نجار گفت:مردم و مالکان تا وقتی که از مهندسان ناظر مطالبهگری نکنند و خواستار زندگی در ساختمانهای ایمن نباشند، سازندگان هم به این موضوع کمتر میپردازند.
به گزارش گروه اجتماعی باشگاه خبرنگاران جوان؛ اسماعیل نجار معاون وزیر و رئیس سازمان مدیریت بحران کشور در ابتدای نشست بررسی علل آسیب پذیری ابنیه نوساز در برابر حوادث طبیعی با بیان اینکه دو موضوع اساسی را در افزایش آسیب پذیری مناطق مختلف ایران در برابر حوادث طبیعی موثر است، اظهار کرد: یکی از موضوعات این است مردم و مسئولان ما به خطر زلزله چندان باور ندارند و دیگر اینکه به صورت مقطعی و کوتاه مدت به آن مینگرند، به طوری که اقدامات آنها اغلب منحصر به مرحله پس از وقوع زمین لرزه و واکنشهای اضطراری و امداد و نجات محدود شده و بعد هم همه چیز به فراموشی سپرده میشود.
نجار ضمن یادآوری وظایف دولت و مردم در زمینه کسب آمادگی برای مقابله با زلزله گفت: وظایف حاکمیت در این زمینه عمدتا به سیاستگذاری، تدوین ضوابط اجرایی و نظارت بر اقدامات اجرایی بر میگردد. به عنوان نمونه دستگاههای حاکمیتی باید با تدوین ضوابط بومی برای ساخت و ساز ایمن در برابر زلزله، بر فرآیند احداث ساختمانها نظارت دقیقی داشته باشند، همچنین لازم است که حاکمیت مانع از ساخت و ساز و ایجاد شهرهای جدید در مناطق پرخطر شود.
دبیر شورای عالی مدیریت بحران کشور در عین حال، به نقش اصلی مردم در کاهش تبعات زلزله اشاره کرد و گفت: تا وقتی که مردم و مالکان از مهندسان ناظر مطالبه گری نکنند و خواستار زندگی در ساختمانهای ایمن نباشند، سازندگان هم به این موضوع کمتر میپردازند و به جای هزینه کرد در اسکلت ساختمان، به ظواهر آن خواهند پرداخت.
رئیس شورای هماهنگی مدیریت بحران کشور آسیب پذیری ساختمانهای کشور را یکی از تهدیدات جدی در زمان بروز سوانح طبیعی به ویژه زلزله برشمرد و گفت: علاوه بر ساختمانهای قدیمی و فرسوده، بسیاری از سازههای جدید ما نیز استحکام لازم در برابر زلزله را ندارند و متاسفانه برنامههای مرتبط با نظارت دقیق بر ساخت و سازهای جدید نیز همچنان به صورت جدی و اساسی اجرایی نشدهاند.
معاون وزیر کشور تصریح کرد: مطالعات انجام شده نشان میدهد که بسیاری از ساختمانهای نوساز در ایران از مقاومت لازم در مقابل زمین لرزه برخوردار نیستند و حتی بسیاری از ساختمانهایی نیز که به ظاهر مهندسی ساز هستند، ممکن است در برابر زلزله آسیب پذیر باشند.
نجار گفت: برخی از ساختمانهای نوساز هرچند به لحاظ ظاهری، مبتنی بر اصول مهندسی طراحی شدهاند، اما به دلایل مختلف همچون استفاده از مصالح غیراستاندارد، به کارگیری نیروهای غیرماهر در ساخت آنها، استفاده نکردن از المانهای سازهای مناسب و بسیاری موارد دیگر، در برابر زلزله و سایر رخدادهای طبیعی ایمن نیستند.
رئیس سازمان مدیریت بحران کشور با اشاره به ضرورت بررسی علل بروز حجم بالای خسارات به اماکن مسکونی، تاسیسات دولتی و عمومی غیردولتی نوساز کشور ناشی از وقوع مخاطرات طبیعی تصریح کرد: به خاطر رعایت نکردن نکات استاندارد و مسایل ایمنی در ساخت و ساز چه کسی باید پاسخگو باشد؟
نجار پیشگیری و آموزش را در جلوگیری از مخاطرات بسیار مهم و موثر دانست و افزود: در روستای ازگله شاهد بودیم حتی خانههایی قدیمی که آیین نامه ساخت و ساز را رعایت کرده بودند خسارات جزئی دیده بودند، اما در کنار آن خانههای نوساز سه طبقه بتن آرمهای وجود داشت که کاملا ویران شده بودند.
رئیس سازمان مدیریت بحران کشور بیان کرد: شهرداری و نظام مهندسی باید دقت بیشتری داشته باشند و وظیفه خود را درست انجام دهند و همه تقصیر را بر گردن دیگری نیندازیم، بلکه به مسئولیت هایمان عمل کنیم.
در این نشست علاوه بر معاونت عمران و توسعه امور شهری و روستایی وزارت کشور و معاونت مسکن و ساختمان وزارت راه و شهرسازی - کارگروه تخصصی حمل و نقل، شریانهای حیاتی، بلایای جوی و طوفان نمایندگانی از سازمان مجری ساختمانها و تأسیسات دولتی و عمومی- مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی- سازمان نظام مهندسی ساختمان کشور و قوه قضائیه حضور داشتند.
انتهای پیام/