروقی است که باعث تپش قلب بسیار شده و بطور کلی خلق فرد را تغییر می‌دهد. این متخصص مغز و اعصاب  درباره آگاهی خانواده‌ها تصریح کرد: ناخالصی حشیش یا گل  وابسته به نوع گونه‌هایشان نشانه‌های متفاوتی دارد؛ یکی از مواردی که اعتیاد به این ماده را آشکار می‌کند و خانواده‌ها می‌توانند به این موضوع پی ببرند این است که مردمک چشم گشاد شده و نوجوانان یا جوانان خواب سنگین و طولانی خواهند داشت و با بیدار شدن از خواب تشویش بسیاری دارند.

خطر جدی مصرف "گل"

مجید ابهری آسیب شناس اجتماعی درباره علت گرایش بیشتر دختران به این ماده توضیح داد: به دلیل پایین بودن سطح نشاط اجتماعی و نبود شادی‌های مجاز در بین جوانان و نوجوانان، فروشندگان و عرضه کنندگان گل به بهانه شادی این مواد را عرضه می‌کنند و متاسفانه  دختران بیش از پسران به دام این ماده می‌افتند.

این آسیب‌شناس اجتماعی با اشاره به عواقب بسیار بد مصرف ماده گل توسط نوجوانان و جوانان یادآور شد: ماده مخدر گل که بعد از شیشه وارد بازار اعتیاد شد، اینک مقام اول را داراست و اصلی‌ترین علت افزایش مصرف این ماده، تبلیغات دروغ درباره بی‌خطر بودن یا اعتیادآور نبودن آن بوده است.

ابهری افزود: میزان خطر در این ماده مخدر که از خانواده «شاه دانه» و «کانابیس» است، 20 برابر حشیش و مشتقات آن است؛ و مصرف یک یا دو بار آن باعث اعتیاد شخص می‌شود.

وی همچنان اظهار داشت: پلیس مبارزه با مواد مخدر تلاش گسترده‌ای را شروع کرده است اما برای ریشه‌کن شدن این معضل باید خانواده‌ها و مدارس، با بیان ابعاد منفی از مصرف این گیاه آگاهی لازم را در اختیار جوانان کشور قرار دهند.

گل‌هایی که بوی اعتیاد می‌دهند/ شادی بهانه‌ای برای مصرف

لزوم نظارت بیشتر بر فضای مجازی

فروش مواد مخدر در فضای مجازی از دیگر معضلاتی است که این روزها عده ای از افراد سودجو از طریق آن به راحتی برای خود کسب درآمد و به بهانه شادی جوانان و نوجوانان را به مصرف مواد مخدر تشویق می‌کنند؛ هرچند بارها از سوی مراجع نظارت بر فضای مجازی مانند پلیس فتا برخورد و توقف اینگونه صفحات اعلام شده است اما همچنان شاهد رشد قارچ‌گونه این صفحات در فضای مجازی هستیم.

علاوه بر نظات بیشتر دستگاه‌های مربوطه بر سوء‌استفاده کنندگان از این بستر،  فرهنگ‌سازی و آگاه‌سازی جوانان و والدین از جمله مواردی است که لازم است توجه بیشتری به آن شود تا شاید از این طریق گرایش نوجوانان و جوانان به سمت این ماده مخدر به حداقل برسد.

انتهای پیام/

گزارش از سارا کیـا

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۲
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۳۰ ۱۴ مرداد ۱۳۹۷
خیلی خوب
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۱۶ ۱۴ مرداد ۱۳۹۷
بسیار عالی
آخرین اخبار