محمد مشتری مدیر عامل انجمن تاریخ پژوهان مراغه در گفتگو با خبرنگار حوزه میراث و گردشگری گروه فرهنگی باشگاه خبرنگاران جوان؛ به تشریح وضعیت فعلی گنبد کبود مراغه پرداخت و اظهار کرد:کاوشهای باستانشناسی در محوطه گنبد کبود مراغه انجام شده، اما قرار بود این کاوشها در مراحل و مبانی مختلف انجام شوند.
وی افزود:شورای فنی سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری به دلیل رسیدگی نکردن اداره میراث فرهنگی استان آذربایجان شرقی در تخلفات شرکت مستقر در محوطه گنبد کبود مراغه به موضوع ورود کرده و دستور به کاوش با تامین هزینه شرکت دادند.
بیشتربخوانید:وضعیت نابسامان گنبد کبود مراغه تا کی ادامه دارد؟
مدیر عامل انجمن تاریخ پژوهان مراغه بیان کرد:شرکت متخلف نزدیک به ۳۰۰ میلیون تومان را برای کاوش باستانشناسی در محوطه گنبد کبود مراغه اختصاص داده بود که ظاهرا از این میان ۱۰۰ میلیون تومان پرداخت کرده است. امروز به اندازه این ۱۰۰ میلیون تومان کاوش انجام شده است و به گفته رحمتیپور، مسئول کاوش سایت اضطراری محوطه گنبد کبود مراغه، به اندازه مبلغ مذکور در این محوطه ۲ یا ۳ سازه جدید دیگر مبرهن و مشخص هستند و آثار سلجوقی نیز در این محوطه کشف شدند حتی به صورت شفاهی گفته شده که اتاقک و خانهای نیز در این محوطه پیدا شده البته پیش از این آبانبار و سازههای دیگری نیز در محوطه گنبد کبود مراغه پیدا شدهاند.
وی افزود:باتوجه به اشیاء و آثار پیدا شده در گنبد کبود مشخص است که این اشیا و آثار متعلق به دورههای مختلف تاریخی هستند، زیرا در برخی مواقع سفال خاکستری نیز در میان این اشیا و آثار دیده میشوند وقتی که ما از سفال خاکستری صحبت میکنیم باید بدانیم که این نوع سفال در دورههای پیش از اسلام نیز ساخته میشدند یعنی سایت باستانشناسی محوطه گنبد کبود مراغه، سایت با ارزشی است که باید با هدف تداوم پروژه تأمین هزینه شود که متاسفانه تأمین هزینه متوقف شده و کسی وظیفه آن را برعهده نگرفته است.
مشتری ادامه داد: شرکت متخلف برخلاف دستور صادر شده تأمین هزینه نکرد، اما شنیدهها مبنی بر آن است که در هفته جاری نظرات کارشناسی اعلام شود و امیدوارم که این اظهار نظر کارشناسانه مبتنی بر واقعیت باشد، اما از طرف دیگر به نظر میرسد با احتساب سازه ۲ گنبد، علاوه بر ۲۵ مترتعیین شده باید ۲۵ متر دیگر به حریم برجهای مراغه اضافه شود یعنی باید در طرح جدید و در طرح شرکت متخلف بازنگری شود.
مدیر عامل انجمن تاریخ پژوهان مراغه گفت: رایزنیهای شهرستانی و استانی با توجه به مشکلات پیش آمده در این خصوص بیشتر شده این در حالی است که اهلیت سرمایهگذار در نظر گرفته نمیشود از این رو دوباره فرماندار دستور داد که تا ۳ روز پرونده ساختمانی ساختمان سازی تجاری محوطه گنبد کبود مراغه به جریان بیفتد، اما این امر مخالف قانون است، زیرا برای صدور پروانه ساخت باید در وهله اول از میراث فرهنگی استعلام شود و سپس دستورات کمیته فنی سازمان که قانون بالادستی و متقن است، اجرایی شوند که قبل از اجرای این دستورات، دستور دیگری غیر قانونی است چرا که قرار بود شرکت متخلف فعلا محوطه گنبد کبود مراغه را به صورت مشبک دیوارچینی کند و به میراث فرهنگی تحویل دهد اماهنوز اقدامی در این خصوص صورت نگرفته است.
وی افزود:این موضوع نشان میدهد که کسی که این تعهد جزیی را انجام نداده است حتما تعهدات فرهنگی را هم انجام نخواهد داد چرا که ما به فازبندی معتقد نیستیم، اما آنها میگویند که با فازبندی کار خود را پیش میبرند و فاز ۳ و ۴ تعریف شده، فرهنگی هستند در حالیکه مسئولان شرکت متخلف فاز ۱، ۲ و ۵ که فازهای تجاری تعریف شده هستند را اجرا میکنند، اما فاز ۳ و ۴ را معلق نگه داشتهاند.
مشتری ادامه داد: بیبرنامگی اداره میراث فرهنگی استان آذربایجان شرقی در مرمت گنبد کبود مراغه، شرکت متخلف را عصبانی کرده است؛ یعنی مسئولان این شرکت میگویند در شرایطی که سازمان اصلی متولی رسیدگی به بناهای تاریخی احترامی به میراثش نمیگذارد، ما چطور به این میراث احترام بگذاریم؟! منظورم این است که کلاه و پوشش گنبد کبود برداشته شده و بدون هیچ طرح مرمت و محاسبهای، طرحی با عنوان پوشش گنبد کبود داده شده که با توجه به این امر در آستانه آغاز فصل بارش فعلا باز هم سر گنبد کبود بیکلاه ماند.
گفتنی است؛ گنبد کبود مراغه در سالهای اخیر با کمتوجهی مدیران شهری شهر مراغه و مسئولان رسیدگی به میراث فرهنگی این شهر مواجه شدهاند و در همین راستا از طرف یک شرکت که قصد ساخت مجتمع تجاری را داشته، تهدید شده است.
انتهای پیام/