به گزارش گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان ، فرخ توکلی مشاور رئیس سازمان نقشه برداری در خصوص وضع آتشفشان دماوند ، به ماجرای آتشفشان ایسلند اشاره کرد و با تاکید بر اینکه باید از چنین تجربهای در ایران نیز استفاده کنیم، ادامه داد: اگر چه رفتار هر آتشفشانی با آتشفشان دیگر فرق می کند اما لازم است در حالت کل از تجربیات آنها در آتشفشانهای کشور استفاده کنیم.
وی گفت: برای رصد آتشفشانهای ایران لازم است بر رو و اطراف آنها ایستگاهایی دائمی تعیین موقعیت ماهواره ایی ، ثقل سنج ، تیلتمتر و زلزله نگار نصب و با ثبت اطلاعات بصورت روزانه داده ها را تجزیه و تحلیل کنیم علاوه بر تجهیزات فوق الذکر برای رصد آتشفشان، تکنیک تداخل سنجی تصاویر راداری (INSAR) میتواند تغییرات آتشفشان را در بازه های زمانی مختلف نشان دهد که آیا در حال متورم شدن است یا برعکس در حال مچاله شدن؟
معاون فنی سابق سازمان نقشه برداری کشور با بیان اینکه در دماوند شاهد شروع یک فعالیت آتشفشانی نیستیم زیرا که زلزله نگارها هیچ زلزله ای را ثبت نکرده اند و اندازه گیریهای GPS و ثقلی که سازمان نقشه برداری بر روی دماوند اندازه گیری می کند تغییرات بحرانی را نشان نمی دهد.
وی افزود: از طرفی درجه حرارت آبهای گرم منطقه تغییر چشمگیری را نشان نمی دهد. هوای بسیار گرم امسال تابستان، بخشی از یخچالهای دماوند را آب کرد. این یخچالها تا پیش از این نقش سد را در قله دماوند بازی میکردند و مانع از سرازیر شدن آب میشدند اما با آب شدن آنها، آب زیاد و سیل مانندی به پایین سرازیر شد.
توکلی با تاکید بر ضرورت ثقل سنجی دائم در محدوده دماوند، پیشنهاد ایجاد رصدخانه دائمی در این منطقه را که اخیرا از سوی سازمان نقشه برداری کشور عنوان شده را حیاتی توصیف کرد و افزود: باید دست کم سه ایستگاه دائمی GPS در اطراف دماوند داشته باشیم و با تصاویر راداری و تکنیکINSAR به صورت مداوم تغییرات این محدوده را رصد کنیم.
وی افزود: ایستگاههای دائمی GPS اطراف قله بالاآمدگی را نشان می دهد که با این ایستگاهها می توان کوه زایی در منطقه و افزایش ارتفاع دماوند را حدود 3 میلیمتر در سال برآورد کرد.
مشاور رئیس سازمان نقشه برداری کشور گفت: علاوه بر رصد دائم آتشفشان دماوند باید رفتار دیگر کوههای آتشفشانی کشور اعم از تفتان، بزمان، سهند و سبلان را نیز به طرق فوق الذکر رصد کنیم.
انتهای پیام/