وی ادامه داد: ایران از نظر سرمایههای طبیعی، کشور غنی محسوب میشود و ما مخازن نفت و گاز و معادن بسیاری در کشور داریم، از طرفی ایران دارای رتبه نخست نیروی انسانی تحصیلکرده در دنیاست و این سوال مطرح میشود که با این حجم نیروی انسانی چرا بسیاری از مشکلات کشور حل نشده باقی مانده است.
معاون وزیر صنعت با اشاره به جمعیت بالای دانشجو در ایران، گفت: از نظر نسبت دانشجو به جمعیت کشور جز 10 کشور تراز اول دنیا هستیم؛ ما 50 میلیون دانشجو و 80 هزار هیئت علمی داریم که با این وجود نباید به این میزان مشکل در کشور داشته باشیم.
قبادیان با اشاره به مشکل خشکسالی و کمبود آب در کشور، اظهار کرد: ما در شمال و جنوب کشور آب فراوانی داریم اما به دلیل مدیریت نادرست در بسیاری از مناطق با مشکل کمبود آب مواجهیم.
وی تأکید کرد: به نظر من به عنوان یک هیئت علمی دانشگاه، مشکل اصلی این است که ما در کشور از علم در زندگی استفاده نمیکنیم اما در مواردی که به صورت ملی کار کرده و از همه مدیران در سطوح مختلف کمک گرفته و عزم جدی برای حل مشکلات به کار بسته و سرمایه گذاریهای لازم انجام شده و از علم استفاده کرده ایم، توانستیم به جایگاه بالایی در آن زمینه دست پیدا کنیم.
معاون وزیر صنعت ادامه داد: من 5 سال معاون سازمان انرژی اتمی بودم و رویکرد ما در آن زمان برای تأمین منابع انسانی استفاده از دانشجویان برجسته دانشگاهها بود و در آن زمان حرکتهای خوبی در انرژی اتمی شکل گرفت.
قبادیان گفت: ما رتبه 16 دنیا در تولید علم را داریم ولی برای حل مشکلات کشور نتوانستهایم از دانشمندان، دانشجویان و دانشگاهها کمک بگیریم.
وی با اشاره به مسئله ارتباط صنعت با دانشگاه، اظهار کرد: ما در تولید علم جایگاه بالایی در دنیا کسب کرده ایم ولی این برای توسعه فناوری کافی نیست، وقتی هیچ امتیازی برای ایجاد ارتباط میان دانشگاه و صنعت و استادان و اعضای هیئت علمی در نظر گرفته نشود، نمیتوان به سمت از علوم مختلف به صورت کاربردی شده در بخشهای صنعتی استفاده کنیم و امروز به این نتیجه رسیدیم که این روند یک رویکرد اشتباه بوده است.
قبادیان با اشاره به رویکرد بخش صنعت برای رفع نیازهای خود به کمک دانشگاه گفت: زمانی کشورهای اروپایی و آمریکایی پیشتاز توسعه فناوری در دنیا بودند، ولی امروزه چین با سرمایهگذاریهایی که انجام داده، در تلاش است تا سال 2025 عقب ماندگیهای خود را جبران کند.
وی به اهداف سند چشمانداز کشور برای توسعه فناوری اشاره کرد و افزود: بر اساس سند چشمانداز ایران باید تا سال 1404 چهار تولید ناخالص ملی کشور صرف سرمایهگذاری در بخش تحقیق و توسعه شود، این اهداف در حالی است که در سال 80 حدود نیم درصد GDP یا تولید ناخالص ملی صرف تحقیق و توسعه شد و در حال حاضر این میزان به کمتر از نیم درصد رسیده است و در چنین شرایطی چگونه میتوان توقع داشت که مشکلات کشور برطرف شود.
معاون وزیر صنعت با اشاره به طرح تاپ ( توانمند سازی تولید و توسعه اشتغال پایدار ) که صنعت و دانشگاه را پیوند میدهد، گفت: ما در طرح تاپ کارآموزی دانشجویان دانشگاهها را با مدلی جدید برنامه ریزی کردیم و کارآموزی دانشجویان عرضه محور خواهد بود؛ در سامانه تاپ صنایع فراخوان میدهند که علاقهمند هستند چه تعداد کارآموز جذب کنند، قبل از دی ماه سال 96 که کارآموزی دانشجویان همچون دورههای گذشته انجام میشد، تنها 462 شرکت خصوصی در بخش صنعتی درخواست جذب کارآموز داده بودند اما پس از اجرای طرح تاپ از دی ماه 96 تاکنون، 3 هزار و 367 شرکت صنعتی بخش خصوصی برای جذب کارآموز درخواست دادند و دانشجویان کارآموز در این صنایع مشغول به کار شدند.
قبادیان ادامه داد: پیش از اجرای طرح تاپ، 8 هزار و 516 نفر در صنایع بخش خصوصی دوره کارآموزی خود را گذرانده بودند و با اجرای طرح تاپ در سال 97، 185 هزار و 94 نفر تاکنون به صورت کارآموز در بنگاههای اقتصادی مشغول به کار شدند.
وی عنوان کرد: در طرح تاپ ایدهآل ما این است که بخشهای دیگر جامعه فرای وزارت علوم درخواستهای خود را در سامانه ثبت کنند و پایاننامههای دانشجویی بر اساس تقاضای صنایع در گروههای آموزشی به تصویب برسد.
معاون وزیر صنعت ادامه داد: وزارت صنعت، معدن و تجارت 100 هزار بنگاه اقتصادی دارد که پس از ثبت نام این بنگاههای اقتصادی، این بنگاهها در سامانه تاپ به صورت تخصصی دسته بندی میشوند و نیازهای علمی، تخصصی، نوآوری و خلاقیت خود را به ما اعلام میکنند.
قبادیان با بیان اینکه مهمترین هدف ما با اجرای سامانه تاپ، جهت دهی به پایان نامههای دانشجویی است، اظهار کرد: هر دانشجو پس از ورود به سامانه تاپ و مشاهده درخواستهای صنایع میتواند موضوع پایان نامه خود را انتخاب کند.
وی به تعداد دانشجویان دکترای کشور اشاره کرد و گفت: ما 1 میلیون و 100 تا 1 میلیون و 200 هزار دانشجوی دکترا داریم اما ببینیم چند درصد رسالههای دکترا بر اساس نیاز صنعت تدوین میشوند در صورتی که موضوع پایان نامههای دانشجویی بر اساس نیاز صنایع تهیه شوند، آن زمان است که صنعت و دانشگاه به هم پیوند میخورد.
معاون وزیر صنعت تصریح کرد: طرح تاپ در بنگاههای صنعتی و تجاری کشور و به منظور توسعه دانش بنیان بنگاهها و ظرفیت سازی اشتغال از طریق خلق ارزش افزوده جدید ایجاد شده و در راستای اشتغال پایدار حرکت میکند.
قبادیان با اشاره به نقش دانشگاههای نسل چهارم در حل مشکلات دانشگاهها، گفت: دانشگاههای نسل چهارم را، دانشگاه مسئولیت پذیر میگویند؛ این دانشگاهها به سراغ مشکلات جامعه و مردم میروند و مشکلات کشور به صورت علمی به کمک دانشگاهها حل میشوند.
وی گفت: هدف راهبردی طرح تاپ تمرکز بر ایجاد اشتغال در چارچوب ظرفیت سازی مبتنی بر ایجاد توسعه بخشهای تحقیق و توسعه (R&D) و خلق ارزش افزوده از طریق توسعه فناوری و نوآوری در تولید و ساماندهی بهرهوری است.
معاون وزیر صنعت با بیان اینکه اگر اقتصاد یک کشور مبتنی بر طرحهای دانش بنیان و بخشهای تحقیق و توسعه نباشد، فروپاشی آن اقتصاد حتمی است، گفت: کشورهای پیشرفته روی بخشهای تحقیق و توسعه سرمایه گذاری میکنند و کالاهای ارزان و باکیفیت تولید و اقتصاد پویایی دارند.
قبادیان تصریح کرد: بسیاری از کشورهای دنیا آرزو دارند مانند ایران این تعداد جمعیت جوان تحصیل کرده داشته باشند؛ ما در طرح تاپ بر روی سرمایه جوان کشور برنامه ریزی کردهایم.
وی به اجرای فاز یک طرح تاپ اشاره کرد و گفت: ما اکنون در فاز دو اجرای طرح تاپ هستیم؛ در این مرحله طرح تاپ به صورت پایلوت در سازمان صنایع کوچک و شهرکهای صنعتی ایران در بنگاههایی که واحد R&B داشتند، اجرا میشود؛ پس از اعلام فراخوان از بین بنگاههایی که اعلام آمادگی کرده بودند، 700 بنگاه منتخب شدند و طرح تاپ در این بنگاهها تا پایان سال 97 به صورت آزمایشی اجرا میشود.
معاون وزیر صنعت افزود: در طرح تاپ آمایش سرزمینی دیده شده است، به عنوان مثال اگر یک مرکز صنعتی در سیستان و بلوچستان اعلام کند که مشکلی دارد و نیاز به کمک دانشگاهیان است، دانشگاه سیستان و بلوچستان و استانهای مجاور در اولویت قرار دارند.
قبادیان با اشاره به اعلام آمادگی نهادهای مختلف برای استفاده از سامانه تاپ، گفت: بسیاری از نهادهای کشور از جمله وزارت خانههای مختلف چون وزارت کشاورزی و حتی دادگستریها، اعلام کردهاند که از طرح تاپ کمک خواهند گرفت تا بتوانند مشکلات خود را حل کنند به همین دلیل است که میگوییم طرح تاپ، طرح ملی توانمند سازی تولید و توسعه اشتغال پایدار است.
وی در ادامه به جذب دانشجویان نخبه برای گذراندن سربازی در بخشهای مختلف صنعت، گفت: ما با وزارت دفاع و ستادکل نیرویهای مسلح تفاهمنامهای امضاء کردیم تا دانشجویان ارشد و دکترا پس از 45 روز دوره آموزشی در یکی از بنگاههای صنعتی و شرکتهای دانش بنیان، دوران سربازی خود را بگذرانند و این موضوع در قالب طرح «سرباز تاپ» مطرح شده است ودانشجویان نخبه می توانند دوران سربازی را در واحدهای صنعتی بگذرانند.
معاون وزیر صنعت افزود: اگر دانشجوی نخبه کشور دو سال عمر خود را در یک پادگان سپری کند نه تنها سودی به کشور نمیرسد بلکه دانشجوی نخبه ما همان درسهایی را که خوانده است نیز از یادش میرود.
قبادیان به استقبال بخش خصوصی برای جذب دانشجویان نخبه در قالب امریه اشاره کرد و گفت: بنگاههای اقتصادی بخش خصوصی از این طرح استقبال کردند زیرا این بنگاهها علاقه دارند از نیروی جوان و برجسته کشور استفاده کنند، از طرفی به دلیل اینکه این نخبگان دوران سربازی خود را میگذارنند نیازی نیست تا حقوق بالایی به آنها پرداخت کنند؛ حدود 90 درصد این دانشجویان در بنگاههای اقتصادی جذب میشوند؛ برخی از آنها نیز خود شرکت دانش بنیان راه اندازی میکنند و یک بنگاه اقتصادی در کشور ایجاد میشود.
وی از اجرای طرح تاپ به صورت ملی در سال 98 خبر داد و گفت: طرح تاپ به صورت پایلوت تا پایان سال 97 اجرا میشود و پس از آن در سال 98 در سراسر کشور اجرایی خواهد شد.
معاون وزیر صنعت یادآوری کرد: روزی در کشور ما لازم بود جوانان در مرزها جان خود را فدا کنند اما امروز جهاد در خط مقدم جبهه یعنی جنگیدن در میدان جنگ اقتصادی؛ ما باید با فکر و اشتغال بتوانیم وابستگی به خارج را کم کنیم که این بزرگ ترین موفقیت برای مردم و کشور ایران است.
انتهای پیام/