وى از آغاز گام ٥ پزشک خانواده از ٢ ماه ديگر خبر داد و گفت: در اين مرحله مردم با استفاده از يک اپليکشن اطلاعات خود را به وزارت بهداشت مى دهند و ما به مردم در راستاى ارتقاى سلامتى اطلاع رسانى مى کنيم، همچنين در اين نرم افزار اطلاعات پزشکى بيماران مانند آزمايش هاى بيماران با توجه به دسترسى تعريف شده در دسترس پزشکان قرار مى گيرد.
زمان نهايى اجرايى شدن طرح پزشک خانواده در کشور
معاون بهداشت وزارت بهداشت گفت: برنامه ما اين است که پزشکان از سامانه الکترونيک استفاده کنند حتى اگر پزشک در برنامه پزشک خانواده ما نباشد اما سامانه الکترونيکى دارد، به سامانه ما متصل شود و به اين شکل اطلاعات پرونده الکترونيک سلامت بيماران تکميل تر مى شود و به روز است .
رييسى از زمان نهايى اجرايى شدن طرح پزشک خانواده در کشور خبر داد و گفت: برنامه زمانبندى تعيين شده اى داريم و چنانچه کار به درستى و مطابق برنامه پيش برود، در خوشبينانه ترين حالت تا سال ١٤٠٢ و بدبينانه ترين شکل تا سال ١٤٠٤ نظام ارجاع در کشور به طور کامل اجرايى شده است.
وى ادامه داد: ١٦دانشگاه متقاضى اجراى طرح پزشک خانواده شده اند تا در اجراى نظام ارجاع ورود کنند و بيماران پس از مراجعه به کلينيک هاى ويژه اطلاعات بيماران و ارجاع آن در سامانه ثبت مى شود همچنين سيستم نوبت دهى الکترونيکى همراه با نظام ارجاع و پس از ويزيت در سطح بالا بازخورد آن در سطح پايين قابل دسترسى باشد .
رئیسی با اشاره به وضعیت اجرای پرونده الکترونیک سلامت در کشور گفت: تعریف ما از این پرونده الکترونيک وقایع و خدمات دریافت شده از حوزه سلامت از پیش از تولد تا زمان مرگ است و طبق تعریف ما در حوزه سلامت به طور کامل پرونده الکترونیکی تاکنون نداریم، اما در سطح یک خدمات سلامت از زمانی که باید دریافت و ثبت شوند، پرونده الکترونيک داريم و پیشرفتهای خوبی در این حوزه داشته ايم.
روزانه ۶۵۰ هزار نفر از مراکز بهداشت خدمت دریافت میکنند
معاون وزیر بهداشت با بيان اينکه سامانه ارزیابی خدمات سطح یک از فروردین ماه سال ٩٧ شروع به کار کرده است، تصریح کرد: با کمک این سامانه افرادی که از مراکز بهداشت، پایگاهها و مراکز جامع سلامت خدمت دریافت میکنند به محض خروج از پایگاه پیامکی دریافت میکنند که طبق آن میتوانند میزان رضایت خود را اعلام کنند.
وى در ادامه به نظام ارجاع در سطوح بالاتر اشاره کرد و افزود: در سطح دو و سه حوزه سلامت نیز اقدامات خوبی برای اجرای پرونده الکترونیک سلامت مانند استحقاق سنجی درمان در حال اجراست و بیمهها نیز در حال فعال شدن هستند و ما نیز آمادگی داریم که خدمات سطح ٢ و ٣ به سامانههای حوزه بهداشت متصل شوند.
وى با بيان اينکه پرونده الکترونيک سلامت در کنترل منابع و مصارف بسيار نقش دارد، ادامه داد: برخى افراد هر هفته آزمايش مى دهند و سى تى اسکن و ام آر آى انجام مى دهند در گام نخست بايد راهنماى بالينى تدوين کنيم و به عنوان مثال در بک بيمار ديابتى هموگلوبين اى وان سى بايد هر ٣ ماه يکبار اندازه گيرى شود و کمتر از اين زمان نيازى به انجام آزمايش نيست
وى در پاسخ به سوال خبرنگار حوزه بهداشت و درمان گروه علمی پزشكی باشگاه خبرنگاران جوان؛ درباره اينکه چند ميليون پرونده الکترونيک دارند و چند نفر تاکنون خدمت گرفته اند، گفت: تا کنون بیش از ۷۴ میلیون نفر در سامانههای حوزه بهداشت مشخصاتشان ثبت شده است و ۶۸ میلیون نفر حداقل یکبار خدمت دریافت کردهاند، همچنين به طور متوسط روزانه ۶۵۰ هزار نفر از مراکز بهداشت خدمت دریافت میکنند.
همکارى بيمه ها در نظام ارجاع
رييسى در ادامه درباره همکارى بيمه ها در نظام ارجاع گفت: روستاها و شهرهای زیر ٢٠ هزار نفر تحت پوشش بیمه صندوق روستایی هستند و در ارتباط با شهرها در شورای عالی بیمه تصمیم گیری هاى لازم صورت گرفته تا بیمهها مانند شهرهای فارس و مازندران که تحت پوشش بیمه هستند، همگام با برنامههای اجرایی نظام ارجاع حرکت کنند زيرا نظام ارجاع در کاهش هزینه نقش دارد البته بايد توجه داشت که منظور از بیمهها نیز بیمههای اصلی مانند بیمه سلامت، تامین اجتماعی و نیروی مسلح و کمیته امداد است و تاکنون بیمه سلامت و تامین اجتماعی این آئیننامه نظام ارجاع را پذیرفتهاند.
وی درباره اقدامات و آمادگیهایی که معاونتهای بهداشت و درمان برای بازگشت حجاج در نظر گرفتهاند، گفت: حدود یک هفته پیش اپیدمی در بصره اتفاق افتاد که با توجه به رفت و آمد در شهرهای مرزی ما تیمهای مرزی را آماده کرديم و تيم هايى را به مرزها فرستادیم تا بتوانند در مبادى ورودی را کنترل کنند.
معاونت بهداشت وزیر بهداشت با بيان اينکه برای حجاج برنامههای ما خیلی سهلتر و دقیقتر است، گفت: در زمان رفت حجاج در فرودگاه ها تحت کنترل قرار دارند و به دليل اينکه پيش از رفتن واکسیناسیون شدند و یک تیم پزشکی همراه آنها فرستاده شده است، کمتر شاهد اپيدمى ها هستيم، همچنيم در زمان برگشت نیز حجاج به دليل اينکه کاملا با برنامهریزی وارد کشور میشوند، ما مى توانيم کنترل هاى لازم را داشته باشيم، البته در تمام فرودگاهها ما بر اساس برنامه سالانه بر سلامت کسانى که وارد کشور مى شوند نظارت داريم.
رييسى با اشاره به اقدامات بهداشتى و برنامه ريزى ها با نزديک شدن به ايام اربعين و محرم گفت: جمعیت زیادی از افراد در ايام اربعين از مرزها رفت و آمد مى کنندو بسيارى از این افراد ایرانی نیستند و به خصوص از مرزهای شرقی وارد کشور مى شوند در طول مسير عبور از استانهای مختلف دچار آلودگی میشوند و بیماریهایی را به همراه میآورند.
پایش سلامت حجاج در فرودگاهها
وى ادامه داد: ما در همه مرزها حتی مرزهای شرقی تیمهای بهداشتى مستقر مى کنيم اما مشکل بزرگمان این است که خیلی از افراد بدون پاسپورت و ویزای برای سفر به عراق پشت مرزها تجمع میکنند و با توجه به فصل گرما و تجمع احتمال ابتلا به بيمارى وجود دارد و ما برنامهریزیهایی انجام دادیم و تیمهای بهداشت محیط و مبارزه با بیماریها آماده خدمت رسانى هستند.
معاون توسعه مدیریت و منابع دانشگاه آزاد اسلامی گفت: کار مشترکی بین بانک عامل و صندوق رفاه برای ارائه تسهیلات مناسب به دانشجویان آغاز شده که براساس آن وام شهریه با سود 2/5 درصد به دانشجویان داده شود.
رييسى گفت: دانشگاههای علوم پزشکی مستقر در مرزها تمهيدات بهداشتى لازم را با توجه به نیازسنجیها اتخاذ کرده اند و در اين راستا ابزار و وسایل آزمایشگاهی و داروها همراه با تیمهایی از ستاد و وزارتخانه به مرزها فرستاده میشوند اما کنترل جمعیت زائران در ايام اربعين بسیار سخت است و ما از مردم خواهشمندیم به صورت قانونی با شرایط وزارت امور خارجه سفر کنند و توصیههای وزارت بهداشت و درمان را رعایت کنند.
وى افزود: زائران در طول مسیر از مواد غذایی و آبهای توزیع شده استفاده نکنند، با وجود اینکه تیمهای ما در عراق و آن سوى مرزها در چادرهایی بین راهى مستقر هستند و بر بهداشت مواد غذایی و کلرزنی آب در مراکز قابل شناسايى نظارت دارند، اما امکان نظارت بر توزیع مواد غذایی و آبهای بین راهی که مردم پخش مى کنند وجود ندارد کنترلی ندارند و مردم باید با از مصرف اين موادغذايى اجتناب کنند.